Perpildytoje salėje žiūrovai ne tik klausėsi Muzikinio teatro orkestro, choro ir solistų atliekamų kūrinių, bet ir sužinojo Muzikinio teatro įkūrimo istoriją. Pirmasis teatro istorijos pamoką įtaigiai pasakojo ilgametis Operetės teatro režisierius Mykolas Valdas Jatautis, kuriam už veiklą 2008 metais buvo suteiktas Nusipelniusio panevėžiečio vardas. Režisierius sakė, kad Muzikinis teatras 2010 metais galės minėti pusės šimto metų sukaktį.

„Juk teatras pirmuosius žingsnius pradėjo žengti dar 1960 metais, kada mieste įsikūrė liaudies operetė. Jos įkūrėjas M.Karka. Smagu, kad jis buvo prisimintas, ir Muzikinio teatro fojė atidengtas portretinis biustas. Muzikinis teatras neatsirado iš niekur. Jis išaugo iš liaudies operetės, todėl, manau, kitais metais tikrai galėsime minėti teatro 50-metį“, – džiaugėsi ilgametis režisierius sustiprėjusiu Muzikiniu teatru.

Žiūrovai ovacijomis sutiko Muzikinio teatro orkestro (meno vadovas ir dirigentas Vidmantas Kapučinskas), choro (vadovas Algirdas Viesulas) atliekamus kūrinius. Tokiomis pat ovacijomis sutikti ir palydėti solistų Kristinos Zmailaitės, Vidos Taurinskaitės-Rukšienės, Algirdo Bagdonavičiaus, Deivido Norvilo, Edmundo Seiliaus, Ramūno Urbiečio atliktos ištraukos iš žinomų operečių bei arijos iš operų.

Prajuokino prisiminimai

Pirmosios Muzikinio teatro premjeros – muzikinės pasakos „Girių karalius“ – režisierius Vytautas Kupšys pasakojo, kaip atsirado Muzikinis teatras, kiek prakaito teko išlieti, kad vietoj buvusio kino teatro „Versmė“ atsirastų Muzikinis. Tai prajuokino žiūrovus. Mat jis pasakojo, o jam pritarė dirigentas V.Kapučinskas, kaip buvo kasama orkestrui skirta duobė. Pasak jo, nugaros skaudėjo visiems būsimojo teatro darbuotojams, nes kino teatrą per metus reikėjo paversti Muzikiniu teatru.

Linksmai žiūrovai reagavo ir į režisieriaus Nerijaus Petroko pasakojimą. Pastarasis prisiminė, kaip buvo statomos operetės „Balius Savojoje“, „Grafaitė Marica“, miuziklas „Mafiozas operoje“. Pasidžiaugė, kad operetei „Grafaitė Marica“ scenografiją kūrė dailininkas iš Austrijos Frieder Klein.

15 metų sukakties vakaras Muzikiniame teatre užsitęsė, nes veiklos paminėjimo proga sveikinti atvyko nemenkas būrys svečių. Teatro kolektyvą sveikinęs Seimo narys Julius Dautartas nesiteikė pirkti asmeninės dovanos. Politikas vėl pasinaudojo Seimo resursais. Teatrui padovanojo paveikslą, ant kurio užrašyta „Lietuvos Respublikos Seimas“, o teatro kolektyvui įteikė Švietimo ir mokslo komiteto padėką. Miesto meras Povilas Vadopolas pasistengė, kad teatro kolektyvui būtų įteikta kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio padėka. Be to, meras padovanojo ir asmeninę dovaną – afrikietiškus būgnelius.

Po koncerto kalbinti žiūrovai džiaugėsi puikiais solistų pasirodymais, teatro orkestro atliekamais kūriniais, bet ne vienas jų pastebėjo, kad 15 metų veiklos paminėjimas buvo politizuotas. Be to, sakė jie, nesuprantama, kodėl užmiršta pasveikinti ilgamečius liaudies operetės solistus Reginą Juškienę, Ireną Paliukaitę, Joną Gavėną ir Gediminą Stonį. Pasak kalbintųjų, pagerbti ir juos reikėjo, nes Muzikinis teatras neatsirado iš niekur, o paminėtieji solistai ir padėjo atsirasti teatrui.