Šis koncertas – atsakingas meninis išbandymas nuo šių metų pradžios gerokai atjaunėjusiam ir pagausėjusiam teatro orkestrui. Žinia, Wagnerio muzika reikalauja ypatingo dėmesingumo, atlikėjiško meistriškumo. Tačiau orkestro artistų nuotaika puiki – tik ką teatras įsigijo naujus trimitus ir fleitas.

Klaipėda – vienintelis Lietuvos miestas, kuriame 1836 m. rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais dirigavo ryškiausias vokiečių romantinės operos kūrėjas ir reformatorius Richardas Wagneris, atvykęs gastrolių su Karaliaučiaus Opera.

Kadangi pagrindinis Karaliaučiaus Operos dirigentas Leopoldas Schubertas į Prūsijos valstybės užkampį vykti nepanoro, jaunam, dar karjerą tik pradedančiam muzikui atsirado rimta proga išbandyti savo jėgas: būsimasis kompozitorius pagaliau galėjo dirbti niekieno nekontroliuojamas. Jis entuziastingai repetavo trupės rodomus veikalus, dirigavo spektaklius ir koncertus, kūrė įvairius tuo metu populiarius muzikinius „pagražinimus“ rodomiems spektakliams – „uvertiūras“.

Sužinojęs, kad Wagneris pernelyg sėkmingai dirba, Schubertas išsigando konkurencijos ir, susirūpinęs savo reputacija, pats atvyko diriguoti svarbiausiems pastatymams. Nors R. Wagneriui atiteko tik antraeiliai pasirodymai, jie buvo labai sėkmingi.

Publika žavėjosi jo dirigavimu, neeiliniu temperamentu: „Dirigento lazdelė energingai švytravo jo rankose, apmautose baltos odos pirštinaitėmis“, – publikos euforijos priežasčių mėgino ieškoti to meto laikraščiai. Iš Klaipėdos, nenorėdamas ilgiau būti antruoju dirigentu, Wagneris keliavo į Rygą.

Iki šiol rašytos garsiausios kompozitoriaus biografijos kaip tik nuo Rygos periodo pradėdavo Wagnerio kūrybinės veiklos aprašymus. O didžiojo kompozitoriaus anūkas Wolfgangas Wagneris, iki šiol vadovaujantis garsiajam Wagnerio operų festivaliui Bayreuthe (Vokietija), puikiai žino ir vertina senelio savarankiškos profesinės biografijos pradžios miestą Memelį, dabartinę Klaipėdą.

Tad ar ne metas tikslinti faktus? Juo labiau, kad Lietuva negali pasigirti operos meno korifėjų viešnagėmis. Nei G. Verdi, nei G. Puccini mūsų krašte nesilankė. Todėl, pažymėdamas išskirtinį Lietuvos kultūros faktą, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ir kviečia į slėpiningą, idealizmo ir meilės sklidiną Richardo Wagnerio muzikinės dramos pasaulį.

Koncerto pradžia 18.30 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją