Kernavės bajorynė skendi žaliame parko glėby: medinis dvaro pastatas su puikiomis salėmis vilioja užeiti, paragauti bajoriškų valgių, gaminamų iš šviežiausių gėrybių, kurias tiekia apylinkių ūkininkai; įrengtas puikus kumetynas (svečių namai), šalia – Garinės kaimas, dvi pirtys, vartinė...

Paslaptinga aplinka, istorinės praeities dvelksmas ištisus metus vilioja į Kernavės Bajorynę turistus, poilsiautojus, konferencijų dalyvius, o netrukus čia kviečiami Kristupo vasaros festivalio klausytojai.

Liepos 6 d. dvare bus pristatyta miniatiūrinės operos-pastišo premjera. Dainininkai Liudas Mikalauskas, Sabina Martinaitytė, Egidijus Bavikinas ir koncertmeisterė Audronė Eitmanavičiutė melodingomis operų arijomis papasakos negirdėtą istoriją apie operos primadoną Faustiną, kuri sudaro sandėrį su Mefistofeliu: jis sugrąžina jai balsą, jaunystę ir šlovę, tačiau kiekvienas vyras, kurį ji įsimyli, pasmerktas ankstyvai mirčiai... Ar gali šlovė atpirkti meilę ir negi blogis liks triumfuoti?..

Liepos 19 d. skiriama linksmiausiam ir subtiliausiam humorui – pianistai Rimantas Jurkonis ir Romualdas Lukošius, žinomi pasauliui kaip šmaikščiausias ir beprotiškiausias virtuoziškas pianistų duetas, šį kartą pasirodys su sopranu Raimonda Tallat-Kelpšaite.

Rugpjūčio 2 d. dvarą apgaubs tylūs, virtuoziškai lankstūs, įnoringi, romantišku rubato banguojantys Igorio Dedusenko gitaros garsai, o rugpjūčio 23 d. laikiniesiems Bajorynės bajorams skambės puikiai suderintas šešių vyriškų balsų instrumentas „Quorum“ – jaunuolių ansamblis, pristatantis repertuarą nuo Renesanso iki pop muzikos.

Bistrampolio dvaras šiais metais pasitinka Kristupo piknikų svečius atsiskleisdamas nauju grožiu: vietoje pilka šimtmečių migla apgaubtų rūmų siluetų klausytojus pasitiks grakštus restauruotas klasicistinis dvaro rūmų pastatas – su baltomis kolonomis puoštu fasadu ir grakščia apdaila – toks, koks jis buvo 1850 metais, kai buvo baigti rūmų statybos darbai.

Bistramų dvaras garsėjo turtinga biblioteka, vertinga menų kolekcija ir be jokios abejonės, pusę rūmų užimančioje salėje skambėdavo muzika.

Birželio 27 d. kaip tais senais laikais, dvaro svečiams užgros styginių orkestras, ir pasigirs įtaigus stiprus jaunuolio balsas, savo dainomis prikaustantis visų susirinkusių dėmesį bei širdis. Šį vaizdinį sukurs Liudas Mikalauskas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu Donato Katkaus.

Liepos 19 d. Bistramų rūmuose aidės kitas nuostabus jaunas balsas – Ieva Prudnikovaitė dainuoja argentinietišką, paryžietišką ir šiuolaikinį tango... Rugpjūčio 1 d. Bistrampolio dvare šėlios svečių tolimų kraštų egzotika: „Sonic Steel“ ansamblis groja autentiškais Karibų būgnais kaitrius įvairiausių stilių ritmus – šios fiestos aidai turbūt pasklis po visą parką, kol ištirps virš raibuliuojančio tvenkinio...

Rugpjūčio 9 d. Bistrampolyje muzikuos Martyno Kuliavo ir Aleksandro Ten duetas: žinomi roko atstovai koncertuos kamerinėje dvaro aplinkoje – galbūt, jie savo veržlumu išsklaidys mąslią dvaro tylą, o galbūt, darniai prabils unisonu su tvyrančia ramybės ir gilios istorijos dvasia? Rugpjūčio 16 d. koncertas – kvietimas atsipalaiduoti ir pasimėgauti paprastomis amžinomis melodijomis programoje „Nuo Šabaniausko iki...“, atliekamomis Gintarės Skerytės, Tomo Vaitkaus, Dainiaus Puišio, akompanuojant Povilui Jaraminui, Jaroslavui Cechanovičiui ir Zigmui Žukui, pagardintomis Viktoro Gerulaičio komentarais.

Šešuolėlių dvaras – vienas ištaigingiausių ir vienas iš nedaugelio pilnai restauruotų Lietuvos dvarų. Raudonų plytų angliško stiliaus kotedžai nėra įprasti Lietuvoje, bet toks buvo Petro Povilo Končiaus įnoris.

Kaip ir daugelis Lietuvos dvarų, šis grakštus statinys buvo stipriai nukentėjęs nuo apleidimo ir nuo sovietmečio paniekinamo požiūrio į paveldą (rūmuose įrengus kontorą, ji buvo perdažoma ir išdarkoma neatsižvelgiant į architektūrinius ypatumus). Dabar dvaras vėl gyvas, vėl gyvenamas bei atviras svečiams.

Šešuolėliuose birželio 28 d., liepos 12 d. ir rugpjūčio 2 d. svečiuosis Liudas Mikalauskas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Martynas Kuliavas su Aleksandru Ten ir „Sonic Steel“, o rugpjūčio 16 d. paruoštas unikalus siurprizas: Artūras Anusauskas ir Neda Malunavičiūtė per aštuoniolika bendradarbiavimo metų dar neiškalbėjo visko, ką galėtų pasakyti publikai, ir kiekvieną kartą jų dialogai nuostabiai nauji, kupini spontaniško vyksmo energijos ir išgyvento tikrumo.

„Kristupo piknikai“ kviečia pabėgti iš dulkėtų miestų, nuo vienas kitą vejančių rūpesčių, ištrūkti iš namų ir net iš koncertų salių. Muzikos, gamtos, istorijos, meno ir architektūros patyrimas – graži vasaros akimirka, išliksianti prisiminimų skrynioje ilgam...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją