Dėl išaugusių kainų ir mokesčių LNF prognozuoja veiklos išlaidų mažėjimą 50 procentų. „Rezultatas pasimatys po pirmojo ketvirčio. Matysime pajamas, kurių, bijau, nesurinksime tiek, kaip praeitais metais“, - prognozavo R. Prusevičienė.

Šiuo metu LNF su nerimu laukia vasario, kuomet su įvairiais partneriais bus planuojama veikla Lietuvoje.

„Čia gali būti didžiausias ekonominis nuosmukis ir nuostolis, nes žymiai išaugo išlaidos, - aiškino R. Prusevičienė. - Tiek daug koncertų, kaip anksčiau, mes nebegalėsime dotuoti, žiūrėsime, ką mūsų partneriai pasiūlys, nes visada sutardavome sąlygas, kad nors menką garantiją sumokėtų savivaldybės, mokyklos, kultūros centrai. Dabar reikės skaičiuoti, ką galime įgyvendinti“.

Prastės kokybė

Pašnekovė prisiminė, kai dar prieš metus valstybinės koncertinės įstaigos Švedijoje ir Norvegijoje prasitarė, kad 30 proc. mažina darbuotojų skaičių, stabdo arba riboja koncertinę veiklą regionuose. Tuomet buvo neįtikėtina, kad taip gali nutikti išsivysčiusiose šalyse.

„Dabar visa tai atsirita į Lietuvą. Kalbant su vyriausybinėmis ir nevyriausybinėmis kultūros įstaigomis, matome, kad po pirmo ketvirčio ar pusmečio kai kurioms įstaigoms gali tekti visiškai stabdyti veiklą, nes neturės už ką sumokėti už salių eksploataciją ar algą darbuotojams“, - kalbėjo pašnekovė.

Nors R. Prūsevičienė ramino, kad Filharmonijai tai negresia, tačiau artėja laikas, kai Lietuvoje turėsime ne tokias kokybiškas koncertines programas.

Darbuotojų skaičiaus nemažins

Paklausta, ar neketinama mažinti darbuotojų skaičių, atsakė: „Tikrai apie tai nėra kalbos, nes didžiąją dalį sudaro muzikos kolektyvai, kurie turi stabilias sudėtis, reikalingas atlikti programas. Čia ir yra mūsų pranašumas, kad mūsų etatiniai kolektyvai maksimaliai bus įtraukti į veiklą. Ir taip jau būdavo, kad etatiniai kolektyvai į mėnesį atlikdavo keliolika koncertų“.

„Mes – repertuariniai teatrai ir koncertinės įstaigos - su visa stabilia baze ir vietine produkcija dar kažkaip išgyvensime, tačiau, kas bus su programiniu finansavimu? Prasidėjus metams, dar yra realizuojamos programos, sąmatos“, - stebėjosi pašnekovė.

Situacija pasimatys jau vasarį

Pasak LNF vadovės, iki šiol nesijautė lankytojų sumažėjimo, o iki Naujųjų buvo anšlagas, žinoma, sausis – vienas iš mažiausiai lankomų mėnesių.

Netrukus LNF prasidės koncertai, skirti Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursui. Sausį taip pat įvyks Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas su italų smuikininku Pavelu Bermanu, Lietuvos nacionalinios simfoninio orkestro koncertas su smuikininku iš Prancūzijos Philippe Graffin.

Po šių koncertų paaiškės pajamų, nuo kurių priklauso kiti koncertai, pokyčiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją