„Elgiasi kaip su bandomaisiais triušiais. Smaugia ir žiūri, kaip mes išgyvensime. Norime parodyti, kad mums rūpi kultūros sostinės gyvenimas. Norime, kad jis būtų įgyvendintas ne bet kaip“, - kalbėjo Všį „Europos namai“ Judita Akromienė.

Praėjusių metų gruodį nuspręsta VEKS įgyvendinimui skirti 25 mln. litų, nors beveik prieš metus buvo numatyta 67,371 mln. litų.

Įvairių kultūrinių renginių organizatoriai jau yra pasirašę finansinius susitarimus su Lietuvos ar užsienio partneriais. Pasak „Menų spaustuvės“ direktoriaus Audrionio Imbraso, šiuo metu formuojame nepatikimos valstybės veidą, kuri nevykdo susitarimų ir nesuvokia kultūros prasmės.

„Dabar aišku, kad su kultūra galima daryti bet ką, - kalbėjo jis. – Dalis kultūrininkų mano, kad vyksta didelis išpuolis prieš kultūrą. Yra paleista keletas sniego gniūžčių, taranuojama visuomenė. Kultūros sektorius sukiršintas su visuomene“.

VEKS projektų vykdytojai užsiminė, kad su jais nebendrauja ne tik valdžios atstovai, bet ir naujoji VEKS taryba. „Mes esame politikų tarpusavio kovų vykdytojai“, - pridūrė A. Imbrasas. „Mes ne išmaldos prašome, o kad vyriausybė laikytųsi įsipareigojimų ne tik žemės ūkio ar kitose srityse, bet ir kultūros srityje“, - kalbėjo jis.

Negali tiesiog išsiskirstyti

Všį „Kaukių akademija" direktorius Mykolas Vildžiūnas pasakojo, kas per du metus padaryta labai daug darbų, todėl sustoti nebegalima.

Jeigu nacionalinė programa keičiama, anot M. Vildžiūno, reikėtų apie tai kalbėti kartu su projektų vykdytojais.

„Nenorime atrodyti visiškai nieko nesuprantantys. Jeigu kažkam biudžetas veržiamas 15 procentų, VEKS neturėtų būti veržiama 50 procentų“, - kalbėjo jis.

Žurnalo „Pravda“ redaktorius Kristupas Sabolius pabrėžė: „Žmonės, kurie čia sėdi, jie jau patyrė daug nuostolių. Darbas yra nepakankamai įvertintas, finansuojamas. Kultūros sektorius serga nuolatinį nepriteklių“.

„Norisi, kad valdžia atsipeikėtų ir pradėtų kalbėti kaip su kultūrininkais, o ne statybininkais ar viešųjų ryšių specialistais“, - piktinosi K. Sabolius.

2008 gruodžio 22 dieną buvo išplatintas pirmas kreipimasis į valdžios institucijas „Dėl Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ įgyvendinimo 2009 metais bei įsipareigojimų vykdymo“, kurį pasirašė daugiau kelios dešimtys kultūros ir meno organizacijų, šios programos vykdytojų.

Įvertinus viešumą pasiekiančią informaciją bei priimtą valstybės biudžetą (25 mln. Lt vietoje reikalingų 2008 rugsėjo 19 LR Vyriausybės programoje numatytų 42 mln. Lt) tampa akivaizdu, kad valstybės institucijų sprendimams įtaką daro labiausiai programai nepritariantys keletas asmenų, skelbiama VEKS vykdytojų pranešime.

Savo kreipimesi kultūros atstovai reikalauja demokratinio valdžios perimamumo principo tęsiant ankstesnės LR valdžios įsipareigojimus, skirti nacionalinės programos VEKS vykdymui anksčiau numatytus 67,371 mln. Lt ir visus su programos keitimu susijusius sprendimus priimti ne tik politikų gretose, bet ir tariantis su programos projektų vykdytojais.

„Jeigu programa bus keičiama, tuomet mes norime žinoti, kokiais kriterijais remiantis bus iš naujo atrinkti projektai, kas vykdys projektų pervertinimą, kai jie jau yra įvertinti ekspertų ir patvirtinti VEKS tarybos bei Kultūros ministerijos. Taip pat mums svarbu žinoti, ką turėtume atsakyti projektų partneriams Lietuvoje ir užsienyje dėl darbų vėlavimo, susitarimų nelaikymo ar netgi projekto pašalinimo iš programos", - apie kreipimąsi kalbėjo M. Vildžiūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją