Viena detalė: jos Lietuvai kur kas geriau pažįstamos ne dėl savo darbų Kauno valstybiniame akademiniame dramos teatre. Abi šios aktorės ką tik savo noru atsisveikino su teatru.

Nelinksmos pranašystės

“Pritrūko oro. Pradėjau dusti kaip žuvis po ledu”, - atsakė aktorė Nijolė Narmontaitė, paklausta, ar buvo konkreti priežastis jos apsisprendimui atsisveikinti su teatru. “Nieko drastiško neįvyko. Priežastys gal labiau moralinės”, - aiškino ji.

“Viskas eina žemyn Kauno dramos teatre, - po pauzės prakalbo aktorė. - Ne tai, kad teatras stovi vietoje - jis sparčiai žingsniuoja atgal. Tai mano asmeninė nuomonė”.

“Nenoriu būti juodas pranašas, bet, man regis, geriausi aktoriai Kauno dramos teatrą paliks. Nebėra Rūtos Staliliūnaitės, per visas tas permainas, vykstančias teatre šiuo metu, nebeliko Gražinos Balandytės, išeina ir Virginija Kochanskytė. Praradus tokius žmones, teatras nebetenka traukos. Ir, aš manau, tam gabiausių aktorių nubyrėjimui dar ne pabaiga”, - kalbėjo N.Narmontaitė.

Kūrybinis letargas

“Žmonės teatre juk dirba daugiausiai iš idėjos - ne dėl pinigų. Aktorių atlyginimai tokie menki, kad materialinis aspektas ne pats svarbiausias atsakymui, kodėl tu čia, - teigė N.Narmontaitė. - Tačiau kai nebelieka tos idėjos, net perspektyvos, kad teatras išbris iš duobės... Dingsta bet koks stimulas. Ir todėl mano sprendimas buvo atsisveikinti”.

N.Narmontaitė buvo viena tų aktorių, kurios turi labai daug veiklos ne teatre. Ji yra populiari renginių vedėja, kuria vaidmenis “Dviračio televizijoje”, įrašinėja savo dainų albumą.

“Taip, už Kauno dramos teatro sienų kunkuliuoja gyvenimas, daug neišnaudotų galimybių. O tave riša tas etatas, nors nieko gero jame jau seniai nėra. Kažkada, kai repetavome su Vaitkumi, net nekildavo mintis, kad gali dirbti pašalinius darbus”, - prisiminė N.Narmontaitė.

Aktorės teigimu, Kauno dramos teatre įsivyravo kūrybinis letargas. “Gyveni svajonėmis. Lauki, kol kažkas duos vaidmenį. Tikrą vaidmenį. O to vaidmens kaip nėra, taip nėra. Ateina laikas, kai nusibosta laukti”, - tarė aktorė.

Atsainiai sutikta iniciatyva

“Aš tikiu: teatras buvo, yra ir bus, - sakė Virginija Kochanskytė. - Jis buvo ir prieš man ateinant, ir man būnant, ir bus išėjus. Bet nutinka taip, kad pasijunti tam teatrui nereikalingas”.

“Pagalvojau: kiek aš galiu laukti kažkokio įvykio, kuris būtų man kaip šventė šiame teatre? Visi mano įvykiai vyko už Kauno dramos teatro sienų. Kiek mane pažįsta Lietuvoje, pažįsta ne iš vaidmenų teatre, o iš koncertinių, literatūrinių programų, su kuriomis važinėju po Lietuvą. Mano gabumai, energija Kauno dramos teatrui nereikalingi”, - kalbėjo aktorė.

“Teatro vadovė paklausė: ką galite pasiūlyti, kas galėtų vykti po teatro stogu? - pasakojo V.Kochanskytė. - Mūsų su kolega Petru Venslovu iniciatyva buvo “Aktorių svetainė” su poezijos vakarais, muzika, literatūriniais skaitymais. Jau pirmoji repeticija parodė, kad ši iniciatyva teatrui, ko gero, nelabai reikalinga. Taip pat sėkmingai galėjome eiti su savo sumanymu į Kauno menininkų namus”.

Vaidins pagal sutartis

“Aš tikrai linkiu ir tikiu, kad Kauno dramos teatras atsities. Kad išsipildys ir jame kuriančių mano kolegų, ir vadovų viltys. Kad ateis diena, kai į teatrą sugrįš žiūrovai, kad jie vėl su jauduliu per naktį lauks premjeros. Tik man nebeliko laiko laukti tų kol kas neskubančių permainų - ne metai, o kiekviena diena dabar aukso vertės, - kalbėjo V.Kochanskytė. - Kol turiu energijos, sumanymų, turiu juos realizuoti”.

V.Kochanskytė, jau nebebūdama etatinė aktorė, Kauno dramos teatre vaidins pagal sutartis Aną “Šokių pamokoje” ir Ženevjevą “Ilgoje Kalėdų vakarienėje”.

N.Narmontaitė pagal sutartis vaidins keturiuose spektakliuose: “Žuvėdra”, “Dvyliktoji naktis”, “Šokių pamoka” ir “Šaunuolis iš vakarų pakrantės”.