Čia pat, kaip rodo bažnyčios titulas, pažymima ir kita reikšminga bažnytinių švenčių kalendoriaus data – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventė (Žolinė). Apie seną Dievo Motinos garbinimo tradiciją šioje bažnyčioje liudija ir jos didžiajame altoriuje saugomas vienintelis Lietuvoje žinomas verkiančią Švč. Mergelę vaizduojantis sakralinės tapybos kūrinys – XVII a. viduryje nežinomo dailininko nutapytas paveikslas „Švč. Mergelė Marija su Vaikeliu“.

Kadaise stebuklingai kruvinomis ašaromis pravirkęs paveikslas išliko nepaisant niokojančio laiko ir įvairių istorinių negandų poveikio: daugybę sykių grubiai atnaujintas, kelis dešimtmečius kabojęs su aliuminio skardos apkaustais vietoje senųjų barokinių aptaisų, 2006 metais „Švč. Mergelė Marija su Vaikeliu“ pateko į Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro specialistų rankas.

Po keletą metų užtrukusios restauracijos pernai per Šv. Roko atlaidus ši vertinga religinė ir meninė relikvija sugrįžo į šventovę, nušvitusi pirmykštėmis spalvomis, džiuginanti akį barokiniais sidabro aptaisais ir aukso karūnomis, dar ryškiau spinduliuojanti maloningą Švč. Mergelės akių ir širdies šilumą.

Norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į šį unikalų Lietuvos kultūros paveldo objektą, Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapija ir viešoji įstaiga „Cantus firmus“, drauge su Palangos miesto savivaldybe ir Palangos miesto viešąja biblioteka bei Lietuvos dailės muziejumi, rugpjūčio 9–16 d. rengia pirmąjį sakralinės muzikos festivalį „Ave Maria“.

Visi festivalio renginiai vyks Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje prie „verkiančios Madonos“ paveikslo. Siekant pagerbti paveikslo sugrįžimą ir Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventę, penkiuose festivalio koncertuose tarsi leitmotyvas skambės įvairių epochų ir kraštų kompozitorių sukurtos giesmės „Ave Maria“, solistų ir kolektyvų atliekamą populiarią klasikinę muziką įprasmins Dievo žodis ir Lietuvos bei kitų kraštų poetų mintys Dievo Motinos tema, kuriuos skaitys aktores Gražina Urbonaitė, Olita Dautartaitė ir Regina Šaltenytė.

Festivalio programą įrėmins vokalinių kolektyvų pasirodymai: jaunatvišką toną pradedamajam koncertui (rugpjūčio 9 d.) suteiks vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“ (vad. Vitalij Neugasimov) ir solistė Asta Krikščiūnaitė, o baigiamajame (rugpjūčio 16 d.) į Šv. Roko atlaidus susirinkusių tikinčiųjų ir chorinės muzikos mėgėjų laukia susitikimas su choru „Vilnius“ (vad. Povilas Gylys) ir solistu Vladu Bagdonu. Mąslias kamerinės muzikos programas festivaliui parengė pripažinti atlikėjai – vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur ir baritonas Dainius Puišys (rugpjūčio 10 d.), smuikininkai Aidas Strimaitis ir Darius Dikšaitis (rugpjūčio 15 d.). Priminti ilgaamžes religinės muzikos pučiamiesiems instrumentams tradicijas ėmėsi Vyganto Rekašiaus vadovaujamas Palangos orkestras (rugpjūčio 12 d.).

Festivalio koncertuose kuriama pagarbos istorijai ir tikėjimo paslaptims atmosfera turėtų pasiūlyti rimtą alternatyvą triukšmingoms Palangos gatvių pramogoms ir suburti tuos, kurie ieško sąlyčio su labiau dvasiniais potyriais.

Įėjimas į visus festivalio renginius nemokamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją