Restauratoriai manė Kauno valstybinės filharmonijos rekonstrukciją, kuri truko trejus metus, baigsiantys tik šių metų pabaigoje, tačiau naująjį sezoną filharmonija pradėjo daug anksčiau.

Iškilmėms - ypatingas kūrinys

Naujojo koncertinio sezono atidarymui pianistė M.Rubackytė parengė ypatingą programą. Ne paslaptis, kad atlikėja yra uoli Kauno valstybinio choro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) gerbėja. Menininkė norėjo atlikti tokį kūrinį, kuris būtų skirtas fortepijonui, simfoniniam orkestrui ir chorui. Be to, kūrinys turėjo atitikti iškilmių nuotaiką ir dvasią. Apie tai muzikė dalijasi mintimis su LŽ skaitytojais.

- Ar tiesa, kad kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno "Fantaziją" labai seniai - lygiai prieš 18 metų - atlikote UNESCO būstinėje?

- Iš tiesų, kiekvieno menininko gyvenime būna tokių kūrinių, kurie itin retai grojami, kadangi jiems atlikti kartais reikia kažkokios ypatingos progos. Vienas tokių - L.van Beethoveno "Fantazija". Šį kūrinį skambinau prieš 18 metų UNESCO būstinėje, vėliau -"Theatre de Champs Elysees".

Dabar pasitaikė itin gera proga - Kauno filharmonijos inauguracijos šventė, o kūrinys tikrai iškilmingas ir labai gražus. Labai malonu groti kartu su puikiu Kauno valstybiniu choru, kuris labai aukšto muzikinio lygio kolektyvas. Kūrinys "Fantazija" tarsi atgimė naujam gyvenimui.

- "Fantazijoje" girdimi kito kompozitoriaus opuso "Odė džiaugsmui" motyvai. Ar tai buvo tam tikras kompozitoriaus pabandymas, po kurio sekė garsioji Devintoji simfonija?

- Teisingai, būtent taip ir buvo.

- Paprastai atlikėjai turi mėgstamą kompozitorių. Kokio autoriaus kūrinius nuolat įtraukiate į savo programą?

- Gyvenime ir kūryboje esu smalsi, visada siekiu kuo daugiau sužinoti, pažinti. Tad man labai sunku įsprausti save į tam tikrus rėmus, o muzikoje - į vieno kompozitoriaus frazę.

- Jūs plačiai po pasaulį populiarinate Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą.

- Šis kompozitorius atskleidžia mūsų tapatybę (šiais laikais tai yra gana svarbu), mūsų tautos charakterį, lietuvišką dvasią. Man labai artima šio menininko kūrybinė estetika. Tarsi mano gyvenimo kredo yra jo pasakyta frazė: "Kuo aukščiau pakils, kuo plačiau sparnus išskleis, tuo turtingesnis bus žmogus."

- Į Kauną atvykote vos vienai dienai. Koks toliau jūsų koncertų maršrutas?

- Iš namų Paryžiuje išvykau beveik mėnesiui. Mano kelionė - po visą pasaulį. Iš Lietuvos skrendu į Ženevą, toliau - į Argentiną -Buenos Aires ir į Peru - Limą, po to grįšiu į Šveicariją. Kiek ilgiau užtruksiu Londone. Mano koncertų programa labai plati ir įvairi. Grosiu su orkestrais, atliksiu ir solo koncertus, kuriuose skambės Frederico Chopino, Sergejaus Prokofjevo, Piotro Čaikovskio, Franzo Liszto ir M.K. Čiurlionio kūriniai.

- Kaip vertinate savo darbą radijo stotyje "Radio France"? Esate parengusi net dešimties eterio valandų ciklą apie Lietuvos muziką.

- Tai buvo vienas iš daugelio mano muzikos projektų. Visada stengiuosi populiarinti savo krašto kultūrą svetur. Mano veikla prasiplėtė kultūrine ir politine prasme.

- Prie daugelio jūsų titulų atsirado dar vienas - esate Vilniaus ambasadorė.

- Mes, menininkai, esame savo miesto ir krašto ambasadoriai. Į mus žmonės žvelgia kaip į tos šalies, kuriai atstovaujame, tam tikrą modelį. Man visada džiugu, kad galiu atlikti savo misiją.

- Kaip pavyksta suderinti koncertinę ir pedagoginę veiklą? Kam teikiate pirmenybę?

- Iš prigimties esu artistė. Man scena yra mano gyvenimas. Tačiau nevengiu ir pedagoginio darbo, mėgstu jį. Esu Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, dėstau ir kitose pasaulio muzikos aukštosiose mokyklose, bet niekuomet pedagoginė veikla nepersvėrė mano svarbiausio pašaukimo.

- Kokie jausmai užplūsta, kai koncertuojate Lietuvoje?

- Mane visada lydi ypatinga nuotaika. Juk manęs klauso žmonės, kurie mane pažįsta ir žino.

- Specialiai pasiklausyti jūsų koncerto į Kauną atvyko jūsų mama, buvusi pianistė. Ar tenka išklausyti jos kritiką?

- Aš turiu auksinę mamą, kuri visą savo gyvenimą paskyrė man. Nepaprastai pasisekė, kad ji yra šalia manęs, kai koncertuoju Lietuvoje. Daug metų gyvenu Paryžiuje, o ji - Vilniuje. Tad mūsų pasimatymai yra tarp koncertų, gana retoki, bet labai šilti.