Šis festivalis nuo praėjusiųjų skiriasi tuo, kad atvyko gausiausias ir brandžiausias dalyvių būrys. Be to, ir festivalio tema netikėta – „Mirtis kūrėjo biografijoje ir kūryboje“. „Sakoma, kad gyvenime yra trys dalykai – gimimas, meilė ir mirtis. Šį kartą nusprendėme apsistoti ties mirties egzistencine vertybe. Dabar poezijoje ši tema labai populiari. O ir poetui, susidūrus su mirtimi, jo poezija suskamba visomis spalvomis. Be to, žiema su mirtimi irgi turi sąsajų“, – sakė renginio sumanytoja E.Pažemeckaitė.

Skaitė eiles

Literatūros festivalis prasidėjo penktadienio rytą Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos pirmame aukšte. Atidaryme dalyvavo Lietuvos poetai Vanda Juknaitė, Dovilė Zelčiūtė, Aidas Marčėnas, Gintaras Patackas, Vladas Braziūnas, literatūrologai ir aktoriai. Skambant gitarai eiles skaitė Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Asta Priedytė.

Jau ketvirtą kartą literatūrinėje žiemoje dalyvaujantis poetas Vladas Braziūnas tvirtino, kad tai puiki proga susitikti rašytojams ir literatūros kritikams.

„Smagu visus savo kolegas matyti būryje. Mes net Vilniuje visi į krūvą nesubėgam. Iš festivalio tikiuosi gražaus pasibuvimo ir daug netikėtumų“, – linksmai nusiteikęs kalbėjo Pasvalyje gimęs 56 metų poetas V.Braziūnas.

Po festivalio atidarymo visi skubėjo į Panevėžio fotografų parodą „Žvilgsnis į literatūrinę žiemą“. Parodos lankytojai galėjo pamatyti septynių miesto fotografų užfiksuotas įsimintiniausias anksčiau vykusių Literatūrinių žiemų akimirkas. Daugiausia šypsenų ir plojimų sulaukė fotografų pasirodymas. Mat renginio organizatorė jų prašė padeklamuoti. Visi sukosi kaip kas mokėjo. Vieni eiles atsinešė užrašytas ant popieriaus lapo, kiti jas skaitė tiesiog iš bibliotekoje rastų poezijos knygų.

Festivalio dalyviams buvo surengta diskusija „Poetas ir mirtis“, ją vedė filosofė, eseistė, literatūros kritikė Jūratė Baranova.

Penktadienio vakarą dalyviai rinkosi į Panevėžio G.Petkevičaitės-Bitės bibliotekos konferencijų salę, kur vyko vakaro skaitymai. Vėliau visi persikėlė į kavinę „Nendrė vėjyje“. Čia buvo tęsiami vakaro skaitymai, vyko poetų rankraščių aukcionas.

Knygos su autografais

Šiemet organizuojama ir Literatūrinės žiemos knygų mugė. Ji truks dvi dienas. Šventės dalyviai gali ne tik įsigyti poetų, rašytojų knygų, bet ir gauti autografus.

Šeštadienis prasidės ryto skaitymais „Arbatos pašnekesiai“, vyks jaunųjų poetų kūrybos almanacho „Vos sprindis virš kasdienybės“ pristatymas, „Nemirtingo eilėraščio“ konkursas ir kiti smagūs renginiai. Baigiantis Literatūrinei žiemai ketinama įteikti Julijono Lindės-Dobilo, Elenos Mezginaitės vardo premijas, „Literatūrinės skrybėlės“ ir „Literatūrinės lapės“ nominacijas. Festivalį baigs Biržų pilies menėje saulėlydžio skaitymai „Eilėraščiai apie žiemą“.