Kita, itin intriguojanti paroda „Jūrų šukutės: kas geldelėje gyvena?“ bus atidaryta ketvirtadienį muziejaus Jūrų faunos ekspozicijoje po tradicinės iškilmingos Lietuvos jūrininkų pagerbimo ceremonijos.

Parodoje – per 20 eksponatų, pasakojančių apie vieną iš gražiausių jūros moliuskų – šukutes. Kad lengviau butu suprasti apie, ką kalbama, įsivaizduokite Sandro Botticelli paveikslą „Veneros gimimas“, kurioje puikioji deivė išplaukia iš jūros kriauklėje. Tai ta kriauklė ir yra šukutės kiautas. Tiesa, realybėje jame slepiasi anaiptol ne Venera, o moliuskas. Paroda ir pasakoja apie šio moliusko biologiją bei apie tai, kuo žmogui jis naudingas.

Be šių parodų, muziejus per Jūros šventę pristato du išskirtinius renginius – mokslinių tyrimų laive „Brabander“ ir palapinėje įrengtoje laboratorijoje lankytojai turės unikalią galimybę pažinti Baltijos jūros tyrinėjimo įrenginius bei mokslininkų atradimus, o Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje vyks tradicinė folkloro šventė "Žuvys išgalvojo giesmes", kurios pagrindinė šių metų tema – vaikystė pajūryje.

Drauge su Klaipėdos universitetu Lietuvos jūrų muziejus liepos 26 dieną, šeštadienį, prieplaukoje prieš muziejaus administracinį pastatą, pristato laboratoriją "Pažink Baltijos jūrą!" po atviru dangumi. Klaipėdos universiteto mokslinių tyrimų laive "Brabander" smalsuoliai turės progos apžiūrėti nuotolinę povandeninę videosistemą, hidrobiologinius įrankius bei naro-akvalangisto įrangą.

Mokslininkai iš Vilniaus ir Klaipėdos universitetų bei Jūrų muziejaus plačiajai visuomenei skaitys paskaitas apie Baltijos jūros istoriją, archeologiją bei biologiją, vyks teatralizuotas edukacinis užsiėmimas vaikams. Palapinėje-laboratorijoje bus eksponuojami Baltijos jūros ir Kuršių marių akvariumai, geologinė aparatūra, echogramos, nuosėdų žemėlapiai bei filmai: „Lietuvos jūrų muziejaus įgyvendinama programa Baltijos ruonių populiacijos atstatymui“, „Kelionė Baltijos jūros dugnu“, „Povandeniniai tyrimai Arktikoje“, „Klaipėdos universiteto jūrinė biologinė praktika Juodojoje jūroje“, „Lietuvos priekrantės povandeninis pasaulis“, „Baltijos jūros archeologija“.

Etnografinėje žvejo sodyboje vykstanti folkloro šventė "Žuvys išgalvojo giesmes", šiemet skirta vaikystės pajūryje temai. 26 diena – šeštadienis – bus pristatytas žvejiškas kulinarinis paveldas, o sekmadienį – 27 dieną – žvejiški amatai. Ši, žvejo kiemo šventė, jau turi nemenką būrį nuolatinių lankytojų, kurie žino, kad čia ne tik ausį ir akį pamalonins, bet ir tikros žuvienės gaus paragauti, ir morkų pyragų, ir meškinio ant drąsos.

Prasidės šventė Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos moksleivių dailės parodos „Žvejų šiokiadieniai“ atidarymu. Sodelyje įsikūrusi „Akademija po obelim“, kurią ves žinoma folkloristė Loreta Mukaitė-Sungailinė, kartu su istorikais ir folkloristais kvies diskutuoti apie žvejišką kultūrą, bus galima susipažinti su pamario krašto tautinio kostiumo atributais, veiks žvejiška fotoateljė. Amatų dieną edukacinėje stovykloje „Atrask save“ vaikai mokysis pinti bučiukus, megzti ir adyti tinklus, groti lūpinėmis armonikėlėmis.

Sekmadienį folkloro ansamblis „Lažupis“ parodys teatralizuotą muzikinį vaidinimą „Pamario žemaičių krikštynos“. Taip pat bus pristatomi žvejiški amatai: audimas, bitininkystė, vėtrungių, vaikiškų žaislų gamyba, gintaro apdirbimas. Apie tai, kuo ir kaip gydėsi žvejai prieš porą šimtų metų papasakos ir žolelių arbatomis vaišins žinoma žolininkė Jadvyga Balvočiūtė. Sunku įsivaizduoti šią šventę ir be tradicinių pamario skanėstų: rūkytos žuvies, keptu obuolių su cinamonu, rabarbarų kompoto.

Visą savaitgalį žvejo sodyboje skambės nuo šokių ir dainų, o kur dar kitos pamario linksmybės: varžytuvės, mįslės, žaidimai. O šeimininkaus sodyboje ir šyšioniškių tarme susirinkusiuosius kalbins pamario tradicijų žinove Vaida Galinskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją