Galerijų mugė yra didžiausias programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektas. Surengti mugę, pasak jos vadovės Dianos Stomienės, buvo sunku ir reikalavo nemažai pastangų. „Aišku, viskas dėl meno ir menininkų. Vienas iš mūsų norų – kad mugė būtų tęstinė. Sukūrėme ir stengsimės, kad mugė gyvuotų toliau“, – trečiadienį tikino ji.

Skaičiuojama, kad tarptautinėje meno mugėje dalyvauja 100 meno galerijų (27 Lietuvos galerijos ir 73 užsienio šalių svečiai) iš 31 šalies – Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų. Galerijos savo stenduose pristato apie pusę tūkstančio žymiausių šiuolaikinio meno atstovų iš viso pasaulio.

Į Lietuvą atvežta keli tūkstančiai šiuolaikinio meno darbų – tapybos, grafikos, skulptūros, instaliacijos, vaizdo meno kūrinių. Meno ekspertai čia esą turėtų atrasti nemažai nepažintų vardų. Pasak mugės meno vadovės Ramintos Jurėnaitės, surengta meno šventė atspindi tai, kas šiuo metu vyksta, pulsuoja galerininkų pasaulyje. Siekta įvairovės.

„Art Vilnius`09“ bandys perimti pasaulinę galerijų mugių tradiciją. Itin viliamasi, kad mugė padės formuoti Lietuvos meno rinką. Į renginį pakviesta daugybė meno kritikų ir meno kolekcionierių iš viso pasaulio – įprasta, kad galerijų mugėse įvyksta daug įvairių sandorių, parduodami meno dirbiniai, tačiau taip pat pabrėžiama, kad Vilniaus meno mugė – ne konkurentė garsiausioms pasaulio galerijų mugėms Bazelyje („Art Bazel“), Londone („Frieze Art Fair“) ir Madride (ARCO, Madrid).

Tikimasi stoti lygia greta šalia didžiausių pasaulyje meno renginių.

Organizatoriai neslepia komercinio mugės aspekto ir pabrėžia, kad itin norėta ir siekta, kad mugę lygėtų intelektualinis diskursas, todėl lankytojams parengtoje programoje – meno žinovams ir mėgėjams skirti renginiai: paskaitos, diskusijos, edukacinė programa vaikams ir suaugusiesiems, ekskursijos, menininkų performansai.

Įrengtas ekspozicijas „Litexpo“ parodų rūmuose teigiamai vertina meno kritikai iš Rusijos: Valstybinio šiuolaikinio meno centro meno vadovas Viktoras Mislano pastebi, kad galerijos pristato save itin kokybiškai. „Visų galerijų lygis labai aukštas“, - kalbėjo jis. Tai pasakęs iš karto atsiprašė, kad mugės įsteigtuose apdovanojimuose šiemet neišrinktas Geriausios Lietuvos galerijos ekspozicijos nominacijos laureatas.

Pirmąją meno mugę lydi apdovanojimai – šiemet įsteigtos penkios nominacijos. Žiuri sudaro Leonidas Bazhanovas, Viktoras Misiano, Raminta Jurėnaitė, Rasa Andriušytė-Žukienė, Ieva Kuizinienė. Komisija vertino mugės dalyvių stendus.

Geriausios užsienio galerijos ekspozicijos vardas suteiktas „senai veikiančiai galerijai, kuri įtikino savo profesionalumu“. Pagerbta galerija iš Kroatijos „Marino Cettina“.

Geriausias jaunasis Lietuvos menininkas (iki 35 metų) – Agnė Jonkutė, aktyviai dalyvaujanti kūrybinėje veikloje Lietuvoje ir užsienyje. Ji daugiausia dirba tapybos, akcijų, instaliacijų srityje, taip pat domisi fotografija.

Geriausias jaunasis užsienio menininkas (iki 35 metų) – Kaspars Zarins.

Geriausios skulptūros ar instaliacijos autorius – Martynas Martišius.

Pirmoji Baltijos rengione šiuolaikinio meno mugė „Art Vilnius`09“ atvira lankytojams parodų centre „Litexpo“ liepos 9–12 d.