Diriguos maestro Gintaras Rinkevičius. Koncerto programoje – gražiausios operų arijos, scenos ir duetai, gimtadienio staigmenos.

Šešiasdešimtmetį švenčiantį Nacionalinės premijos laureatą, profesorių Vladimirą Prudnikovą drąsiai galime vadinti Lietuvos bosų maestro, sukūrusiu daugybę įsimintinų boso vaidmenų, sukaupusiu įspūdingą operinės ir kamerinės vokalinės muzikos repertuarą.

Maestro dainavimo kelias, 1959 m. prasidėjęs berniukų chore „Ąžuoliukas“, vėliau sparčiai intensyvėjo ir stebino pasiekimais. 1979 m. baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, V. Prudnikovas iškart buvo pakviestas dainuoti Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, o po poros metų (1981) tapo vieno prestižiškiausių Tarptautinio Maria Callas konkurso Atėnuose laureatu.

Nuo tada Vladimiras Prudnikovas parengė daugiau kaip 50 boso vaidmenų operose (tarp jų Mefistofelis Ch. Gounod operoje „Faustas“, Dalandas R. Wagnerio operoje „Skrajojantis Olandas“, Borisas Godunovas, Pimenas M. Musorgskio operoje „Borisas Godunovas“, Končakas A. Borodino operoje „Kunigaikštis Igoris“, Timūras G. Puccini operoje „Turandot“, Sparafučilė G. Verdi operoje „Rigoletas“ ir kt.), apie šimtą simfoninio-oratorinio žanro kūriniuose.

Solistas yra koncertavęs įvairių pasaulio šalių koncertų salėse ir operos teatruose - Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, dainavęs Vokietijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Olandijoje ir kitose šalyse, taip pat JAV ir Japonijoje, rašoma LVSO pranešime spaudai.

V. Prudnikovo meniniai pasiekimai 1996 m. buvo įvertinti Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu. Po metų (1997) maestro pagerbtas ypatingu apdovanojimu – Vladimiras Prudnikovas tapo pirmuoju Lietuvos dainininku, pelniusiu nepriklausomos Lietuvos Nacionalinę premiją.

Reikšmingas įrašas V. Prudnikovo kultūrinės veiklos puslapiuose yra ir maestro vadovavimas jauniems Lietuvos dainininkams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (1992 m. jis tapo LMTA Dainavimo katedros vedėju, 1993 m. suteiktas LMTA profesoriaus vardas), 2001–2004 m. jis buvo išrinktas Operos meno vadovu, 2005–2006 m. paskirtas LR kultūros ministru.

Vieno ryškiausių Lietuvos bosų talentą įvertino ir užsienio šalių klausytojai. Tai Vladimiro Prudnikovo 1991 m. gyvenimo etapas, kurį galima būtų pavadinti išties unikaliu – tuo metu su Sankt Peterburgo teatralais įvairiose pasaulio scenose (Sankt Peterburgo operos teatre, Niujorko „City Opera“, Paryžiaus „Theatre des Champs Elysees“, Japonijoje bei Italijoje) parodytas M. Musorgskio operos „Borisas Godunovas“ pastatymas solisto parengtu caro Boriso vaidmeniu atnešė stulbinantį tarptautinį pripažinimą. „Vladimiro Prudnikovo sukurtas Boriso vaidmuo be abejonės prilygsta legendinei Petrovo, Christoffo, Ghiaurovo trejybei …“ – taip apie maestro pasirodymą rašė „Nouvelle Republique“.

2009 m. maestro Vladimirui Prudnikovui yra jubiliejiniai visomis prasmėmis. Šiemet galime plačiu žvilgsniu aprėpti ir turiningą solisto kūrybos trisdešimties metų tarpsnį, per kurį būta išties įsimintinų įvykių, ir galime pasakyti, kad tai – solistas, kurio dainavimo menas, meninė branda ir profesionalumas ypatingai dera su įgimta dovana – nuostabiu aktoriniu talentu. Galbūt tai ir yra viena priežasčių, kodėl jo parengti operų vaidmenys tampa įsimintini ilgam, o scenoje vaizduojami personažai patraukia savo tikroviškumu.

Antai V. Prudnikovo sukurtas Leporelas (W. A. Mozarto „Don Žuanas“) atskleidžia šmaikščiąją ir komiškąją solisto pusę, o Boriso (M. Musorgskio „Borisas Godunovas“), Timūro (G. Puccini „Turandot“) ar Kardinolo de Bronji (J. Halevy „Žydė“) vaidmenys parodo solisto dramatizmo jėgą ir įtaigą.

Šventinis koncertas vyks Vilniaus kongresų rūmuose balandžio 10 dieną, penktadienį. Koncerto pradžia 19 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją