Kaip rašoma naujosios akademijos pranešime spaudai, ši iniciatyva priklauso teatro kritikams, šiemet sudariusiems vertinimo komisiją ir nominavusiems teatro menininkus Kultūros ministerijos apdovanojimams.

Teatro garbės akademijos tarybą sudaro septyni nariai - Elona Bundzaitė, Algirdas Griškevičius, Vaidas Jauniškis, Dovydas Judelevičius, Ramunė Marcinkevičiūtė, Rūta Oginskaitė bei Rasa Paukštytė.

Balandžio 1-osios aktu Lietuvos teatro garbės akademija pareiškia, kad ji kasmet ketina diagnozuoti mėgėjiškumo triumfą profesionaliame teatre, žiūrovams pateikiamą kaip aukščiausią scenos meno lygį, toliau kurio, kaip savo bambos, nieko nematoma.

"Sezono bamba" už nuoseklų, principinį mėgėjiškumo profesionaliame teatre ugdymą skiriama Nacionalinio dramos teatro Adolfo Večerskio spektakliui "Bamba" ir pastarųjų sezonų teatro politikai.

"Sezono bamba", skirta "už paauglystės skaitinių dramaturgiją", atitenka Sigitui Račkiui, inscenizavusiam ir režisavusiam Charleso Dickenso (Čarlzo Dikenso) romaną "Pomirtiniai Pikviko klubo užrašai" Klaipėdos dramos teatre ir Iljos Ilfo bei Jevgenijaus Petrovo "Aukso veršį" Šiaulių dramos teatre.

Lietuvos teatro garbės akademijos taryba nemano, kad teatro kūrėjai, apdovanotieji "Sezono bambomis" dėl to turėtų įsižeisti, nes pirmiausia dėl spektaklių turėtų įsižeisti žiūrovai. Be to, taryba nemano, kad laureatai galės ilgai džiaugtis apdovanojimais - jiems ant kulnų lipa nauji.

Taip pat kovo 28-osios aktu akademijos taryba pareiškia "jaučianti susirūpinimą dėl žmogaus orumą žeidžiančių scenų per Teatro dienų apdovanojimų ceremonijas." Visi trys nominantai buvo kviečiami į sceną ir kolegų akivaizdoje turėjo išklausyti, kuris iš jų yra laureatas, o kuriems teks nuleidus galvas grįžti į salę. Patirtos dvasinės traumos nesušvelnino įteiktos puokštės, nors už gėlių teikimą panevėžiečius galima tik pagirti. Jie pirmieji susiprato nors taip pažymėti išrinktųjų trejetus.

"Pasaulyje lietuviai nėra vieninteliai, kurie nominuoja įdomiausiai pasireiškusius teatro menininkus. Atvirkščiai, ši ceremonija nusižiūrėta, kai kurie bruožai tiesiogiai perkelti iš kitų žinomų renginių. Reikėtų pagaliau perkelti į savo sceną ir pagarbą teatro menininkams. Ypač tiems, kuriuos susirenkama pasveikinti ir apdovanoti už įdomiausius sezono darbus", - rašoma pirmajame Lietuvos teatro garbės akademijos tarybos akte.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją