Tačiau naujosios valdžios ketinimai didinti mokesčius šiam sektoriui esą gręsia visišku žlugimu.

Anot A.Imbraso, šios srities organizacijų kaštai didės ir dėl naujo mokesčio už išmokas užsienio atlikėjams įvedimo, ir dėl naujosios valdžios planuojamų mokestinių lengvatų naikinimo. Kultūros vadybininkų skaičiavimais, tarptautinius kultūros projektus vykdančių nevyriausybinių organizacijų kaštai gali išaugti net iki 50 proc.

Atsižvelgami į tai šių organizacijų atstovai parengė siūlymų paketą, apimantį tiek finansines, tiek įstatymines priemones. Be kita ko, siūloma atšaukti mokestį už išmokas užsienio atlikėjams, nemažinti šių organizacijų veiklai dabar galiojančių mokestinių lengvatų, peržiūrėti Viešųjų pirkimų įstatymą, plėsti nevyriausybinių organizacijų atstovavimą įvairiose sprendžiamąją galią turinčiose institucijose ir kita.

Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro direktoriaus Audronio Liugos teigimu, valdžiai siūloma kalbėtis ne tik apie mokesčius, bet ir apie visos kultūros finansavimo ir administravimo sistemos reformą.

Anot A.Liugos, ši nuo sovietmečio tebegyvuojanti sistema esanti ydinga, ligšiolinės pastangos ją pakeisti buvusios bevaisės ir jis iš naujosios valdžios esą tikisi ne tik raginimų veržtis diržus, bet ir pertvarkų.

Tačiau jokio atsako iš valdžios nevyriausybinių kultūros organizacijų atstovai teigė nesulaukę. Viešosios įstaigos "Vilniaus festivaliai" generalinio direktoriaus Remigijaus Merkelio teigimu, į jau prieš dvi savaites naujosios valdžios atstovams pateiktus pasiūlymus šie esą neatsiliepė.

Anot jo, jei valdžia ir toliau ignoruotų nevyriausybinių kultūros organizacijų siūlymus ir padėtis prastėtų, dalis šių organizacijų greičiausiai būtų priverstos stabdyti veiklą, o dalis kultūros vadybininkų - prisijungti prie jau iš Lietuvos emigravusių menininkų.

Spaudos konferencijoje dalyvavo daugelio nevyriausybinių kultūros organizacijų ir tarptautinių Lietuvoje vykstančių festivalių, tokių kaip Kristupo vasaros festivalis, džiazo festivalis "Vilnius Jazz", "Kino pavasaris", animacinių filmų festivalis "Tindirindis" ir kitų, atstovai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją