Klausytojai A.Isakovo koncerte išgirs D.Buxtehudės Tokatą F-dur ir Preliudą fis-moll, J.S.Bacho tris choralinius preliudus bei Preliudą ir fugą c-moll, C.Francko Choralą h-moll, A.Karindi Passacaglią d-moll ir E.Gigout Toccatą h-moll.

Anot A.Isakovo, Dietericho Buxtehudės Tokata F-Dur ir Preliudas fis-moll tiesiog spindi didžiausiojo Vokietijos vargonų kompozitoriaus iki Bacho genialiąja dvasia. Šiems kūriniams būdingi virtuoziško šiaurės Vokietijos baroko stiliaus bruožai.

„Preliudo ir Tokatos pagrindą sudaro improvizacinių pasažų, dramatiškų akordų, virtuoziškos pedalų partijos ir polifoninių epizodų kaita“, – pranešime spaudai apie Buxtehudės stilių pasakojo vargonininkas.

Vakaro programoje taip pat skambėsiantis Césaro Francko Choralas h-moll priklauso žymiausiems šio kompozitoriaus opusams. Pasak A.Isakovo, C.Francką savo metu labai vertino kompozitorius F.Lisztas.

„Be C.Francko negalėtume įsivaizduoti garsiosios Prancūzų simfoninės mokyklos. Šis kompozitorius Paryžiaus konservatorijoje išugdė visą plejadą vargonininkų–kompozitorių– improvizatorių, tokių kaip L.Vierne, Ch.-M.Widor, A.Guilmant, E.Gigout ir daugelį kitų. Jo mokiniai didžiojo meistro vardą įamžino amžiams“, – apie vieną iš svarbiausių pasaulyje vargonų mokyklų pasakojo A.Isakovas.

A.Isakovas šiam koncertui paruošė ir mažiau girdėtų kūrinių, kurie klausytoją turėtų sužavėti savo naujumu ir veržlumu. Tokia yra Alfred Karindi, žymaus XX a. Estijos kompozitoriaus ir vargonininko–virtuozo, Passacaglia d-moll.

Kaip pasakojo A.Isakovas, A.Karindi buvo labai reikšmingas estų ХХ a. polifoninės ir simfoninės muzikos kūrėjas. Jo kūrybą labai vertino tokie praėjusio amžiaus klasikai, kaip F.Poulenc, B.Britten ir S.Prokofjevas.

„Šis estų kompozitorius visą gyvenimą artimai bendravo su D.Šostakovičiumi, kuris Sankt Peterburge išgirdęs Alfredo Pasakaliją d-moll, pats parašė didingą pasakaliją savo operoje "Katerina Izmailova", o vėliau ir 24 preliudų bei fugų ciklą fortepijonui“, – apie toli siekusią A.Karindi įtaką pasakojo vargonininkas.

A.Isakovas Baltarusijos menų licėjuje baigė fortepijono specialybę. Vėliau studijas tęsė Rygoje, prof. Jevgenijos Lisicinos vargonų klasėje. Stažavosi pas vargonininkus Olegą Jančenko (Rusija), Julianą Gembalskį (Lenkija). Įvairiose Europos šalyse surengė per 400 koncertų, dalyvauja tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose.

Šis koncertas yra Vilniaus Universiteto Kultūros centro rengiamo koncertų ciklo, skirto Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) paminėti, dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su didžiausiais vargonais Lietuvoje ir atskleisti šio instrumento grožį bei itin plačias galimybes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją