Prancūzija – šalis, iš kurios kildinama gausybė menų madų, garsėja ir tuo, kad davė pradžią įvairiems šokio žanrams. Per paskutinius dvidešimtojo amžiaus dešimtmečius kryptingos ir efektyvios valstybinės kultūros politikos ir pačios šokio bendruomenės užsispyrimo dėka šiuolaikinis šokis šioje šalyje tapo išskirtine, itin populiaria profesionaliųjų menų sfera, Prancūzijos trupės gastroliuoja visuose žemynuose, šimtai trupių pasklidę po visą šalį.

Šokio menas, kurio neriboja kalbos barjerai, pasiekia įvairaus skonio, išsilavinimų, socialinių sluoksnių bei tautybių žiūrovus, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Todėl Vilniui tapus Europos kultūros sostine, Lietuvos šokio informacijos centras nusprendė festivalio „Naujasis Baltijos šokis‘09“ metu pristatyti visą puokštę pasaulio šiuolaikinio šokio sostinės – Prancūzijos – trupių iš skirtingų šios šalies mietų: „Beau Geste“, „Cie Illico“, „Système Castafiore“, „Compagnie Ariadone“, „Compagnie Rêvolution“. Prancūzijos šokio vitrina „FranceDanse Vilnius“, rengiama kartu su nacionaline programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ bei CulturesFrance ir Prancūzų kultūros centru Vilniuje, o vitrinos mecenatas – bendrovė „Vilniaus energija“.

Penkios trupės iš skirtingų Prancūzijos vietovių, septyni spektakliai, koprodukcija su lietuviais, ir šeši lietuvių bei latvių spektakliai Menų spaustuvėje bei Lietuvos nacionaliniame teatre. Trupės „Compagnie Rêvolution“ spektaklis „Miesto baletas“ – hip hopas, kurtas klasikinio baleto principais, meistriška figūrų, stilių ir muzikos vaivorykštė. Ištaigingasis „Stebuklų vadovėlis“, kurį atgabena skirtingus menus išmoningai derinanti „Système Castafiore“ – žvilgsnis į literatūros paslaptis, pagal rusų etnologo ir folkloristo Vladimiro Proppo metodą, atskleidžiantis 31 funkciją, kurios kartojasi visų pasaulio tautų pasakose. Prancūzijoje gyvenanti legendinė japonė choreografė Carlotta Ikeda pristato sueuropinto buto šokio rinkinį – trijų solo spektaklį „Dangaus žydrynė“. Ir pagaliau „Pašėlęs svaigulys“ – šokėjo ir ekskavatoriaus kombinacija.

Vitrina prasidės būtent šiuo unikaliu nemokamu reginiu gegužės 8 ir 9 dienomis viešoje sostinės erdvėje – Sereikiškių parke. Geležies ir gyvo kūno duetas, žmogus ir mašina. Pavargusio po darbo dienos darbininko nusilenkimas darbo priemonei ar neįtikėtinos meilės arija skambant dieviškam Marios Callas balsui?

Pagrindinė „FranceDanse Vilnius“ figūra – Thomas Lebrunas iš Lilio, 2004 metų Europos kultūros sostinės, vienas talentingiausių jaunosios prancūzų choreografijos atstovų. Universalus, turintis retą choreografams gebėjimą – kurti visiškai skirtingus spektaklius. Dar studijuodamas choreografas buvo kritikuojamas, drausminamas ir juo žavimasi dėl svorio – apie 100 kilogramų. Situaciją jis apibūdina su humoru: „Šokio pasaulyje dėl kiekvieno papildomo riebalų sluoksnelio jus gali išvesti iš proto. Jeigu jūs „riebus“, vadinasi, nepakankamai prakaituojate, dirbate, vadinasi, nesate nusipelnęs būti scenoje“.

Vilniuje Lebruno trupė „Illico“ šoks tris skirtingus spektaklius. Gegužės 8 d. „Switch“ – spektaklis keturiems šokėjams ir šešiolikai kaukių.

Asketiškai baltoje, ryškiai apšviestoje scenoje šokėjai persirengdami keis lytį, o kaukės keliaus nuo kūno ant kūno, taip ir neatidengdamos veidų. Keturi vyrų kūnai, keturios tapatybės: visi turi panašumų, keistenybių, patirtį, ribas, gali priimti kitą, skverbtis į jį, patirti susiliejimą. Keturi šokėjai „perleis“ vienas kitam savo kūną, veidą, mintis, gestus, ir pasiners į žaismą, griaunantį susidvejinimo ir daugialypės asmenybės sąvokas.

Gegužės 10 „Sapnai apie valsą“ – ironiškos improvizacijos valso tema, pradedant nuo pat garsiojo „Žydrojo Dunojaus“. Jaunas nuostabaus sudėjimo šokėjas atlieka klasikines šokio figūras, jį keičia apkūnusis spektaklio autorius, po to išnyra klouno figūra su gatvės teatro fraku ir burleskiška kauke trigubu pagurkliu.

O „FranceDanse Vilnius“ gegužės 11 d. tris solo jungiantis spektaklis „Nustėręs žvaigždynas“. Tai vaizdinys, paskatintas apmąstymų apie žvaigždes Pasaulio istorijos, taip pat ir mūsų dienų, kontekste. Tai šiuolaikinis turtingos istorijos žvaigždynas, kuris švyti tol, kol vyksta spektaklis. Tai „Nustėręs žvaigždynas“ – juk mūsų laikais tikrai daug kas stulbina.

Programos gardėsis – festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ rengėjų bendradarbiavimo su šokio festivalio „Danse á Lille“ rengėjais vaisius, 2004 metų Europos kultūros sostinės dovana 2009 metų sostinei, Lebruno ir lietuvių šokėjos Loretos Juodkaitės bendras darbas, kurtas pastarasias keletą savaičių Prancūzijoje – solo spektaklio „Daryti tai, nedaryk to“ premjera.

„FranceDanse Vilnius“ gretinama su naujausiais lietuvių choreografų Agnijos Šeiko ir Dovilės Binkauskaitės, Loretos Juodkaitės, Tautivilo Gurevičiaus, Jonės Dambrauskaitė ir Raimondos Gudavičiūtės, taip skatinant prancūzų ir lietuvių šokio bendruomenių bendradarbiavimą, taip pat Latvių šokio pažiba – Olgos Žitluchinos šokio trupe.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją