Operos libreto autorius – Andrius Vaišnys. Spektaklio režisierius – Jonas Vaitkus, dalyvaus Lietuvos kamerinis orkestras – dirigentas Robertas Šervenikas, septyni solistai, choras „Brevis“. Spektaklio premjerai pasirinktas dabartinis Rusų dramos teatras, kuriame iki 1975 metų buvo įsikūrusi opera – dėl ypač tinkamos muzikiniam spektakliui akustikos.

Andrius Vaišnys, žinomas Vinco Kudirkos kūrybos tyrinėtojas, parašė apie jį scenos veikalą supindamas praeities dvasines patirtis su aktualijomis ir ateities nuojautomis. „Nuo dangoraižio viršaus atsiveria įvairūs vaizdai: kas mus valdo – kaip ant delno“, libretą komentuoja autorius. Libreto pratarmėje sakoma: „Aukščiausiame miesto dangoraižyje, kuris pastatytas žydų kapinių vietoje, gyvena mirusiųjų vėlės, klajodamos aukštais, sustabdydamos liftus, trukdydamos gyviesiems. Nuomininkai, išskyrus knygyno savininkę Valeriją, iš pastato išsikraustė, patirdami nuostolius, bet bijodami kaltinti Miesto valdžią. Miesto viršininko nurodymu dangoraižyje priverstinai įkurdinami ligoniai, kurie ne tik turi „džiaugtis“ apgyvendinimu naujame pastate, bet ir... įveikti šmėklas. Jeigu išeitų iš pastato – negautų jokių vaistų, nebeturėtų kur gydytis. Vienintelė išeitis – išgyventi ir užimti visą pastatą. Ligoniai turi spręsti, kaip jiems išlikti: kuo pasitikėti, kokį gydymą pasirinkti – kūno ar sielos.“

Dramos konfliktą kuria vertybių priešybė

Pagrindiniai operos veikėjai – Vincas ir Valerija. Daugiataučio Vilniaus reikalus tvarko skirtingų religijų šventikai (kunigas, rabinas, popas), dalyvauja nemažai realių ir mistinių personažų: Ligonių choras,Vėlių choras, Markuzonas (Juodojo daktaro vėlė), Viršininkas (I Miestelėnas) ir kt.

Algirdas Martinaitis rašo daug didelių kūrinių, miestelėnai yra girdėję jo oratorijas Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Vilniaus bernardinų) bažnyčioje, matę kūrinius su gatvių procesijomis. Šio kompozitoriaus muzika patraukliai skamba daugeliui klausytojų.

Operos dirigentas – už lietuvių šouolaikinės muzikos premjeras Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelnęs Robertas Šervenikas. Režisieriui, Jonui Vaitkui, taip pat yra tekę „bendradarbiauti“ su modernia muzika: Nacionaliniame dramos teatre režisierius buvo pastatęs Felikso Bajoro operą „Dievo avinėlis“, Kauno dramos teatre – Broniaus Kutavičiaus operą-poemą „Strazdas –žalias paukštis“, talkino kuriant jo oratorijų scneninį vyksmą. Šiai naujojo meno meistrų kompanijai priklauso ir dailininkas, „Pasaulio dangoraižio“ spektakliui scenos vaizdą kurti pakviestas Jonas Arčikauskas.

Vinco vaidmenį atliks Audrius Rubežius, Valerijos – Asta Krikščiūnaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją