Švelnus protestas ir drąsi lyrika

Ne pirmą kartą Druskininkų teatro festivalyje dalyvaujantis Andrius Mamontovas penktadienį klausytojams pristatys naujausią savo albumą „Geltona. Žalia. Raudona.”

Koncertinėje programoje skambės ne tik naujos, bet ir visiems gerai pažįstamos dainos. Kaip žinia, šio muzikanto pasirodymuose visuomet vyrauja ypatinga atmosfera. Šį kartą Andrius žada, kad bus daug būgnų, gitarų, energijos, protesto ir džiaugsmo. Išskirtinę prasmę jis įgauna ir pastarųjų dienų politinių įvykių fone. Koncerte dalyvaus Meinardas Brazaitis (mušamieji), Eimantas Belickas (smuikas, vokalas), Arnoldas Lukošius (klavišiniai, akordeonas, šokiai), Tomas Andrijauskas (boso gitara).

Sekmadienį kurorte pagaliau pasirodys ilgai laukta alternatyvios muzikos atlikėja Alina Orlova. Muzikos padangėje sužibusi prieš trejetą metų, jaunutė mergina ugninio rausvumo plaukais savo muzika ir netradiciniu balsu pakerėjo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio publiką.

Šiandien ji jau lyginama su pasaulinio garso atlikėjais ir yra vadinama lietuviškąja Regina Spector. Lengvas pianino skambesys ir smuiko griežiama melodija, įstabūs žodžiai ir kiek nerimastinga Alinos muzikos dvasia iš Visagino atvedė ją į didžiąją sostinės sceną. 2007 metais alternatyviosios muzikos apdovanojimuose ji tapo „Metų proveržio“, 2008 – aisiais - “Tautos balso” nominacijų nugalėtoja.

Šių metų pradžioje pasirodė debiutinė Alinos kompaktinė plokštelė „laukinis šuo dingo“ , kuriame galima rasti ne tik įvairialypę muziką, bet ir jos pačios darbais papuoštą plokštelės dizainą. Druskininkų teatro festivalyje Alina su grupe pristatys dainas iš savo pirmosios kompaktinės plokštelės.

Jausmų šilkas

Šeštadienį žiūrovų laukia ilga kelionė ne tik geografiniu šilko keliu, bet ir žmogaus jausmų žemynais Nacionalinio dramos teatro premjeriniame spektaklyje „Šilkas“ pagal gerai Lietuvoje ir pasaulyje žinomo italų rašytojo Alessandro Baricco romaną. Studijavęs ir baigęs filosofijos mokslus, nenuorama autorius skambina fortepijonu, domisi muzikos kritika, stato spektaklius - performansus, ruošiasi kurti filmą.

Jo „Šilkas“ – vienas keisčiausių ir vienas trumoiausių romanų literatūros istorijoje. Tai stiliaus šedevras, kur žodžių nedaug, o šilko leitmotyvas regimas tarsi plonyčiu teptuku rašomi hieroglifai. Prekyba šilku, prancūzas egzotiškoje Japonijoje ir meilės nulemta neužmirštama jo gyvenimo istorija, vykstanti XIX amžiuje, tad nesitikėkite lėktuvų, skalbimo mašinų ir psichoanalitikų.

Ervė kas rudenį iškeliauja Japonijon, grįžta pavasarį. Elena lieka Prancūzijoje viena. Ervė sutinka keistą mergaičiukę, kurios vizija vis stipriau įsišaknyja jo mintyse ir širdyje, išklibindama tai, kas pasaulyje atrodė stabilu. Elena to nežino, tačiau jaučia. Keturi Ervė išvykimai – lyg keturi metų laikai, keturios muzikinio kūrinio dalys, kuriamos iš tam tikrų kanonų, pasikartojimų, palaipsniui besikeičiančio ritualo. Du žmonės išgyvena visus žmogiškų santykių etapus – įsimylėjimą, nutolimą, susvetimėjimą, kol tarp jų atsiranda kita – patirties, išminties harmonija…

Neapčiuopiamą ir neaprėpiamą Baricco kūrinį Lietuvoje ryžtamasi statyti jau ne pirmą kartą. Aktorė, šokėja ir rašytoja Birutė Mar su patikimais bendražygiais bando įsiklausyti i baltą „Šilko“ muziką ir mūsų teatre įprastą riksmą pakeisti tyla, išryškinant judesio, žvilgsnio, detalės tikslumą.

Spektaklyje girdėti nostalgija tam, ko nebėra – jausmų šilkui, paslapčiai. O kas gi tas „Šilkas“? Iliuzija, didesnė už realybę? Šydas, gaubiantis visą mūsų žemišką būtį? Nepasakyti viens kitam jausmai, žodžiai? Širdies gelmių realybė – didžiulė, tyvuliuojanti lyg vandenynas. Spektaklyje vaidina Birutė Mar, Gediminas Storpirštis ir džiazo dainininkė Andrė Pabarčiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją