R.Ramanausko spektaklio pagal garsaus 20 amžiaus airių dramaturgo pjesę "Dūžtančių širdžių namai" premjera LNDT įvyks šeštadienį.

Kaip sakė spektaklio režisierius R.Ramanauskas, jį visada domina pjesės, turinčios tam tikras nišas, kurias režisierius gali užpildyti, "apgyvendinti". Jo manymu, būtent toks - paliekantis erdvę vaizduotei, neapibrėžtas ir kontroversiškas - ir yra B.Shaw kūrinys.

Dauguma aktorių, išskyrus Gabiją Ryškuvienę ir Vytautą Rumšą, su R.Ramanausku dirba pirmą kartą. "Dūžtančių širdžių namuose" taip pat vaidina Saulius Balandis, Algirdas Gradauskas, Evaldas Jaras, Gabrielia Kuodytė, Saulius Mykolaitis, Vitalija Mockevičiūtė bei Rimantė Valiukaitė.

Spektaklio scenografiją kuria Marta Vosyliūtė, muziką - Giedrius Puskunigis.

Režisierius R.Ramanauskas, 1997 metais baigęs Lietuvos muzikos akademiją, yra pastatęs spektaklius "Pasakyk, kad tu mirei" pagal Jerome’o Sallingerio (Džeromo Selindžerio) apsakymą "Balda Grevelda", Michailo Ugarovo "Driskių", jauno estų dramaturgo Marto Kivastiko pjesę "Romas ir Arūnas", kuriame vaidina jo tėvas - garsus teatro aktorius Romualdas Ramanauskas ir vienas populiariausių nūdienos aktorių Arūnas Sakalauskas, taip pat Samuelio Becketto (Beketo) "Paskutinę Krepo juostą" su V.Rumšu.

R.Ramanauskas didelį dėmesį skiria literatūriniam tekstui ir aktorinio meno vertybėms.

Airių dramaturgas ir literatūros kritikas B.Shaw (1856-1950) buvo vienas reikšmingiausių dvidešimto amžiaus teatro žmonių, vadintas mąstytoju ir socialistu, moterų teisių gynėju ir lygiateisiškumo "advokatu". Daug energijos ir jėgų rašytojas skyrė muzikos, meno ir teatro apžvalgų bei recenzijų rašymui.

B.Shaw, kaip rašytojo ir dramaturgo, šlovė po Pirmojo pasaulinio karo išaugo, pjesės "Dūžtančių širdžių namai" (1919 metai), "Šventoji Joana" (1923-ieji) ir kitos buvo palankiai sutiktos kritikų.

Savo dramaturginėje kūryboje B.Shaw kalba apie to meto moralines problemas su ironija bei paradoksais, jo dramoms būdingos filosofinės diskusijos ir intelektuali "akrobatika", dėl to iki garsinio kino atsiradimo nebuvo įmanoma ekranizuoti jo kūrinių.

1925 metais rašytojas buvo apdovanotos Nobelio premija. Jis priėmė garbės vardą, bet atsisakė pinigų.

B.Shaw kūrybą Lietuvos teatro mylėtojai labiausiai žino iš jo pjesės "Pigmalijonas", kurią prieš keletą metų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre buvo pastačiusi režisierė Irena Bučienė, pagrindinius vaidmenis atliko Virginija Kelmelytė ir Regimantas Adomaitis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją