Kaip pranešama programos "Vesti" interneto puslapyje, iki šiol garbę ilsėtis Prancūzijos įžymybių mauzoliejuje iš moterų yra pelniusi tik lenkų kilmės mokslininkė Marija Sklodovska-Kiuri.

Ž. Sand pelenų perlaidojimu rūpinsis speciali komisija, vadovaujama aktorės Klaudijos Kardinalės (Claudia Cardinale). Komisijos narė taip pat yra rašytojos palikuonė Kristiana Smits-Sand. Tačiau galutinį sprendimą dėl pelenų perkėlimo gali priimti tik Prancūzijos prezidentas.

Šiuo metu Ž. Sand palaikai ilsisi mažose šeimyninėse kapinėse Noano miestelyje netoli Turo.

Žymi prancūzų rašytoja Ž. Sand (tikroji pavardė Amantina Liusjė Aurora Diupin, pagal vyrą baronienė de Dudevant, 1804-1875) yra parašiusi apie 90 romanų ir apysakų socialinėmis, Prancūzijos kaimiečių gyvenimo temomis, taip pat buvo kovotoja dėl politinių laisvių ir ypač griežta moterų teisių lygybės šalininkė. Išsiskyrusi su vyru, gyveno bohemišką gyvenimą, turėjo daug garsių draugų, tarp jų buvo rašytojas Alfredas Miusė (Alfred Musset) ir kompozitorius Frederikas Šopenas (Frederik Chopin).

Kaip teigiama "Lietuviškojoje enciklopedijoje", Ž. Sand buvo Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto II palikuonė: jos senelė buvo Augusto II ir Auroros Kionigsmark dukraitė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją