Rugpjūčio 10 ir 11 dienomis 11-13 val. Stiklių g. 8 (3 aukšte) vyks nemokami seminarai, kuriuos ves pats Pedro Amendoeira. Visiems, besidomintiems gitaros muzika, bus suteikta unikali galimybė susipažinti su fado (dvylikastyge) gitara, daugiau sužinoti apie šio instrumento galimybes ir specifiką bei patiems pabandyti ja groti (norintiems dalyvauti būtina užsiregistruoti el. paštu jurgita@kristoforas.lt).

Bet fado, nors taip vadinama viso labo tam tikros formos portugalų daina, negimsta pritaikius tam tikrą techniką. Tai yra dainos, išsiliejančios iš širdies. Jose gali būti kalbama apie viską: meilę, netektį, jūrą, gamtą, susipykimą, susitaikymą, mirtį ar nutikimą, bet visas jas vienija gilus portugališkas tikėjimas likimu, nustelbiantys blaivų protą jausmai ir nepaaiškinamas beribis ilgesys, t.y. „saudade“.

Klasikinį fado dažniausiai atlieka moteris: ji stovi priešais muzikantus, perteikdama visus emocinius niuansus balsu, gestais, mimika... Jos rankos juda, bet kūnas išlieka sustingęs. Dažniausia dainininkė dėvi tamsius drabužius ir visuomet apgaubia pečius juodu šaliu, kuris simbolizuoja gedulą Amalijos Rodrigues garbei.

Amalija Rodrigues nebuvo pirmoji fado atlikėja, tačiau padedama savo kilmingo mylimojo tapo šio žanro simboline asmenybe, ištobulinusi ir pristačiusi jį aukštuomenei. Tragiška dainininkės gyvenimo istorija, pasibaigusi ankstyva mirtimi, tapo neatsiejama nuo fado mito, o su ja lyginamos visos vėlesnės šių dainų atlikėjos.

Joana Amendoeira sugretinama su legendine Rodrigues bene dažniausiai, nes turi viską, ką turėjo ji: jaunystę, temperamentą, polėkį, talentą, grožį, kerintį balsą, meilę, aistrą ir begalinį poreikį dainuoti... Ji pasišventė fado nuo paauglystės, gimtojoje Portugalijoje tapdama mylima visiems pažįstamo, gimto ir mielo folkloro atlikėja, o svetur pavirsdama tikra savo šalies ambasadore.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją