Kaip pranešė KVADT, šeštadienį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) bus rodomas gegužės pradžioje sukurtas spektaklis "Donja Rosita, arba Gėlių kalba" pagal Federico Garcia Lorca'os (Federiko Garsija Lorkos) pjesę, sekmadienį - Marinos Carr (Kar) "Portija Koglen", o antradienį - Eugeno O'Neillo (Judžino Onylo) "Gedulas tinka Elektrai".

Naujausiu savo spektakliu pagal pamėgto dramaturgo pjesę G.Varnas tarsi bando atitrūkti nuo jo kūryboje įsivyravusių tamsiųjų potėpių. To siekiama skaidriu dekoracijų ir kostiumų lengvumu, žaisminga aktorių vaidyba. Visi G.Varno spektakliai provokuoja vidinį atsivėrimą. Šiuo atžvilgiu režisieriaus prioritetai nekinta - jį traukia kritinę sielos būseną fiksuojanti dramaturgija, kiekvieną spektaklį G.Varnas orientuoja į naujai įžvelgtą ir savitai atskleistą aktorių. Taip režisierius prikėlė intensyviam kūrybiniam gyvenimui Jūratę Onaitytę, vienus įdomiausių savo vaidmenų jo spektakliuose sukūrė ir Arūnas Sakalauskas, Dainius Kazlauskas, Saulius Balandis ir kiti aktoriai.

Pagrindinį vaidmenį atliekanti LNDT trupės aktorė Jūratė Vilūnaitė - dar vienas įstabus režisieriaus atradimas. Taip pat spektaklyje vaidina Gražina Balandytė, Birutė Raubaitė, Milė Šablauskaitė, Viktoras Šinkariukas ir kiti Airių dramaturgės M.Carr drama "Portija Koglen", kurios atsiradimą teatre inspiravo Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro organizuota Naujosios dramos akcija, režisuota 2002 metais. Portiją Koglen sukūrusi aktorė Viktorija Kuodytė pelnė šių metų aukščiausią teatrinį apdovanojimą už geriausią moters vaidmenį.

M.Carr pjesė pasakoja apie nenutrunkantį ryšį tarp Portijos ir jos prieš penkiolika metų Belmonto upėje nuskendusio dvynio brolio Gabrielio, kurio šmėkla -prisiminimas trukdo moteriai jausti meilę vyrui, vaikams, tikrovei, dabarčiai ir pačiai sau.

Spektaklio scenografas - Gintaras Makarevičius, "Portijoje Koglen" vaidina Gytis Ivanauskas, Liubomiras Laucevičius, B.Raubaitė, Daiva Stubraitė, Dainius Svobonas, Sigitas Šidlauskas, Viktoras Šinkariukas, Ričardas Vitkaitis, Dalia Overaitė ir kiti. E.O'Neill'o tragedijos "Gedulas tinka Elektrai" premjera įvyko 1999 metais. Ši trilogija žymi režisieriaus bendradarbiavimo su Kauno teatru pradžią - tai antrasis jo darbas po plačiai išgarsėjusio Henriko Ibseno "Hedos Gabler" spektaklio.

"Gedulas tinka Elektrai" - monumentalus, santūrus ir didingas spektaklis su tiksliai ir raiškiai nužymėtomis mizanscenomis, fiksuota aktorių judėjimo erdve. Ir šio spektaklio pagrindinio Lavinijos vaidmens atlikėja aktorė Daiva Čepauskaitė pelnė apdovanojimą už geriausią moters vaidmenį.

Spektaklio scenografas - Andris Freibergas (Latvija), vaidina Gintaras Adomaitis, Evaldas Leskauskas, J.Onaitytė, Daiva Rudokaitė, V.Šinkariukas ir kiti. Kiekvieną kartą atrasdamas vis kitą pagrindinio vaidmens atlikėją ir scenografą, režisierius lieka ištikimas jo pasitikėjimą pelniusiai komandai - kompozitoriui Giedriui Puskunigiui ir kostiumų dailininkui Juozui Statkevičiui.

Kitas G.Varno spektaklis - "Tolima šalis" pagal prancūzų dramaturgą Jeaną Lucą Lagarce'ą (Žaną Luką Legarsą), liepos mėnesį dalyvaus viename prestižiškiausių pasaulinių teatro festivalių Avinjone (Prancūzija). Už šį Kauno dramos teatre pastatytą spektaklį G.Varnas buvo pripažintas geriausiu 2001-2002 metų teatro sezono režisieriumi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją