Miuziklas sujungs klasiką ir moderną

„Visi, nusprendę sutikti 2009-uosius Vilniuje, naujametinės nakties ilgai nepamirš. Tai neturėtų kelti nuostabos: juk pasitinkame 2009-uosius, kada Vilnius taps Europos kultūros sostine, o Lietuva švęs vardo paminėjimo tūkstantmetį. Vartus į istorinius Lietuvai metus atvers klasikinį ir šiuolaikišką žanrus sujungsiantis muzikinis spektaklis „@hofmann_Spragtukas“ bei visą Vilnių nutvieksianti daugiapakopė šviesos ir muzikos fiesta“, – teigia VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ direktorė Elona Bajorinienė.

Numatoma Naujųjų metų naktinės šventinės programos pradžia – 23 valandą, kai žiūrovus pakvies 45 minučių trukmės miuziklas „@hofmann_Spragtukas“. Jis bus rodomas ant Vilniaus koncertų ir sporto rūmų sienos - rūmų fasadas virs daugiaaukšte įstiklinta scena, leisiančia ir žiemą demonstruoti spektaklį atviroje erdvėje.

Žiūrovai galės būriuotis ne tik šalia Sporto rūmų – miuziklas bus tiesiogiai rodomas Katedros aikštėje sumontuotuose didžiuliuose ekranuose.

„@hofmann_Spragtukas“ – rašytojo E.T.A. Hofmanno pasakos ir P. Čaikovskio baleto „Spragtukas“ interpretacija, kurioje klasikinis muzikos kūrinys taps spalvingu moderniu miuziklu. Šiame šokio ir muzikos reginyje dalyvaus per 150 muzikos atlikėjų, šokėjų, aktorių, kaskadininkų. Miuziklas „pagardintas“ įspūdingais garso bei vaizdo efektais – daugiaaukšte scena, unikaliu lazerių, šviesos projekcijų, specialiųjų bei pirotechnikos efektų deriniu.

Šviesa iš Katedros pasieks ir kosmosą

Apie vidurnaktį, pasibaigus miuziklui „@hofmann_Spragtukas“, prasidės žymiausio pasaulyje šviesos efektų kūrėjo Gerto Hofo specialiai dviem Lietuvos istorinėms datoms pažymėti sukurtas garso ir šviesos spektaklis. Gyvas realių paveikslų ir siurrealistinių vaizdų junginys simboliškai atskleis 1000 metų Lietuvos raidą, o stulbinantys vaizdiniai įprasmins gyvąją Vilniaus kultūrą.

Būtent šis projektas turėtų tapti Naujųjų metų sutikimo kulminacija. Tūkstančius žiūrovų į savo šviesos ir ugnies spektaklius pritraukiantis, XXI a. prometėjumi krikštijamas G.Hofas Katedros aikštėje ketina pristatyti pasaulyje analogų neturintį modernaus meno kūrinį.

G.Hofo spektakliui bus panaudota viena naujausia ir galingiausia pasaulyje šviesos įranga, aprėpianti 60 gigantiškų didelės raiškos skirtingų spalvų prožektorių, 10 galingiausių pasaulyje lazerinių patrankų ir kt. Pasak autoriaus, vienoje iš grandiozinio reginio dalių Katedra bus apšviesta 400 metrų skersmens ir apie 50 km aukščio šviesos pliūpsniu, kuris turėtų būti matomas ne tik iš atokiau nuo Vilniaus nutolusių kampelių, bet ir... iš kosmoso.

8 dalių, maždaug 20 min. trukmės G.Hofo šviesos ir garso spektaklį vainikuos sinchronizuotai iššausiantys aukštuminiai (apie 300 m) Lietuvos tautinių spalvų fejerverkai.

Naujametiniai renginiai – kelrodis į kitų metų programą

VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ direktorės E. Bajorinienės teigimu, abu meniniai projektai atspindės tradicinės ir šiuolaikinės Vilniaus kultūros dermę. Dešiniajame Neries krante, simbolizuojančiame modernų metropolį, vyksiantis miuziklas „@hofmann_Spragtukas“ vėliau draugiškai „perduos estafetę“ senajam, sostinės gimimą menančiam kairiajam upės krantui, kur šiuolaikinėmis meninėmis priemonėmis bus atspindėtas Lietuvos istorinis kelias.

Miuziklas „@hofmann_Spragtukas“ ir G.Hofo garso ir šviesos spektaklis – tai renginiai, kuriais bus atidaryta kitų metų kultūros sostinės ir Lietuvos tūkstantmečio vardo minėjimo programa. Iš viso 2009-aisiais numatoma surengti beveik 900 nacionalinės programos ‚Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ renginių.

Planuojama, kad naujametinės nakties renginiai į Vilnių pritrauks apie 50 tūkst. žiūrovų iš Lietuvos ir užsienio. Taip pat numatoma renginių tiesioginė transliacija per LTV, tad stebėti išskirtinę naujametę naktį Vilniuje galės visi Lietuvos gyventojai.

Į „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” bei Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo atidarymo renginius kviečiami atvykti Lietuvos kultūros, meno, politikos, kitų visuomeninių sričių lyderiai, žymūs užsienio menininkai, kitų Europos kultūros sostinių vadovai, Europos komisijos atstovai. Daugiau nei 1000 kviestinių svečių bus sudaryta galimybė stebėti miuziklą „@hofmann_Spragtukas“ ir G.Hofo šviesos šou Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją