Lietuvos baleto mylėtojų dar nepamirštos 1985 m. LNOBT statyto spektaklio silfidės – Svetlana Masaniova, Loreta Bartusevičiūtė, Neli Beredina, Jolanta Valeikaitė ir Asta Bazevičiūtė.

Ir nors tai buvo kitas, Olego Vinogradovo pastatymas, tačiau besiremiantis ta pačia A. Bournonvilio choreografija, jų šokio lengvumas, sukurto charakterio poetiškumas daugeliui išliko kaip gražios svajonės scenoje įsikūnijimas. Džeimsą tąsyk šoko ir Jonas Katakinas, ir Petras Skirmantas, Aleksandras Molodovas, Raimundas Maskaliūnas, Vitalijus Vološinas, ir Mindaugas Baužys.

A. Molodovas šoka ir šiame, naujajame „Silfidės“ pastatyme, tačiau jo vaidmuo dabar jau kitas - čia jis šoka Madžę, rašoma LNOBT pranešime.

Naujojoje, choreografo Johano Kobborgo repetuojamoje „Silfidės“ premjeroje Silfidės vaidmenį rengia net keturios balerinos - Miki Hamanaka, Olga Konošenko, Eglė Špokaitė ir neseniai pas mus šokanti Anastasija Čumakova. Skirtingos asmenybės, skirtingas jų šokio braižas, tad neabejotinai kiekvienos kuriamas Silfidės vaidmuo turės savas spalvas, savo charakterį.

Džeimsai taip pat keturi - abu mūsų trupės primarijai Nerijus Juška ir Aurimas Paulauskas, vis daugiau pagrindinių vaidmenų puikiai šokantis Eligijus Butkus, bei 2008 m. Operos švyturių apdovanojimuose Metų baleto vilties titulą pelnęs Romas Ceizaris. Matyt, užburiančią šio baleto magiją jaučia ne vien žiūrovai. Kaip kitaip galėtume paaiškinti, kad pirmojoje premjeroje, vasario 27 d. Džeimsą šoks Londono karališkojo baleto primarijus, Anglijoje baleto kritikų vadinamas geriausiu jaunos kartos klasikos šokėju, Ivanas Putrovas?

Ukrainietis vaikinas, pradėjęs savo svaiginančią karjerą Lozanos konkurse 1996 m., į kurį jis iš Kijevo nuvyko netgi nemokėdamas jokios užsienio kalbos be rusų ir ukrainiečių, penkiolikmetis, pelnęs ten aukso medalį ir sužavėjęs visą baleto pasaulį, dabar šoka garsiausiose pasaulio scenose. Ne kartą kviestas į mūsų teatrą, nepaisant ypatingai užimtos dienotvarkės visada noriai sutikdavęs, tačiau kas kartą jo viešnagė sugriūdavo dėl įvairiausių priežasčių.

Džeimsas - vienas mėgstamiausių jo vaidmenų, kurį jis Covent Garden teatre yra parengęs kaip tik J. Kobborgo pastatyme. Choreografui pasiūlius Ivanui šokti mūsų premjeroje, atrodė neįtikėtina, kad šitokio lygio solistas rastų tam laiko, galbūt ir noro, metus visus darbus vykti į Lietuvą. O kur dar mums jo honoraras, krizės laiku...

Tačiau nepaisant nieko, daugelio tarptautinių baleto konkursų laureatas, į kurio pasirodymus Covent Garden teatre gerbėjai atkeliauja ir iš Amerikos, ir iš Japonijos, ir netgi iš Australijos, tarp spektaklių Londone ir skrydžio į Japoniją rado laiko savo svajonei - šokti Lietuvoje. Ir tai bus dovana be atlygio mūsų publikai.

Sako, kad afišas su jo atvaizdu galima rasti pas jo gerbėjus bet kuriame Anglijos kampelyje. Jo partnerė spektaklyje bus Miki Hamanaka. Vasario 28 d. šoks Olga Konošenko ir Nerijus Juška, kovo 1 d. – Miki Hamanaka ir Aurimas Paulauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją