Albumo sudarytojas, Afganistano karo dalyvis Vytas Lukšys pasakoja, kad šia knyga norėta ne tik pažvelgti į daugeliui lietuvių tragiškus dešimt metų trukusius įvykius Afganistane, bet ir parodyti, kad grįžusieji iš karo nėra abejingi tam, kas įvyko ir kas vyksta dabar.

„Šiame kare beprasmiškai žuvę žmonės neturi likti pamiršti, o karas, nusinešęs tūkstančių jaunų žmonių gyvybes, turi tapti pamoka ateičiai“, - teigia V. Lukšys.

Fotoalbumo pagrindas – dokumentinė fotografija, paįvairinta dokumentų kopijomis ir kita informacija, supažindinančia su 1979-1989 metų Afganistano karo realybe, padedančia formuoti realistišką beprasmiško karo suvokimą. Leidinys tęsia tik prieš keletą metų pradėtą naują fotografijos žanrą – mėgėjiškų nuotraukų rinkiniai iš asmeninių albumų.

Fotoalbumas unikalus tuo, kad fotografijų autoriai - ne profesionalai, bet eiliniai karo dalyviai. Jauni vyrai tik norėjo turėti nuotraukų atminčiai ar pasiųsti savo nuotrauką su parašu „Aš gyvas. Man viskas gerai“ mamai ar mylimajai.

Prieš penketą metų išleistas pirmasis mėgėjiškų fotografijų albumas „Užmirštas“ karas“, kuris dabar papildytas jonaviškių D.Bespalovo, E.Kozlovskio, G. Čėsnos ir G.Lukošaičio, klaipėdiečių V.Liaudansko ir V.Ožereljevo, vilniškių J.Koreivos ir D.Didikos, telšiškio V.Numavičiaus, lazdijiečio G.Bernatavičiaus, Afganistano karo veteranų organizacijos Klaipėdoje „Miražas” ir Tauragės apskrities Afganistano karo veteranų klubo nuotraukomis.

Beje, vienintelis albume publikuojamų nuotraukų autorius Vytautas Liaudanskas tapo profesionaliu fotografu ir šiuo metu dirba „Klaipėdos“ dienraštyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją