Už nuopelnus Naujosios muzikos srityje Šlezvigo-Holšteino kultūros draugija D. Geringui suteikė "Kultur Aktuell" prizą, kurį menininkas panaudojo penkiems lietuvių kompozitorių kūriniams užsakyti.

1999 m. Vilniuje už indėlį į Lietuvos muziką jam buvo įteiktas aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas - Gedimino ordinas. 2002 m. jis buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už nuopelnus lietuviškai muzikai.

D. Geringas gimė Lietuvoje, studijavo Maskvos konservatorijoje pas garsųjį Mstislavą Rostropovičių. 1970 metais P. Čaikovskio konkurse D. Geringas laimėjo I premiją ir aukso medalį. 2000 m. jis tapo Berlino Hannso Eislerio Aukštosios muzikos mokyklos profesoriumi, dažnai vadovauja meistriškumo kursams. D. Geringas nuolat koncertuoja pasaulio muzikos centruose su žymiais orkestrais - Berlyno ir Miuncheno filharmonijų orkestrais, visais Vokietijos radijo, Vienos, Amsterdamo, Londono, Paryžiaus, Monrealio, Čikagos, Filadelfijos, Pitsburgo ir Tokijo orkestrais.

Jis yra grojęs su dirigentais G. Albrechtu, V. Ashkenazy, A. Boreyko, Ch. Dutoit, Ch. Eschenbachu, V. Fedosejevu, K. Pendereckiu, S. Rattle, M. Rostropovičiumi, W. Sawallischu ir kt. D. Geringas - laukiamas svečias tarptautinėse kamerinės muzikos scenose, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Jauno ir ambicingo styginių kvarteto "ART VIO" nariai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai: Ingrida Rupaitė (I smuikas), Kristijonas Venslovas (II smuikas), Tomas Petrikis (altas) ir Povilas Jacunskas (violončelė). Kolektyvas susibūrė 2003 metais ir iškart pasinėrė į aktyvų koncertinį gyvenimą, tad greitai buvo sukauptas spalvingas ir svarus repertuarinis bagažas. Kvarteto credo – stilistinė įvairovė, todėl ansamblis linkęs groti labai skirtingą muziką: nuo klasikos šedevrų iki šiuolaikinės muzikos, taip pat nuosekliai propaguoja lietuvių autorių kūrybą.

2003 metais "ART VIO" tapo Respublikinio kamerinių ansamblių konkurso Vilniuje laureatu. 2004-aisiais dalyvavo Tarptautiniame kamerinių ansamblių konkurse Kuhmo mieste (Suomija). Kelis metus iš eilės kvartetas tobulinosi meistriškumo kursuose Reichenau (Austrija). 2007- ųjų lapkritį ansamblis dalyvavo "Harmos" festivalyje Portugalijoje bei išleido savo pirmąją kompaktinę plokštelę, kurioje įgrojo E. Balsio, A. Šenderovo, J. Širvinsko opusus. Artimiausi kvarteto planai - dar viena kompaktinė plokštelė, kurioje skambės Stasio Vainiūno muzika (šiemet jo 100-sios gimimo metinės).

Vienas žymiausių nūdienos violončelininkų niekada nepamiršta, kad jo šaknys yra Lietuvoje. Todėl kiekvienas šio menininko sugrįžimas į mūsų šalį tampa švente ne tik ištikimiems klausytojams, bet ir pačiam violončelininkui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją