Sausio 14 – vasario 14 d. galerijoje „Vartai” Suomijos menininkų Auroros Reinhard bei Eemil Karila parodoje pristatomi darbai nagrinėja nepastebimus arba sąmoningai ar nesąmoningai ignoruojamus reiškinius. Aurora Reinhard parodys ne tik provokuojančią fotografijų seriją „Erzintoja“, bet ir keletą video darbų, kuriuose vos pastebimai judantys įprasti buityje daiktai žiūrovo emocijų amplitudę išplečia nuo juoko iki nejaukumo.

Eemil Karila pristatys projektą „Matoma/nematoma”, kuriame apverčiama įprasta meno pasaulio hierarchija bei išryškinama nematoma meno institucijų veiklos pusė. Lietuvių menininkė Jurga Bariltaitė naujausiame video darbe iš pradžių nepastebimiems paviršiaus elementams palaipsniui suteiks konkrečius pavidalus, rašoma organizatorių pranešime.

„Kino pavasario“ direktorės Vidos Ramaškienės teigimu, Suomijos filmų programa sudaryta siekiant parodyti ne naujausias produkcijas, o bandant plačiau pažvelgti į šios šalies kiną, įtraukiant įvairių metų ir žanrų filmus. Ryškiausias akcentas - Aki Kaurismaki filmas "Nusisamdžiau žudiką". Taip pat bus parodyti režisierių John Webster, Susanna Helke, Virpi Suutari, Perttu Leppä darbai, pasakojantys paprastų, atsidūrusių visuomenės pakraščiuose, žmonių istorijas.

Šiuolaikiškas suomiškas požiūris į gyvenimo realijas bus pristatytas trumpametražių filmų programoje „Kasdieniai vaizdai", o ieškant sąsajų su Lietuva, bus parodyta Latvijos, Estijos, Lietuvos ir Suomijos koprodukcija „Autobusas". Kino programą žiūrovai galės išvysti kino centre „Skalvija“ bei galerijoje „Vartai“. Įėjimas į visus Suomijos filmų seansus – nemokamas.

Suomijos naująją improvizacinę muziką pristatys viena iškiliausių Suomijos džiazo scenos asmenybių – 30-metis saksofonininkas ir kompozitorius Miko Innanen bei jo grupė „Innkvisitio“.

Ekspresyvus muzikas savo kūryboje žvalgo plačius stilistinius horizontus nuo avangardo klasikos iki autentiško bliuzo bei diksilendo, o universalų skambesį praturtina neįprastais posūkiais, oponuojančiais įprastoms stilistinėms klišėms. Intrigą dar labiau sustiprina į projektą įsiliejantis lietuvių saksofonininkas Liudas Mockūnas, jau bemaž dešimtmetį sėkmingai skambantis Europos improvizacinės muzikos erdvėse. Koncertas įvyks vasario 3 d. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre.

ARTscape - tai ilgalaikis tarpdisciplininis projektas pristatantis dvylikos buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovus bei jų kūrinius. Galerijos „Vartai”, „Kino Pavasario” bei „Vilnius Jazz” parengta intensyvi iki 2010 metų truksianti programa supažindins lietuvių publiką su įdomiausiais šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovais bei jų kūriniais.

Trilypė, tačiau vieninga projekto programa nuosekliai supažindins lietuvių publiką su pristatomų šalių meninės pasaulėžiūros ypatumais. Programoje bus pristatyti Suomijos, Estijos, Austrijos, Nyderlandų, Vokietijos, Jungtinės karalystės, Portugalijos, Ispanijos, Vengrijos, Belgijos, Italijos ir Prancūzijos šiuolaikinio meno, džiazo ir kino atstovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją