Kompozitorius Jonas Sakalauskas pasakoja, kad mintis dalyvauti Menų spaustuvės jaunųjų scenos menininkų programoje „Atvira erdvė“ pirmiausiai gimė jo žmonai, dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojančiai Agnei Sabulytei, kurią įkvėpė fatališkas šiuolaikinio šokio pradininkės Isadoros Duncan gyvenimas.

Agnės Sabulytės pasiūlyta ir Jono Sakalausko išplėtota idėja turėjo virsti šiuolaikine opera, tačiau į kūrybinį procesą įsiliejus poetui Dainiui Gintalui bei kitiems, kūrinys peržengė operos ribas – jame atsirado judesys, teatro elementai. Pamažu atitolta ir nuo istorinės Duncan asmenybės – legendinės šokėjos gyvenimas tapo tik atspirties tašku tragiškai jaunos merginos gyvenimo istorijai.

Pasak Menų spaustuvės pranešimo spaudai, kūrinio veiksmas rutuliojasi psichiatrijos klinikos izoliatoriuje, į kurį papuolusi jauna moteris, samprotauja apie neapykantą baletui ir meilę kabrioletams. Kaip paaiškėja, į jos rankas dar paauglystėje patekusi Isadoros Duncan knyga Mano gyvenimas tapo jos gyvenimo knyga, kuria ji beatodairiškai vadovaujasi. Detektyvo principu sudėliota istorija atsiskleidžia netikėtais rakursais: pamažu išryškėja savosios tapatybės ir sveikos nuovokos netekusios moters paveikslas ir tragedija.

„Izadoroje“ ypatingą vaidmenį atlieka muzika ir vokalas – sudėtingos arijos ir dainos, kurias kompozitorius kūrė specialiai Agnės Sabulytės vokalui, leidžia spektakliu mėgautis ir muzikos gurmanams. Pasak Jono Sakalausko, „Izadoros“ muzika turi ekspresionistinių bruožų. Ji kuriama pasitelkiant žmogaus balso ir įvairius kasdieninius bei buities prietaisų garsus: skalbyklės, džiovyklės, stalo, rašymo krebždėjimo.

Iš elektroninių bei žmogaus atliekamų garsų audžiamas vientisas muzikinis audinys. Jonas Sakalauskas, Agnė Sabulytė ir Dainius Gintalas jau anksčiau inicijavo ir kūrė šiuolaikines operas – Trumpametražių operų festivalyje NOA šiemet buvo pristatyta kita jų kurta opera – „Svingas“.

Spektaklio premjera įvyks Menų spaustuvės Kišeninėje salėje gruodžio 29 d. 19 val. Bilietų kaina 10 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją