„Pats esu biržietis ir sužinojau, kad yra tokia problema. Žinau, kad Biržų muziejus bandė anksčiau kreiptis, galvoju, reikia toliau bandyti“, - DELFI sakė parlamentaras, kuris savo prašymą raštu išdėstė raštu Švedijos Karalystės ambasadai Lietuvoje. 

Klausiamas, kokį atsakymą, jo žiniomis, gavo Biržų muziejus dėl pabūklų kreipęsis anksčiau, parlamentaras teigė tikslaus atsakymo nežinąs: „Aš tikslaus atsakymo nežinau, bet kad yra ten karo grobis, reiškia, kad tipo karo grobis ir karo grobiai negrąžinami“.

Kreipimesi į ambasadą Seimo narys teigia, kad remiantis istoriniais šaltiniais yra žinoma, jog 1625 m. Švedijos kariuomenė, užėmusi Biržų pilį, išsivežė 60 pabūklų, kuriais buvo ginkluota Biržų pilis.

„Manau, kad Švedijos Karalystė nepatirs didelio kultūrinio nuostolio perdavusi nuosavybei keletą vienetų istorinių pabūklų, susijusių su Biržų pilimi, minimam muziejui“, – sakoma V. Valkiūno kreipimesi į Švedijos Karalystės ambasadorę Lietuvoje. 

V. Valkiūnas yra išrinktas Biržų-Kupiškio apygardoje, todėl ėmėsi iniciatyvos susigrąžinti bent kelis iš maždaug 60 prieš beveik keturis šimtmečius į Švediją išsivežtus pabūklus. Parlamentaro žiniomis, patrankos yra Švedijos kariuomenės (Army Museum) muziejuje. 

„Šis klausimas parodys, kiek Švedija yra geranoriškai nusiteikusi Lietuvos atžvilgiu. Tiek mano, tiek daugelio Biržų regiono gyventojų nuomone, reikalauti pabūklų yra labai normalu, juolab, kad skirtingai nuo Švedijos, jie mūsų kraštui yra neįkainojami“, – pranešime spaudai cituojamas V. Valkiūnas. 

Parlamentaras pasiryžęs teigiamo Švedijos sprendimo siekti atkakliai ir visomis priemonėmis. „Prireikus, piketuosime ir rašysime raštus Europos Sąjungai, kuri deklaruoja visų jos narių lygiateisiškumą ir bendruomenišką sugyvenimą. Pažiūrėsime, kiek šios deklaracijos yra vykdomos“, – žada parlamentaras. 

Pasak Seimo nario, karo metais išvežtas vertybes nori susigrąžinti daug šalių, tad prašymas sugrąžinti bent kelis iš 60 pabūklų yra įprastas. „Kitos tautos prašo grobį grąžinti, paveikslus susigrąžina. Rusija grąžina Vokietijai, Vokietija – kitiems...“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją