Rugsėjo 12 ir 13 dienomis festivalyje įvyks Druskininkų teatro festivalio ir Klaipėdos dramos teatro inicijuota tarptautinė Gruzijos ir Lietuvos kūrėjų premjera „Mano Hamletas“. Ją palydės aukcionas, kurio metu surinkti pinigai bus skirti Borjomi kurorto gyventojams.

Visiškai asmeniškai

Pasak Druskininkų teatro festivalio organizatorių, taip jau sutapo, kad šiemet su Gruzija vyksta ne tik meninis, bet ir moralinis bendradarbiavimas. Nuo liepos mėnesio Klaipėdoje, o atnaujinus skrydžius tarp Gruzijos ir Lietuvos, Druskininkuose vyksta intensyvios tarptautinio projekto “Mano Hamletas” repeticijos.

Spektaklį režisuoja Lietuvoje jau pažįstamo, vienintelio pasaulyje “Pirštų teatro” iš Tbilisio vadovas Beso Kupreišvili. Tai vienas įdomiausių ir novatoriškiausių Gruzijos menininkų. Hamleto vaidmenį spektaklyje atliks žinomas lietuvių aktorius Vytautas Paukštė.

Netradiciniam pastatymui adaptuoto garsiosios Shakespear‘o dramos herojus – karjerą lėlių teatre baigiantis aktorius prabyla apie svajotą, bet taip ir nesuvaidintą „Hamleto“ vaidmenį.

Aktoriaus rankose personažai iš įvairių pasakų netikėtai virsta Šekspyro dramos herojais: Raudonkepuraitė tampa Ofelija, senasis lėlininkas – Hamletu. Prasideda visą gyvenimą širdyje nešiotos istorijos asmeniška interpretacija. Todėl ir spektaklio pavadinimas - „Mano Hamletas“.

Ši „Hamleto“ interpretacija apjungia dramos, lėlių ir pirštų teatro žanrus. Režisierius sako norįs W.Shakespeare'o pjesę nuspalvinti šviesa, meile, vilties troškimu. Tuo, ko šiandien trūksta visiems.

Tačiau matęs daugybę žinomų režisierių interpretacijų W.Shakespeare'o „Hamleto“ tema, B. Kupreišvili pripažįsta, jog natūraliai kyla ir noras pasišaipyti iš teatrinių klišių, atpažįstamų mizanscenų, suvienodėjusių intonacijų. Tad naujame pastatyme gruzinų režisierius nevengia pasišaipyti iš W.Shakespeare'o dramos herojų, siužetinių linijų, įterpti jo mėgiamų parodijų.

Žymiam Klaipėdos dramos teatro aktoriui Vytautui Paukštei, repetuojančiam Danijos princo Hamleto vaidmenį, labiausiai intriguojantis atrodo stereotipų, chrestomatinio požiūrio į W.Shakespeare'o kūrybą laužymas.

Ir, žinoma, tai, jog pirmą kartą aktoriaus profesinėje karjeroje jo partneriais scenoje tampa pirštais judinamos lėlės. Pasak V. Paukštės, atėję į šį spektaklį žiūrovai, vargiai galėtų atpasakoti tikslų „Hamleto“ siužetą. Šioje interpretacijoje pjesė sutrumpėjo iki trisdešimties puslapių, tačiau esmė išliko ta pati.

Parama Gruzijai Rugsėjo 12 dieną, 22 val. po spektaklio “Mano Hamletas” premjeros Druskininkų restorane “Kolonada” įvyks viešas aukcionas, kuriame bus galima įsigyti gruziniško vyno, skanėstų ir autentiškų tautinių suvenyrų. Jo metu surinkti pinigai bus skirti Borjomi miesto gyventojams.

Borjomi miestas pasirinktas ne atsitiktinai – jame pavasarį viešėjo Druskininkų miesto delegacija vadovaujama vicemerės Kristinos Miškinienės. Pasak jos, vieno gražiausių Gruzijos kurortinių miestų skurdas ir sunkumai stipriai įsirėžė į atmintį.

Būtent šiame mieste trykšta Lietuvoje pamėgto mineralinio vandens šaltiniai. Jame glaudžiasi daugybė pabėgėlių, kurių kasdienybė toli gražu ne saldi. „Norisi ne tik pasidalinti sukaupta patirtimi su bandančiu atsigauti Gruzijos kurortu, bet ir ištiesti pagalbos ranką“, - sako geriausio Lietuvos kurorto titulą pelniusio Druskininkų miesto vicemerė ir meninių akcijų Borjomi gyventojams iniciatorė K. Miškinienė.

Nuo liepos pabaigos „Eglės“ sanatorijos salės fojė eksponuojama dokumentinių fotografijų paroda, kurioje prieš spektaklius galima susipažinti su Gruzijos gamtovaizdžių įvairove ir kontrastingu šios šalies gyvenimu. Druskininkų teatro festivalio organizatoriai nuoširdžiai kviečia ištiesti pagalbos ranką atgyjančiam Borjomi kurortui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją