Audėjų specializacija buvo gana įvairi. Vieni jų audė lino audinius ir jais prekiavo specialiose miestui priklausančiose parduotuvėse. Aksomininkai audė specialų gauruotą, minkštą į aksomą panašų audinį. Bene gausiausią audėjų būrį sudarė gelumbės audėjai ir pakirpėjai.

Vilniuje buvo gaminamas lengvas gelumbės audinys – štametas, storas šiurkštus koltrišas ir kitų rūšių gelumbės audiniai. Kandidatas į audėjų cecho meistrus privalėjo išausti rankšluostį ir plonos drobės gabalą.

Audžiam Vilniaus miesto istoriją – Vilniaus audėjų cechas edukacinio renginio metu bus skaitoma paskaita apie pirmąją Paragaudžio juostą, kuri buvo rasta archeologinių kasinėjimų metu. Ši paskaita pristatys audimo amato istorijos pradžią ir visi norintys galės pabandyti išausti šią juostą. Taip pat edukacinio renginio lankytojai turės galimybę pabandyti juostas pinti, austi rankinėmis staklėmis, išmėginti savo jėgas įdomiausiuose audimo etapuose – audinio metimas ir audimas.

Vilniaus istorinį audėjų amatą edukaciniame renginyje pristatys tautodailininkė - meno kūrėja Vita Babičienė ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos narė, VšĮ „Audimo manufaktūra“ vadovė Virginija Stigaitė.

Audžiam Vilniaus miesto istoriją – Vilniaus audėjų cechas edukacinio renginio metu taip pat bus galima aplankyti vienintelį Vilniuje XVI a. Vilniaus amatininkų cecho pastatą, adresu Rūdninkų g. 13, kuris per ilgus šimtmečius išlaikė nepakitusią planinę struktūrą. Šis pastatas, tai išskirtinis Vilniaus kultūros paveldo objektas, kuris atskleidžia ir įprasmina Vilniaus amatų cechų istoriją.

Edukacinis renginys gatvėje - Audžiam Vilniaus miesto istoriją – Vilniaus audėjų cechas

Vieta: Rūdninkų aikštė
Laikas: Liepos 16 d. (ketvirtadienis) 10 - 18val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją