Per keliolika savo gyvavimo metų Kauno šokio teatro „Aura“ organizuojamas tarptautinis modernaus šokio festivalis tapo ne tik prasminga miesto tradicija, bet ir reikšmingu šalies kultūrinio gyvenimo vyksmu. Supažindindamas su šiuolaikinio šokio tendencijomis bei kviesdamas priimti naujus kūrybinius iššūkius, šis festivalis ugdo publiką, plečia šokio meno suvokimo ribas bei skatina tarpkultūrinių mainų plėtrą.

Šiais metais festivalio dalyvių pasirodymai vyks rugsėjo 30 – spalio 6 dienomis Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje. Tradicinėse ir netradicinėse erdvėse įprastu ir neįprastu laiku savo kūrybinius darbus pristatys šokio trupės, atlikėjai ir choreografai iš Belgijos, Izraelio, Vengrijos, Vokietijos, Šveicarijos, Švedijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, kitų šalių.

Festivalio programoje – pripažinti ir dar negirdėti vardai, unikalūs šokio projektai ir šiųmetės premjeros, iškalbinga vyriško šokio plastika ir moters kūno metamorfozės. Šiuolaikinio šokio meno ribas praplės įvairios scenos menų jungtys, multimediniai, audiovizualiniai kūriniai. Teminiame lauke – išskirtinis dėmesys komplikuotai šiuolaikinio žmogaus jausenai, painiems žmonių tarpusavio santykiams, visuomenės sąmonę kaustantiems stereotipams, tradicinių vertybių krizei. Festivalio dalyvių choreografijoms kūrybinių impulsų teikia šiuolaikinės mito transformacijos, dar neišnaudotos kūno, erdvės, vaizdo ir garso technologijų galimybės.

Festivalio geografija plečiasi

Kaip ir kasmet festivalis neapsiribos vien Kauno erdvėmis – modernaus judesio banga šiais metais pasklis nuo uostamiesčio iki sostinės. „Norisi, kad tą retą galimybę gyvai pamatyti, kas vyksta tarptautinėje šokio scenoje, turėtų kuo platesnis ratas besidominčiųjų, – atskleidžia festivalio koordinatorė Gintarė Masteikaitė. – Be to, labai tikimės, kad festivalio plėtra paskatins šiuo scenos menu labiau susidomėti ir rašančius žmones, mat kritinių straipsnių ir apžvalgų šia tema dar labai stinga.“

Taigi, Klaipėdoje (rugsėjo 30 d.) įvyks pirmasis festivalio dalyvių pasirodymas. Uostamiesčio publikai bus pristatyta premjera – tarptautinis šokio projektas „Body Babel“ („Kūnas Babelis“), kuriame dalyvauja įvairių Europos šalių (Armėnijos, Belgijos, Ispanijos, Lietuvos, Slovakijos, Turkijos) šokio artistai. Lietuvai projekte atstovauja Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Lina Puodžiukaitė.

Projektas remiasi idėja, kad skirtinga kultūrinė ir individuali patirtis savaip veikia ne tik verbalinę, bet ir neverbalinę – kūno – kalbą. Remiantis Senajame Testamente aprašyta Babelio bokšto statymo istorija šokio pastatyme „Kūnas Babelis“ bus siekiama atskleisti tarpkultūrinių santykių psichologiją. Spalio 2 d. šis projektas debiutuos ir Kaune.

Vilniuje įvyks paskutinis festivalio dalyvių pasirodymas. Jau ne pirmus metus „Auros“ festivalyje dalyvaujanti šokio trupė „Compagnie drift“, šiuo metu laikoma viena geriausių Šveicarijoje, sostinės publikai pristatys savotiškos poezijos kupiną kūrinį „Amours et delices“ („Meilės ir malonumai“), kuriame balansuojant tarp absurdiško sąmojo, lengvos ironijos ir švelnumo siekiama atskleisti koketišką moters prigimtį (šis spektaklis bus pristatytas ir Kaune).

Atidarymui – ugningas vyrų šokis

Oficialus daugiadienės modernaus šokio fiestos atidarymas įvyks Kaune spalio 1 d. 19 val. VDU koncertų salėje. Festivalį atidarys įspūdingas šviesos spektaklis, kurį parodys šokių su ugnimi studija „Ugnies ratas“ (Lietuva).

Antrojoje vakaro dalyje žiūrovai išvys žinomos latvių choreografės Rutos Nordmanės šokio kvartetą „Keturiese valtimi“, kurį atliks puikiai techniškai pasirengę šiuolaikinio šokio trupės „Boat & Boot“ vyrukai, kaskart pakerintys plastiška ir iškalbinga kūno kalba bei gebėjimu subtiliai flirtuoti su publika.

Latvių spektaklio fragmentas jau buvo rodytas šiųmetiniame festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“, kur jis susilaukė išties džiaugsmingos reakcijos. Kritikų pastebėjimu, tai tik patvirtino „jau seniai įgrisusią tiesą, kad šiuolaikiniame šokyje trūko, trūksta ir dar ilgai trūks šokėjų vyrų“. „Auros“ festivalio publika turės galimybę ilgiau pasigėrėti latvių ketvertuko šokiu, mat Kaune bus parodytas visas šis šokio spektaklis.

Neįprastose vietose neįprastu laiku

Festivalio organizatoriai toliau tęsia savo užmanymą rodyti spektaklius neįprastose vietose neįprastu laiku. Šiais metais festivalio publikos jau pamėgti naktiniai trupių ir atlikėjų pasirodymai vyks „Romuvos“ kino teatre ir buvusioje Kauno radijo gamykloje.

Spalio 3 d. beveik prieš vidurnaktį niekaip savo vietos Kauno kultūrinime gyvenime nerandantis „Romuvos“ kino teatras laikinai virs šiuolaikinio meno Meka. Čia bus parodytas bendras Lietuvos ir Latvijos menininkų kūrybinis darbas – multimedijų spektaklis „Akys, virpančios mano keliuose“, įtrauksiantis publiką į magišką ritualinio vyksmo teatrą, kuriame per garsą, judesį, balsą ir poeziją bus skverbiamasi link žmogiškosios būties esmės.

Vėlyvą spalio 4-osios vakarą Kauno radijo gamykloje bus pristatytas unikalus Izraelio choreografo Nimrodo Freedo šokio projektas „Peep Dance“ („Šokis žvilgčiojančiam slapčiomis“), kuriame pasinaudojant gerai žinoma „peep šou“ idėja mėginama kiek kitaip apmalšinti šiuolaikinę visuomenę (ir ypač žiniasklaidą) užvaldžiusį aistringą malonumą žvilgčioti slapčiomis į kito privačią ar net intymią erdvę. Penki aptvarai, dvidešimt penkios angos kiekviename ir penki skirtingi pastatymai skambant tai pačiai muzikai tuo pat metu…

Pripažinti ir dar negirdėti vardai

Savo kūrybinius darbus festivalyje pirmą kartą pristatys vengrų šiuolaikinio šokio trupė „The Symptoms“, švedų solo šokėja ir choreografė Virpi Pakhinen, stebinanti neįtikėtinomis kūno metamorfozėmis, taip pat Rheinsbergo muziko akademijos (Vokietija) globojami talentai, kiti scenos menų kūrėjai.

Festivalio publika turės galimybę pratęsti pažintį su Izraelio šokiu, kuriam atstovaus jau minėtasis Nimrodas Freedas, taip pat jaunasis choreografas ir atlikėjas Nadaras Rosano, pristatysiantis savo šokio ir muzikos projektus, bei Yossi Bergas, kurio darbai jau gerai pažįstami „Auros“ festivalio publikai. Šiųmetiniame festivalyje šio choreografo sukurtą šokio spektaklį „Wo-man pomidoruose“ parodys Lenkijos šokio teatras.

„Aura“ pristatys premjerą

Jau ketvirtį amžiaus gyvuojantis Kauno šokio teatras „Aura“ yra seniausias ir bene didžiausią bei nuosekliausią patirtį turintis šiuolaikinio šokio kolektyvas Lietuvoje. Teatro spektakliai buvo rodyti 21 užsienio valstybėje, yra pelnę ne vieną tarptautinį apdovanojimą ir susilaukę palankių kritikos atsiliepimų.

„Aura“ išugdė puikius šokėjus, kurie ne tik demonstruoja aukštą šiuolaikinio šokio atlikimo kultūrą, bet ir pakeri publiką savo nuoširdžiu talentu bei aistringu atsidavimu šokiui. Teatras nuolat bendradarbiauja su žinomais užsienio choreografais: čia yra dirbę per 30 užsienio choreografų iš 12 pasaulio šalių. 2008 m. B. Letukaitei paskirta Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui.

„Aura“ festivalyje pristatys premjerinį spektaklį „Atgal“, kurį sukūrė buvusi šio teatro auklėtinė Raimonda Gudavičiūtė, šiuo metu studijuojanti šiuolaikinio šokio magistrantūroje Helsinkio teatro akademijoje (Suomija). „Atgal“ – pirmasis Raimondos bandymas sukurti šokio spektaklį šokėjų trupei. „Spektaklis kurtas kartu su šokėjais, – atskleidžia choreografė, – dalinomės patirtimi ir idėjomis... Ačiū jiems, kad padėjo man pažvelgti atgal... “

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją