Paroda tyrinėja kalbos, geografijos, vietos ir erdvės temas bei reflektuoja Lietuvos geopolitinę situaciją - daugybę amžių čia vyko kultūriniai, lingvistiniai ir teritoriniai pokyčiai. Jie vyksta ir toliau, šaliai įstojus į Europos Sąjungą, įsijungus į Šengeno zoną ir daugybei lietuvių emigruojant į Jungtinę Karalystę bei Airiją.

FRAC Grand Est apima Meco ir Selestato miestus, Bezansono ir Lotaringijos, Elzaso bei Franche-Comte regionus, kurių socio-politiniai santykiai su kaimyninėmis šalimis Vokietija, Šveicarija ir Liuksemburgu turi ilgą ir sudėtingą istoriją.

Šiuose regionuose gyvenančių žmonių kasdienybėje persipynusios dvi kalbos – prancūzų ir vokiečių – bei keletas dialektų, kadangi darbo ir verslo reikalais valstybių sienas kasdien kerta daugiau nei 300 000 žmonių. Nors ši kasdienė patirtis regisi harmoninga, joje apstu nacionalinių ir nacionalistinių įtampų. Taigi šią Prancūzijos dalį su Lietuva sieja daugybė bendrų patirčių.

Iš FRAC Grand Est kolekcijos atrinkti kūriniai, atspindintys šių regionų situaciją ir parodos temas. Tarp parodoje pristatomų autorių yra konceptualizmo pradininkai Mel Bochner, Alighiero Boetti, Francois Morellet, Lawrence Weiner, dinamiškasis šveicarų duetas Fischli & Weiss, garsiausi viduriniosios kartos atstovai, tokie kaip Matthew Buckingham, Dominique Gonzalez-Foerster, Fiona Tan, bei jaunajai kartai, pradedančiai ryškią tarptautinę karjerą, priklausantys menininkai Adel Abdessemed, Cyprien Gaillard, Regis Perray, Raphaël Zarka.

Šioje parodoje taip pristatomas specialaus rezidencijų projekto metu sukurtas Jean-Christophe Normano kūrinys „Pasivaikščiojimai po Vilniaus žvaigždyną“. Kai kurie į ekspoziciją įtraukti lietuvių menininkų darbai kalbos bei erdvės temomis jau parodyti Prancūzijoje vykusiose parodose.

Paroda vyks iki Naujųjų metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją