Pirmadienį Seime bus renkami du nauji Valstybinės paminklosaugos komisijos nariai. Kandidatus į šias pareigas pasiūlė 25 visuomeninės organizacijos, paraiškas pateikusios iki sausio 31 dienos.

Antradienį, likus keturioms dienoms iki rinkimų, ŠMKK patarėja Rūta Kačkutė dešimčiai visuomeninių organizacijų pranešė, jog joms neleista dalyvauti rinkimuose.

Tačiau ketvirtadienį likus keletui minučių iki visuomeninių organizacijų spaudos konferencijos pradžios, Seimo komitetas paskelbė, kad rinkimuose bus leista dalyvauti visoms paraiškas pateikusioms visuomeninėms organizacijoms.

Kaip ketvirtadienį spaudos konferencijoje tvirtino Laisvės kovų tyrimo draugijos, kuriai buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose, primininkas Zenonas Baubonis, argumentai neleisti organizacijoms dalyvauti rinkimuose buvo "labai intriguojantys".

Pasak Z.Baubonio, kai kurioms organizacijoms uždrausta dalyvauti rinkimuose, nes jos vietoj susirinkimo protokolo dėl kandidatų į Valstybinę paminklosaugos komisiją pateikė išrašą iš protokolo. Kitų kandidatūros buvo atmestos, nes jos neva nepakankamai daug darbo įdeda saugodamos kultūrinį palikimą.

"Visuomeninės organizacijos neturi finansinių išteklių, nuolatinių darbuotojų, todėl Seimo ŠMK komitetas taip sakyti neturi moralinių teisių", - sakė Z.Baubonis. Kai kurioms organizacijoms, pavyzdžiui Paminklotvarkos įmonių asociacijai, buvo neleista siūlyti kandidatų, nes jos yra pelno siekiančios organizacijos.

Z.Baubonio tvirtinimu, "normaliuose rinkimuose" išklausius argumentus dėl atmestos kandidatūros organizacijoms duodama pakankamai daug laiko apskųsti sprendimą. "Šiuo atveju terminas sureguoti į tokias nedemokratines išraiškas buvo per trumpas", - sakė jis.

Tuo tarpu Seimo ŠMK komiteto narys Povilas Jakučionis BNS sakė, kad kai kurioms nevyriausybinėms organizacijoms dalyvauti rinkimuose nebuvo leista dėl dviejų priežasčių - jų pagrindinis veiklos tikslas nėra paminklosauga, o be to, kai kurių organizacijų nariai yra valdininkai - pavyzdžiui, Kultūros vertybių apsaugos departamento.

Pasak P.Jakučionio, tokioms organizacijoms dalyvauti rinkimuose yra neetiška. Tuo tarpu kita komiteto narė Janė Narvilienė mano, kad "kuo daugiau rinkimuose dalyvauja visuomeninių organizacijų, tuo yra geriau, taip ir turėtų būti".

Kartu parlamentarė pridūrė, kad kai kurių visuomeninių organizacijų dokumentai buvo juridiškai nesutvarkyti - jos nepateikė protokolų dėl siūlomų kandidatų. "Kai mūsų padėjėja paskambino organizacijų vadovams, jie laiku sunerimo, o mes į tai sureagavome", - apie sprendimą leisti organizacijoms dalyvauti rinkimuose sakė J.Narvilienė.

J.Narvilienė tvirtino, kad organizacijos galės dalyvauti rinkimuose, jeigu iki pirmadienio pristatys trūkstamus dokumentus. Seimui atskaitinga Valstybinė paminklosaugos komisija formuoja kultūros vertybių apsaugos politiką ir strategiją, kontroliuoja jų įgyvendinimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją