Dainuojama angliškai su jorubų, lotynų ir ispanų kalbų intarpais. Mūsų teatre šią operą stato muzikinis vadovas ir dirigentas Alejo Pérez (Argentina) ir Modestas Pitrėnas, režisieriaus Silviu Purcarete (Rumunija) sumanymus į mūsų sceną perkelia Gediminas Šeduikis, spektaklio dailininkas yra Helmut Stürmer (Vokietija), vaizdo projekcijų autorius Andu Dumitrescu (Rumunija), chorą operai parengė choro meno vadovas Česlovas Radžiūnas.

Kaip rašoma LNOBT išplatintame pranešime, vengras Peteris Eötvösas savo interneto puslapyje mini net tris profesijas – kompozitorius, dirigentas, pedagogas. Jis – vienas populiariausių mūsų laikų Europos kompozitorių, o jo sukurtos septynios operos, tarp kurių – „Trys seserys“, „Balkonas“ ir „Angelai Amerikoje“, – vieni iš dažniausiai statomų šiuolaikinio repertuaro kūrinių daugelyje pasaulio operos teatrų.

Jo muzika, atliekama orkestrų ir šiuolaikinės muzikos ansamblių, nuolat skamba įvairiuose festivaliuose ir koncertuose Amsterdame, Berlyne, Gotenburge, Liucernoje, Londone, Paryžiuje, Vienoje ir kitur. Jis lyderis tarp savo kartos dirigentų, diriguojantis ne tik savo kūrinius, bet garsėjantis ir kaip vienas geriausių šiuolaikinės muzikos interpretatorių.

Taip pat jis garsus pedagogas, Karlsruhėje, Vokietijoje, įsteigęs savo vardo institutą ir šiuolaikinės muzikos fondą jauniems dirigentams ir kompozitoriams.

Meilė ir kiti demonai – opera apie uždraustą meilę, išsiskleidusią tropikų magijos kupinoje XVIII a. Kolumbijoje, apie meilę tarsi apsėdimą, meilę – „siaubingiausią iš visų demonų“. Romano fantazija leido laisvai karaliauti kompozitoriaus muzikinei išmonei, o pagrindiniai romano siužeto taškai – uždrausta meilė, kieta religijos ranka, įkalinimas, tragiška aistra – atrodė tarsi operinio repertuaro šerdies dalys.

„Šios istorijos ėmiausi labai entuziastingai, nes ji kupina fantazijos, o labiau už viską – meilės. Opera ir meilė – tai man svarbiausia. Márquezo fantazijos leidžia labiau susitelkti į muziką negu į veiksmą. Šis kūrinys – mano pirmoji opera apie meilę ir mano pirmoji quasi bel canto opera. Kiekvienam dainininkui tai leidžia parodyti balso grožį“, – sako Peteris Eötvösas.

Premjeroje pagrindinį Siervos Marijos vaidmenį rengia viešnia iš JAV Marisol Montalvo, taip pat dainuos Vytautas Juozapaitis, Audrius Rubežius, Jovita Vaškevičiūtė, Kęstutis Alčauskis, Vladimiras Prudnikovas, Inesa Linaburgytė, Laima Jonutytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją