Nemokamos ekskursijos vyks: penktadienį ir šeštadienį – 15 ir 18 val., sekmadienį – 15 val.

Lietuvos visuomenei Niko Pirosmanašvili (Pirosmani) tapo visuotinai žinomas nuo 1981 m., kai Jaunimo teatre Eimuntas Nekrošius pastatė spektaklį „Pirosmani, Pirosmani“.

N. Pirosmani kūriniai yra viena iš svarbiausių ir reikšmingiausių Gruzijos kultūrinio paveldo vertybių. Pasaulinį pripažinimą pelnęs dailininkas N. Pirosmani (1862-1918) buvo apdovanotas unikaliu pasaulio matymu, jo vientisumo ir sintezės suvokimu. Jo darbuose atskleidžiama žmonių, gyvūnų ir daiktų įvairovė. Šiam menininkui gyvenimas ir menas, menas ir žmogus yra neatsiejamos sąvokos: jo mąstymą suformavo mitologija. Pirosmani mitologinio pasaulio suvokimas yra naivus, nesudėtingas ir suprantamas. Anot Grigol Robakidzes, “bevardė egiptietiška freska, afrikietiškas stabas ar vaza iš Kretos: Pirosmani darbai turėtų būti priskirti šiems meno kūriniams, nes tik tokiu būdu juos galima tikrai suprasti... Pamatę Pirosmani kūrybą, patikėsite Gruzija...“

Pirosmani vardas jau seniai yra žinomas visame pasaulyje. Nuolat augantis susidomėjimas šiuo savamoksliu menininku parodo nenykstančią Pirosmani kūrybos vertę.

Parodoje Vilniuje penkis mėnesius eksponuojami 35 svarbiausi dailininko kūriniai pristato visą dailininko kūrybą, jau rodytą Vokietijoje, Šveicarijoje Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Japonijoje, Ukrainoje, Turkijoje.

Vilniuje rodoma kolekcija pristatoma ir parodos kataloge bei jo CD.

Parodą „Pirosmani“ Vilniaus paveikslų galerijoje jau aplankė per 30 tūkstančių lankytojų. Paroda veiks iki šio sekmadienio 17 valandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją