Tad „Muzikos rudens“ idėja ir misija – atrasti kitą Lietuvą, o tuo pačiu, suteikti galimybę pažinti įdomiausią lietuvišką muziką ir žymiausius lietuvių atlikėjus ne vien didmiesčių gyventojams bei kurortų svečiams, bet ir kitų Lietuvos vietovių žmonėms.

Atsižvelgiant į tai, „Muzikos rudenį“ be jokių dvejonių galima pavadinti vienu lietuviškiausių muzikos festivalių. O taip pat ir vienu seniausių. Jo istorija prasidėjo dar 1972 m., tačiau atkūrus Nepriklausomybę ilgam dešimtmečiui nutrūko. 2002 m. festivalis vėl buvo atgaivintas. Prabėgus šešeriems metams galima pastebėti, kad atgimęs „Muzikos ruduo“ jau įgauna naują kvėpavimą. Nuo 5-7 koncertų (tiek jų būdavo surengiama ankstesniais metais) šiemet festivalis išsiplėtė net iki 16 vakarų, aprėpdamas vis didesnes teritorijas – tiek geografines, tiek muzikines.

Lygiai du mėnesius – nuo spalio 24 d. iki gruodžio 19 d. – „Muzikos rudens“ koncertai vyks Žiežmarių, Rokiškio, Širvintų, Pasvalio, Ignalinos, Visagino, Panevėžio, Kernavės ir Alytaus salėse, galerijose bei bažnyčiose.

Kiekviename koncerte vis nauja programa – taip pat viena iš festivalio tradicijų, susijusių su siekiu pristatyti kuo platesnę lietuviškos muzikos panoramą. Ją šįkart sudaro mūsų klasikų M. K. Čiurlionio, J. Naujalio, St. Vainiūno kompozicijos, taip pat šių dienų žymiausių kūrėjų (O. Balakausko, B. Kutavičiaus, V. Barkausko, V. Bartulio ir kt.) muzikiniai opusai, o šalia skambės ir tebestudijuojančių arba neseniai studijas baigusių kompozitorių kūrybiniai ieškojimai.

Kelios festivalio programos bus skirtos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 75 – mečiui paminėti.

Net tris koncertų programas šiam festivaliui parengė styginių kvartetas „Chordos“, kaskart konertuosiantis vis su kitu solistu – akordeonininku Raimundu Sviackevičiumi, džiazo saksofonininku Liudu Mockūnu ir gitaristu Sauliumi Lipčiumi. „Muzikos rudenyje“ bus proga išgirsti ir dar keturis kitus kvartetus: Vilniaus (su pianiste Birute Vainiūnaite), Kauno bei Čiurlionio styginių kvartetus, o taip pat pernykščiame festivalyje debiutavusį altų kvartetą „Viola Regnum“.

Neįprastos sudėties moteriškas Trio Graciozo (sopranas, fleita ir fortepijonas) koncertą surengs kartu su sėkmingai pasaulio scenose pasirodančiu smuikininku Dainiumi Puodžiuku. Jį išvysime ir dar viename koncerte, bet jau su broliu pianistu Aidu Puodžiuku. Festivalyje pasirodys ir kitas trio – studentiškas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kamerinis ansamblis (altas, klarnetas ir fortepijonas). Ne ką mažiau jaunatviškas turėtų būti ir koncertas, kuriame kartu su viena žymiausių Lietuvos dainininkių Judita Leitaite į sceną pakils ir keturios talentingos seserys Daunytės (arfa, fleita, violončelė ir smuikas).

„Muzikos rudens“ vakaruose taip pat bus galima išgirsti du pučiamųjų kvintetus (Kristupo bei Vilniaus Brass kvintetą), vokalinį ansamblį „Balsai“ , atskiras solines programas paruoš pianistai Rokas Zubovas bei Šviesė Čepliauskaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją