"Raudonos rožės" melodija

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras "Trimitas", du kartus pagrojęs pirmąją A.Raudonikio dainos "Raudona rožė" frazę, į sceną pakvietė sukaktuvininką ir vakaro vedėją Sigitą Stankevičiūtę. Apžvelgusi salę, vedėja priėjo prie išvados, kad ji - sausai kimšta, nėra vietos net obuoliui nukristi. "Ir nenuostabu, publika lietuvių estradinės muzikos klasiką myli už jo "Mėlynas akis", "Švelnumą", "Raudoną rožę", - tikino S.Stankevičiūtė.

Pirmą koncertinės vakaro programos dalį pradėjo estrados primadona Nijolė Ščiukaitė. Padėkojusi maestro už jai patikėtas dainas, kurių šis parašė net 40, N.Ščiukaitė padainavo "Tėvynę", prieš tai palinkėjusi jai skambėti ir per kitą A.Raudonikio sukaktį.

Kariuomenės kompozitorius

Netrukus scenoje su "Laišku motinai" apsilankė visų premijų laureatas ir visų konkursų žiuri narys solistas Vytautas Juozapaitis.

Jis prisipažino, kad ši daina - ypatinga. Dainuodamas ją prieš 29 metus jis pirmą kartą užlipo į LNOBT sceną ir tapo konkurso "Dainų dainelė" laureatu. "Kaskart ją atlikdamas labai jaudinuosi", - prisipažino scenos grandas.

Per 50 metų A.Raudonikis parašė daugiau kaip 500 dainų. Vakaro svečiams maestro teigė, kad jas kurti skatino pats gyvenimas, įspūdžiai, susitikimai, gamta, meilė. "Taip ir gimsta dainos, jų pavadinimai. Kai kurias poetams pats padiktuoju, kai rašau pirmą melodiją", - sakė sukaktuvininkas.

Iš viso A.Raudonikis sukūrė per 700 kūrinių: dainų, šokių, kūrinių simfoniniam, pučiamųjų ir estradiniam orkestrams, kantatų ir kitokių stambesnių kompozicijų chorams, muzikos vaikams. Paklaustas, kuris kūrybos žanras jam labiausiai prie širdies, kompozitorius nedvejojo: "Žinoma, dainos. Jomis geriausiai gali save išreikšti." Jaunystėje A.Raudonikis buvo neprastas šokėjas. Per vienus rinkimus jis, pasakojo, šokęs nuo vakaro šeštos iki vidurnakčio. Ir būtų dar nesiliovęs, tačiau kultūros namai, į kuriuos patraukė, jau buvo užrakinti. A.Raudonikis šešerius metus dirbo Lietuvos kariuomenės kapelmeisteriu: rašė maršus, kariškas dainas. "Esu vienintelis kompozitorius, tarnavęs Lietuvos kariuomenėje", - didžiavosi sukaktuvininkas.

Užuomina

Visų laikų geriausias Lietuvos tenoras Virgilijus Noreika įrodė, kad šio titulo nusipelno ir visiems ateinantiems laikams. Kažkada kompozitoriaus jam parašytą dainą "Švelnumas" solistas per koncertą atliko du kartus: pirmąjį - iškilmingai, plačiai, o antrąjį - dramatiškai, prislopintu, liūdnu balsu. Neprilygtas dainininko ir aktoriaus talentas. "Trimitas" atliko orkestrui A.Raudonikio parašytą pjesę "Polėkis", pagerbdamas šį koncertą turėjusį diriguoti, bet prieš dešimt dienų mirusį ilgametį orkestro vadovą Romą Balčiūną. Dirigentas Ugnius Vaiginis, mojuodamas batuta, žengė publikos link. Ji netruko "pagauti" užuominą - šitaip šventinėmis gatvėmis vesdamas savąjį orkestrą žingsniavo šviesaus atminimo R.Balčiūnas.

Du lyrikai

Per koncerto pertrauką LŽ pakalbintas ilgametis A.Raudonikio bičiulis, tekstų autorius Stasys Žlibinas palinkėjo kompozitoriui toliau kurti skambias dainas. "Lengvosios muzikos žanre A.Raudonikis yra tikras grynuolis. Visos jo dainos melodingos. Be melodijos daina tampa vienadieniu drugeliu. Ji man lyg paukštė su dviem sparnais. Vienas sparnas - eilės, kitas - muzika. Jei abu sparnai stiprūs, paukštė kyla aukštai ir skrenda toli", - tvirtino S.Žlibinas. "Jis - lyrikas, aš - lyrikas, o šuo šunį labai greitai užuodžia ir pažįsta", - prajuokino pašnekovas.

Nepaskutinis tango

Per antrą vakaro dalį prie atlikėjų prisidėjo mišrus choras "Vilnius". Kartu su bosu Vladu Bagdonu jis atliko dainas "Kur balti keliai" ir "Meilės elegija". Vakaro vedėja ėmė kamantinėti A.Raudonikį apie kūrybą skatinančias mūzas. Tačiau sukaktuvininkas, bent taip pasirodė, delsė apie jas prabilti, vis suko kalbą muzikos link. Galiausiai prisipažino, kad pirmiau sulaukęs moterų dėmesio, o jau tada pasiliejo dainos. Scenoje pasirodžiusi dainininkė Judita Leitaitė tik pirmą dainą išturėjo atlikti viena. Per antrą ji jau sukosi su A.Raudonikiu. Tango sukiniai taip užbūrė solistę, kad ji net supainiojo dainos žodžius: "Nepaskutinį tango..."

Daina "Dar širdyje ne sutema", atlikta Valdemaro Frankonio ir Vytauto Meškausko, publikos prašymu buvo pakartota net triskart. Regis, per vakarą visi įsitikino, koks teisus yra S.Žlibinas, skyręs sukaktuvininkui šias eiles: "Valdžios keičias, valdžios mainos, tik ne Raudonikio dainos."