Pasak Z.Kelmickaitės, visos etninės šventės gali vykti ne tik kaimuose, bet ir miestuose, ypač Užgavėnės, kurių esmė - betarpiškas bendravimas ir pokštavimas, galimybė tapti kažkuo kitu. Jos nuomone, sunkiai bendraujantiems miestiečiams turėtų praversti Užgavėnių paprotys aplankyti kaimynus, neatpažįstamai persirengus ir kažką svarbaus iš jų sužinoti.

Vienas iš šventės akcentų - blynų alėja - šiemet iš Gedimino prospekto keliasi į Pilies ir Didžiąją gatves. Kiekviena ten esanti kavinė siūlys įvairiausių rūšių blynų, kai kur net nemokamai. Dvyliką kartų pavalgę Užgavėnių valgių miestiečiai galės taip pat nemokamai Vokiečių vaistinėje išsimatuoti kūno riebalų masę.

Senamiestyje šurmuliuosiantys persirengėliai stengsis kuo daugiau bendrauti su praeiviais, trikdyti jų kasdieninę ramybę, uždavinėti provokuojančius klausimus, derėtis, pirkti ar parduoti. Devyniose vietose Pilies bei Didžiojoje gatvėse ir Rotušės aikštėje vyks kaukėtų būtybių koncertai.

Šeštą valandą persirengėliai kartu su visais švenčiančiais patrauks link Rotušės aikštės, kur vyks pagrindinis koncertas, įvairios rungtys ir konkursai, bus kepamas Didysis Užgavėnių blynas ir Ožys - tiksliau, ožiu vadinamas stirninas.

Užgavėnių šventę vainikuos tradicinis Morės deginimas, užbaigsiantis žiemos šalčius. Nuo Pilies gatvės pradžios Morę į aikštę atveš žirgu kinkytas vežimaitis, kuriame bus šventės ir šių metų simbolis - reto grožio, kaip teigia organizatoriai, ožys.

Morę uždegs tradiciniai šventės personažai - Lašininis ir Kanapinis.

Užgavėnės švenčiamos likus septynioms savaitėms iki Velykų. Šiemet Užgavėnės sutampa su Kazimierinėmis - Šv.Kazimiero diena, kuri taip pat tradiciškai siejama su pavasario atėjimu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją