Neįkainojamas šio operos meno riterio indėlis į Lietuvos operos raidą. Jo kūryba visada buvo kelianti nuostabą ir susižavėjimą visišku atsidavimu savo profesijai, nepaprastu talentu ir sugebėjimu pajusti subtiliausius kūrinio niuansus. Jono Aleksos legenda tebesklando ne vien mūsų teatre, ji gyva daugybėje miestų, pavydėjusių mums galimybės nuolat stebėti, jausti, išgyventi neišsenkančią Dirigento kūrybos įvairovę.

Kur ir ką bebūtų dirigavęs šis muzikas, tai visada būdavo tobuli dirigento interpretacijos pavyzdžiai.

Lietuvos operai dirigavęs per 40 metų, ilgą laiką buvęs šio teatro vyriausiuoju dirigentu, Jonas Aleksa sukaupė fenomenalią patirtį, dalijosi ja, buvo vienas mylimiausių profesorių Lietuvos muzikos akademijoje, kaip ir vienas talentingiausių ir profesionaliausių dirigentų Lietuvos muzikinėje kultūroje. Ši asmenybė ilgam liko pavyzdžiu daugeliui Lietuvos dirigentų, rašoma LNOBT pranešime.

Sausio 16 d. minėjimo metu Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bus atidengtas Gedimino Piekuro sukurtas dirigento Jono Aleksos skulptūrinis portretas. Išlietas iš bronzos, jis bus įkurdintas specialiai parengtoje nišoje teatro Raudonojoje fojė pirmajame balkone prie Šviesų ložės. Skulptūra bus specialiai apšviesta, šalia bus galima matyti Jono Aleksos nuotraukas (fotografas Michailas Raškovskis).

Skulptorius Gediminas Piekuras Jono Aleksos portretą kūrė daug konsultavęsis su dirigentą pažinojusiais ir su juo dirbusiais žmonėmis, su jo artimaisiais, pasakojusiais apie dirigentą, jo charakterį. Skulptūroje įamžintas specifinis, nepamirštamas, vien Jonui Aleksai būdingas batutos mostas. Spektaklyje dainuos Vytautas Juozapaitis, Liudas Norvaišas, Joana Gedmintaitė, Irena Zelenkauskaitė, Kęstutis Alčauskis, Sigutė Stonytė ir Vladas Bagdonas. „Don Žuaną“ diriguos Maestro Jono Aleksos mokinys ir buvęs kolega Martynas Staškus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją