Jubiliejiniai renginiai

Šiam jubiliejui bus skirta daug renginių, kurių dauguma spiesis aplink minėtojo spektaklio datą – spalio pabaigą. Stambiausias ir ambicingiausias – „Vieno teatro festivalis“. Jo metu bus suvaidinti visi šiuo metu „Lėlės“ repertuare turimi spektakliai – iš viso 24. Jie bus vaidinami dešimt dienų (spalio 18-27 d.), pradedant nuo ilgiausiai repertuare esančio itin populiaraus ir pusę pasaulio išmaišiusio Antano A. Jonyno ir Vitalijaus Mazūro „Cirkas yra cirkas“ (1982).

Prieš šį spektaklių maratoną Užupyje, Krivių gatvėje 10 ant gimnazijos sienos bus atidengta atminimo lenta su įrašu apie pirmąjį „Lėlės“ spektaklį 1958.

Festivalis organizuojamas taip, kad naujausius „Lėlės“ spektaklius galėtų pamatyti ir lėlių teatro specialistai ir operatoriai iš užsienio, kurie atvyks į spalio 24 dieną organizuojamą mokslinę konferenciją „Lėlių teatras Vilniuje: tradicijos, įtakos, atradimai“.

Konferencija rengiama kartu su Kultūros, filosofijos ir meno instituto Teatrologijos skyriaus mokslininkais. Laukiama garsių svečių – profesorių Henryko Jurkowskio, žymaus Europos lėlių teatro istoriko iš Varšuvos, Mareko Waszkielio iš Bialystoko, kitų rusų, lenkų, čekų mokslininkų. Taip pat pranešimus skaitys garsūs lietuvių teatro specialistai Dovydas Judelevičius, Gražina Mareckaitė, Audronė Girdzijauskaitė, Helmutas Šabasevičius ir kt.

Konferencijoje užsibrėžta pirmą kartą apžvelgti Vilniaus lėlininkų veiklą nuo seniausių laikų iki šiandienos.

Taip pat penkiasdešimtmečio proga teatras parengė leidinį „Gyvasis lėlių muziejus“. Jame sudėtos vertingiausių ir gražiausių Gyvojo lėlių muziejaus, atidaryto teatro rūsyje prie Mažosios salės prieš porą metų, eksponatų nuotraukos.

Fotografavo Antanas Lukšėnas, knygos dizainą sukūrė mūsų teatro dailininkė Aušra Bagočiūnaitė. Leidinyje spausdinama glausta „Lėlės“ penkių dešimtmečių istorijos apžvalga ir visų per „Lėlės“ gyvavimo laiką sukurtų spektaklių sąvadas.

Numatomos premjeros

Jubiliejaus šventėms pasibaigus spektaklį pagal Antano Strazdo poeziją iš rinkinio „Giesmės svietiškos ir šventos“ kurs teatro dailininkė, 2007-ųjų metų Auksinio scenos kryžiaus laureatė, Aušra Bagočiūnaitė. Šiame „dailininko teatro“ spektaklyje bus atsigręžta į kelias Strazdelio giesmes, vaidins lėlės, objektai ir aktoriai, o muziką kurs Faustas Latėnas.

O po Naujųjų metų spektaklį „Lėlėje“ planuoja statyti žymiausias iki šiol Lietuvos lėlininkas, gyvoji legenda Vitalijus Mazūras. Jubiliejinį sezoną simboliška tai, kad praėjusį sezoną spektakliu „Eglė žalčių karalienė“ po ilgos pertraukos į „Lėlę“ sugrįžęs meistras ketina dirbti su jauniausiais, dar tik būsimais aktoriais, Muzikos ir teatro akademijos lėlininkystės specialybės trečiojo kurso studentais (vadovas Algirdas Latėnas), kurie po kelerių metų turėtų tapti jaunąja teatro karta.

Jubiliejinį sezoną „Lėlė“ ketina įgyvendinti keletą meninės partnerystės projektų. Rugsėjo 29 - spalio 2 d. režisierius Gintaras Varnas pristatys Claudio Monteverdi madrigalinių operų „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ ir „Nedėkingųjų šokis“ premjerinius spektaklius. Tai bendras teatro ir koncertinės įstaigos „Banchetto musicale“ projektas.

Dar vienas įdomus projektas, kur ketinama apjungti „Lėlės“ ir jauno muzikų kolektyvo „Nepaklusnieji“ (vadovas Rokas Zubovas) pajėgas – dviejų dalių koncertas-reginys „Inspiracijos“. Sumanymo, kurio autorius Rimas Driežis, tikslas – parodyti, kaip dvi spektaklio sudėtinės dalys - muzika ir vaizdas, inspiruoja vienas kitą ir vienas kitą papildo.

Pirmoje „Inspiracijų“ dalyje bus gyvai atlikta Broniaus Kutavičiaus muzika, sukurta 1974 metų „Lėlės“ spektakliui Sigito Gedos „Pasaka apie stebuklingąjį berniuką“ (rež. Vitalijus Mazūras), rodomas jos inspiruotas Aušros Bagočiūnaitės šešėlių vaidinimas. Antroje dalyje bus rodomas lietuvių profesionalios lėlininkystės pradininko Stasio Ušinsko 1938 metų filmas „Storulio sapnas“, kuriam muziką prieš porą metų parašė Gintaras Sodeika.

Kiti projektai

Ne tik „Pasakos apie stebuklingą“ berniuką sėkmę lėmė puiki muzika. 1971 metų „Lėlės“ spektaklyje Marcelijaus Martinaičio „Pelenų antelė“ (pagal lietuvių liaudies pasaką „Sigutė“) skambėjo Teisučio Makačino muzika, o personažų dainuojamąsias partijas atliko legendinė dainininkė Beatričė Grincevičiūtė ir vyrų oktetas, instrumentiniam ansambliui dirigavo pats kompozitorius.

Išlikusi spektaklio fonograma brangi teatrui taip pat ir dėlto, kad jame girdėti pirmosios teatro „Lėlė“ kartos aktorių balsai. Todėl teatras planuoja parengti šio spektaklio CD kartu su „Pelenų antelės“ libretu, kūrėjus pristatančia informacija bei spektaklio nuotraukomis.

„Lėlės“ režisierius ir dailininkas Rimas Driežis tęsia 2008-eisiems Skaitymo metams skirtą projektą „Popieriaus teatras“. XIX a. popieriaus teatras buvo labai išpopuliarėjęs, buvo gausiai leidžiami įvairių dailininkų piešti teatrų maketai su veikėjų siluetais, dekoracijomis ir t.t. Dabar popieriaus teatras gali tapti puikia priemone patraukti vaikus skaityti knygas. R.Driežis ketina pristatyti įvairias popieriaus teatro formas.

Vienam tokiam pristatymui mūsų teatro aktorė ir dramaturgė Nijolė Indriūnaitė parašė pjesę „Karaliai“, vaidins Elvyra Piškinaitė. „Popieriaus teatras“ bus vienas iš Gyvojo muziejaus edukacinių projektų. Taip pat Gyvajame muziejuje ir toliau vyks lankytojų pamėgtos R.Driežio ekskursijos prieš 12 ir 14 valandos savaitgalio spektaklius (11.30 ir 13.30).

Kiekvienais metais teatras stengiasi supažindinti Lietuvos žiūrovus su įdomiais užsienio lėlių teatro darbais. Praėjusį sezoną „Lėlėje“ buvo suvaidintas žymiojo Rezo Gabriadzės spektaklis „Stalingrado mūšis“. Šiemet ketiname pasikviesti ukrainiečių iš Ivano-Frankovsko miesto lėlių teatro spektaklį suaugusiems pagal Salomėjos Nėries „Eglę žalčių karalienę“. Ukrainiečiams šis siužetas šiandien pasirodė labai aktualus.

Jau beveik dešimtmetį „Lėlė“ dirba stengdamasi mažinti kultūrinę Rytų Lietuvos vaikų atskirtį. Ir naująjį sezoną teatro autobusas atsiveš vaikus į teatrą žiūrėti spektaklių Vilniuje, o taip pat rodys spektaklius Trakų pilyje.

Ir žinoma, teatras gastroliuos: be festivalių Lietuvoje laukia gastrolės Skandinavijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, dar vyksta derybos dėl kelionių į Pakistaną ir kitas šalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją