Vaidina Ainis Storpirštis, Dovydas Stončius, Eglė Gudavičiūtė, Emilija Latėnaitė, Eglė Špokaitė, Marius Repšys, Vidas Bareikis, Vainius Sodeika.

„Dekalogo“ eskizą režisierius pirmą kartą parodė Naujosios dramos akcijos Vilniuje metu, gegužės mėnesį. Peržiūroje dalyvavęs Krzysztofas Piesiewiczius, žymaus lenkų režisieriaus Krzysztofo Kieslowskio filmų serijos „Dekalogas“ scenaristas ir Lietuvos teatro kritikai spektaklį vertino labai palankiai.

„Gyvenimo užribio žmonės, įsibėgėjus veiksmui, tampa ne tik atpažįstamais, bet ir filosofiškai prasmingais ženklais. „Utopistų“ liūdesys ir sceninės realybės išgyvenimas iš teatrinio veiksmo pašalino bet kokius sentimentus ir postringavimą,“ – rašė teatro kritikė Daiva Šabasevičienė (Lietuvos rytas, 2008 05 29).

Ką šiandien mums reiškia Dekalogas? Ar tai tik tuščias Dievo įsakymų rinkinys, trikdantis moralinių normų rinkinys, ar mūsų gyvenimo dalis? O gal tai siektina utopija?

„Kai Viktorija Kuodytė pernai pasiūlė studentams „Dekalogo“ temą, niekas net negalvojo apie spektaklį. Aktoriai kūrė situacijas, galvojo, kaip scenoje atskleisti tuos Dievo įsakymus nedaryk to, taip nesielk; pradžioje jie sukūrė galybę plakatiškų ir tiesmukų etiudų, tiesiogiai iliustruojančių skirtingas Dekalogo tiesas. Vėliau, patys suprato, kad „Dekalogas“ yra visur: kiekviename žingsnyje, kiekvienoje gyvenimo situacijoje ir kartu – kiekvienoje pjesėje. Kam reikia tų kančių – patiems galvoti personažus, kurti situacijas, konfliktus ir susigalvoti sau tekstus? Ar ne paprasčiau paimti kokią parašytą pjesę ir ją suvaidinti? Gal ir paprasčiau, bet man atrodo, kad būdami studentais, tai yra kupini energijos ir kūrybos troškulio, jie turi neįmanoma paversti įmanomu“, – svarstė režisierius.

Gintaro Varno spektaklis „Dekalogas“ po premjeros pradeda dalyvauti Teatro „Utopia“ inicijuotame projekte „Dekalogas – Dialogas“. Geriausiose Europos teatro aukštosiose mokyklose, pasikvietus patyrusius pedagogus-režisierius, visą pavasarį bus kuriami spektakliai universalia Dešimt Dievo įsakymų tema. Kiekvienas jų remsis savo šalių aktualijomis, režisūrine tradicija, Europos dramos mokyklų pastatymų principais.

„Kas bendra tarp „Utopijos“ ir „Dekalogo“? Man atrodo, neįmanomybė ir siekiamybė. Kiekvienas Dekalogas scenoje bus netobulas ir utopiškas, tai bus tik jo versija. O šis mūsų Dekalogas panašėja į lietuvišką nuodėmių miestą (o gal greičiau į kiemą). Ką gi – tokia versija. O kitas versijas, tikimės, sukurs ir kitąmet parodys ir kelios jaunų aktorių studentų trupės iš įvairių Europos šalių,“ – sakė režisierius.

2009 metų rudenį žiūrovai Vilniuje galės palyginti Milano, Frankfurto, Liono, Strasbūro ir Vilniaus teatro mokyklų sukurtus Dekalogo pastatymus.

Premjera: 2008 m. lapkričio 14 d. penktadienį 18.30 val., lapkričio 15 d. šeštadienį 18.30 val.

Menų spaustuvės Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją