Vaidinti „Faustą“ Goethes tėvynėje, kur kiekvienas žino tekstą nuo mokyklos suolo, o teatre susiklosčiusios tvirtos tradicijos ir kanonai kaip reikia šį klasikinį veikalą inscenizuoti, tikrai rizikinga ir atsakinga. Panašiai, kaip vaidinti Čechovą Rusijoje ar Šekspyrą Britanijoje.

Pasak „Meno forto“ pranešimo spaudai, papildomą dozę atsakomybės lietuvių aktoriams ir režisieriui uždėjo tai, kad abu „Fausto“ spektaklius bendromis jėgomis filmavo MittelDeutscher Rundfunk (MDR) televizija ir kultūros kanalas ARTE. Taigi jau šių metų spalio mėnesį E.Nekrošiaus „Faustą“ išvys ARTE žiūrovai visame pasaulyje.

Tačiau „Meno Forto“ aktoriai puikiai išlaikė šį Vokiečių žiūrovų ir žiniasklaidos egzaminą. Į abu spektaklius buvo parduoti visi bilietai, žiūrovai susikaupę ir nuoširdžiai stebėjo aktorių kuriamą veiksmą ir, sprendžiant iš audringų ovacijų po spektaklio buvo sužavėti Nekrošiaus sukurtos daktaro Fausto istorijos traktuotės.

Net festivalio meninis kuratorius Torsten Maß pripažino, kad jam nedažnai tenka matyti vokiečius teatre trypiančius kojomis ir plojančius atsistojus. Taip pat jis pažymėjo, kad džiaugiasi neapsirikęs ir suplanavęs lietuvių spektaklius festivalio viduryje, nes kaip tik įsibėgėjus festivaliui jis sulaukia daugiausia dėmesio. Maß‘o teigimu jau darbar aišku, kad Nekrošiaus „Faustas“ tapo svarbiausiu šiųmečio „Theater der Welt“ festivalio įvykiu.

Nežiūrint vėlaus meto nemažai žiūrovų pasiliko po antrojo spektaklio surengtame susitikime su aktoriais ir daugiau kaip valandą kamantinėjo lietuvių aktorius Vladą Bagdoną, Elžbietą Latėnaitę ir Salvijų Trepulį.

Liepos 10 dieną „Meno Fortas“ pristatys Šekspyro „Makbetą“ pietų Vengrijos Gyula mieste vykstančiame Šekspyro festivalyje. Tai bus jau trečias Nekrošiaus trupės pasirodymas šiame festivalyje – pernai ir užpernai buvo parodyti „Otelas“ ir „Hamletas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją