Išsami „Tebūnie naktis“ renginių programa

  • Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus programa

    1. Šešėlių teatro miniatiūra „Giesmių giesmė“

    Spektaklyje – miniatiūroje – biblinės meilės poezija ir gyvos šešėlių improvizacijos.

    KUR: Senųjų Vilniaus dailės akademijos rūmų kiemelis, Maironio g. 6

    KADA: 23.00, 23.30, 24.00, 00.30, 01.00, 01.30

    Spektaklio-miniatiūros pagrindinė idėja – biblinės meilės poezijos skaitymas ir gyvai kuriamos šešėlių improvizacijos susiejimas. Svarbi spektaklio vieša vieta ir paties spektaklio kartojimas kas pusvalandį siekiant, kad kuo daugiau žmonių jį pamatytų.

    Skambant biblinei „Giesmių giesmei“ didžiuliame ekrane bus sukurtas gyvas, dinamiškas ir nuolat besikeičiantis vaizdas, peraugantis iš abstrakcijos į konkrečius siluetus, tarsi iliustruojantis ar palydintis poeziją šešėlių sukuriamais efektais. Šiai miniatiūrai bus gaminamos skaidrios plastiko dekoracijos, sukuriančios ryškiaspalvius vitražinius šešėlius – augalų, paukščių siluetus, žmonių figūras, abstrakčius ažūrinius ornamentus.

    Projekto autoriai: Dailininkė-scenografė Jurgita Jankutė-Mirinavičienė ir dailininkas-vitražistas Žydrūnas Mirinavičius

    2. Audiovizualinio meno renginys „Go Gaga“

    Kolektyvų „Rüt Rüt“ ir „Partyzanai“ dienos renginyje – vaizdo projekcijų ruošimas su vaikais, nakties renginyje - originalios vaizdo projekcijos ir aktuali šiuolaikinė muzika.

    KUR: Energetikos muziejaus kiemelis, Rinktinės g. 2

    KADA:

    Dieninė programa 13.00 – 16.00
    Naktinė programa 18.00 – 05.00

    Kolektyvai „Rüt Rüt“ ir „Partyzanai“ dienos renginyje kartu su vaikais užsiims vaizdo projekcijų ruošimu nakties renginio programai. Nakties renginyje profesionalūs vaizdo ir garso atlikėjai iš Lietuvos ir užsienio pristatys nenutrūkstamą vaizdo ir garso sintezę.

    Vizuali renginių dalis – gyvai atliekamos originalios menininkų sukurtos vaizdo projekcijos. Muzikinė renginių dalis – aktualią šiuolaikinę muziką kuriančių atlikėjų bei diskotekų vedėjų pasirodymai.

    Projekto autoriai: Kolektyvai „Rüt Rüt“ ir „Partyzanai“

    3. Kupolė

    ://www.aitvarai.lt/> Senovės lietuvių Kupolės tradicijos gyvoje ir modernioje misterijoje.

    KUR: Vilniaus arkikatedros bazilikos aikštė ir šv. Kazimiero varpinės bokštas.

    KADA: 18.00 – 01.00

    Projekto autoriai ir atlikėjai: Tadas Surkys, Skaidra Jančaitė, Raimundas Eimontas (VŠĮ "Potiomkinas")

    18-22 val. Katedros aikštės praeiviai bus kviečiami užrašyti savo svajones, linkėjimus ir maldas ant kaspinų.

    00-01 val. ant Kupolės rato užrišti kaspinai Rotušės aikštėje iškils į dangų. Tuo metu iš šv. Kazimiero varpinės bokšto skambės Vilniaus istoriją lydėjusios sakralinės lietuvių, rusų, lenkų, karaimų, žydų, vokiečių, čekų, latvių ir kitų tautų melodijos, varpų ir kitų instrumentų garsai.

    Į misterijos pradžią žiūrovai kviečiami ateiti su pievų gėlėmis, kuriomis po misterijos dalinsis jomis tarpusavyje. Pasibaigus misterijai žiūrovai bus kviečiami šokti ir dainuoti šio laikotarpio tradicines lietuvių liaudies dainas.

    4. Meno celės

    Gabiausių Vilniaus Dailės akademijos studentų darbų paroda, madų šou ir performansai.

    KUR: senųjų ir naujųjų Vilniaus dailės akademijos (VDA) rūmų kiemeliai, salės, rūsiai, auditorijos, dirbtuvės, fasadiniai kiemai (Maironio g. 6, Malūnų g. 5), VDA galerija „Akademija“ (Pilies g. 44/2), VDA juvelyrikos galerija „Argentum“.

    KADA: 18.00 – 06.00

    „Meno celės“ – VDA organizuojamas naktinis konceptualios mados šou, kūrybinės dirbtuvės, performansai, eksperimentinės muzikos koncertas, kuriame pasirodys akademijos studentai, visoje Europoje spėję išgarsėti eksperimentinės muzikos ir muzikos vizualizacijų kūrėjai.

    Tema „Meno celė“ atspindi ne tik renginio vietą (daugelis darbų bus eksponuojami buvusio vienuolyno celėse), bet ir renginio koncepciją – kūrybos ir meno atsivėrimo visuomenei plotmę. Vilniaus dailės akademija, iki šiol laikyta uždara institucija, tęsia atsivėrimą visuomenei – įsileidžia į ne visiems prieinamas ir matomas erdves: akademijos dirbtuves, studijas, gotikinius rūsius, buvusias celes.

    Programoje:

    Veiksmas: VDA geriausių absolventų darbų parodos atidarymas.

    Vieta: VDA Senieji rūmai (Maironio g. 6)

    Laikas: 19 val.

    Veiksmas: Kostiumo dizaino absolventų sukurtų kolekcijų pristatymas.

    Vieta: VDA Naujieji rūmai (Malūnų g. 5)

    Laikas: 21 val.

    Veiksmas: Koncertas, performansai ir kūrybinės dirbtuvės "Kitas Vilnius"

    Vieta: VDA Senųjų rūmų kiemas (Maironio g. 6) ir „Fluxus“ tiltas (Malūnų g. 5)

    Laikas: 22 val.

    VDA absolventų geriausių darbų parodos atidarymas: 19 val.(Maironio g. 6), madų šou 21 val. (Malūnų g. 5), performansai 22 val. (Malūnų g. 5, Maironio g. 6).

    5. Nakties muzika

    Muzikos ir vaizdo performansas pagal XX–XXI a. lietuvių, estų, prancūzų, amerikiečių kompozitorių kūrinius smuikui ir fortepijonui.

    KUR: Vilniaus miesto rotušė, Didžioji g. 31

    KADA: 21.00, 24.00

    Klasikiniais ir avangardiniais smuiko bei fortepijono muzikos garsais įprasminama nakties filosofija. Žmogus, jo kūno kalba, vandens ir minčių tėkmė atspindimi vaizdo instaliacijomis. Tai valandos trukmės muzikos ir vaizdo performansas, kuriame skambės XX–XXI a. lietuvių, estų, prancūzų, JAV kompozitorių kūriniai smuiko ir fortepijono duetui. Visus muzikinius kūrinius palydės vaizdo instaliacijos, kurios atskleis muzikos nakties filosofiją.

    Atlikėjai – smuiko ir fortepijono duetas „Duo Strimaitis“ (smuikininkas Aidas Strimaitis, pianistė Eglė Strimaitienė). Vaizdo instaliacijų kūrėjas – kino režisierius Artūras Bukauskas.

    Projekto autorius: VšĮ "Musicus ictus"

    6. Teatralizuota eisena „Naktis ateina į miestą“

    Didžiulės (iki 3 m) įvairių Aplinkos teatro „Miraklis“ spektaklių lėlės su palyda inscenizuos nakties valdovo Mėnulio kelionę į Vilnių. Eiseną vainikuos grupės „Skylė“ koncertas.

    KUR: Eisena - Šv. Stepono, Rūdininkų g., Vilniaus Rotušės aikštė, B.Radvilaitės g., Sereikiškių p. Koncertas – prie Vilniaus dailės akademijos naujųjų rūmų

    KADA:

    Eisena - 22:30 – 24.00

    Koncertas – 24.00

    Didžiulės (iki 3 m) įvairių Aplinkos teatro „Miraklis“ spektaklių lėlės su palyda inscenizuos nakties valdovo Mėnulio kelionę į Vilnių pro karališkuosius Rūdninkų vartus, tapsiančius dienos ir nakties, skirtingų laikmečių bei kultūrų takoskyra. Eiseną vainikuos mito apie Mėnulį ir Saulę inscenizacija bei grupės „Skylė“ koncertas.

    Projekto autorius: UAB „Agentūra Gerų Minčių Magija", Violeta Grigoraitienė

    7. „Nemigos aitvaras“

    Dailės, muzikos, poezijos, architektūros, instaliacijų ir muziejinės edukacijos renginių ciklas.

    KUR: Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerijos rūmuose ir kieme (Didžioji g. 4), Radvilų rūmuose (Vilniaus g. 22) ir Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo 3A)

    KADA: 18.00 – 03.00

    Dailės, muzikos, poezijos, instaliacijų, akcijų ir muziejinės edukacijos renginių ciklas „Nemigos aitvaras“ susipažindins 2008 m. naktį iš birželio 21 į 22 su svarbiausiais 2009 m. Lietuvos tūkstantmečio programos ir „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programos muziejiniais projektais. Programa „Nemigos aitvaras“ – estetinių įspūdžių, kuriuos tą naktį budintiems atneša meno aitvaras, projektų ciklas.

    Programa

    Radvilų rūmai (Vilniaus g. 22)
    Meno pažinimo centras
    birželio 21 d., 18-24 val.
    nemokamų renginių programa

    18–20 val.

    Nacionalinės dailės galerijos rekonstrukcijos ir 2009 m. tarptautinių parodų pristatymas.

    Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė papasakos apie galerijos pastato rekonstravimą bei rengimąsi jos atidarymui 2009 m. birželio 19 d. – Lietuvos tūkstantmečio minėjimui skiriamos nuolatinės XX–XXI a. Lietuvos dailės ekspozicijos kūrimo gaires bei numatomas „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programos parodas: „Spalvų ir garsų dialogai. M. K. Čiurlionio ir amžininkų kūryba“ ir „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas suskilusiame pasaulyje: 1945–1975“.

    Nacionalinės dailės galerijos informacijos centro vadovė Dovilė Tumpytė supažindins su XX a. Lietuvos dailininkų kūrybos archyvu ir Informacijos centro veiklos programa. Susitikimo metu bus pristatytos Nacionalinės dailės galerijos ir Informacijos centro interneto svetainės.

    20-22 val.

    Muzikos ir dailės sintezės edukaciniai projektai.

    Juos parengė muziejaus Meno pažinimo centras (programos autorė Nideta Jarockienė). Ši programa kviečia į virtualią muzikinę kelionę po Nacionalinę dailės galeriją. Žiūrovai taps virtualios parodos „Lietuvos tapyba 1918-1940„ dalyviais, jiems ekrane bus pristatyta Lietuvos dailė. Šioje kelionėje juos lydės Vytauto Labučio (saksofonas) ir Indrės Stankevičiūtės (fortepijonas, vokalas) atliekami kūriniai.

    22-23.45 val.

    Muzikinė kelionė po virtualią dailės parodą

    Skambant žymiausių Lietuvos kompozitorių kūriniams leidžiamasi į muzikinę kelionę po virtualią parodą „Lietuvos šiuolaikinė dailė“. Šioje kelionėje žiūrovus lydės Kristupo kvinteto atliekama muzika.

    23.45-24 val.

    Meninė akcija „Šviesa naktyje“

    Akcijos dalyviai kviečiami į popieriaus gamybos dirbtuvę, kur bus užžiebti per visą vakarą pagaminti popieriniai žibintai.

    Taikomosios dailės muziejus 
    (Arsenalo g. 3A)
    birželio 21 d. 18–23 val.
    nemokamų renginių programa

    18.00–19.30 val.

    Parodos „Elenos pagrobimas. Vilnius, 1636“ atidarymas ir aplankymas

    Parodos, skirtos pirmajai operai Lietuvoje, kuratoriai Eimantas Ludavičius ir Jūratė Širvytė

    Prof. Jūratės Trilupaitienės komentaras apie Lietuvos valdovų dvaro muzikinę kultūrą Europos tradicijų kontekste

    19.30–21.00 val.

    Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai 2009 m. liepos 6 d.: rezidencijos istorinės ir architektūrinės raidos bei atkurtų reprezentacinių istorinių interjerų nuolatinių ekspozicijų, tarptautinių parodų „Baltų menas“, „Vavelis Vilniuje. Jogailaičių Europos ženklai“ bei „Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose“ bei rūmų kultūrinės ir muzikinės veiklos programos pristatymas

    Komentuoja Romualdas Budrys, Eduardas Kauklys, Ėrika Striškienė, Gintautas Striška, Vydas Dolinskas, Nelda Bagdonavičiūtė

    21.00–22.00 val.

    Valdovų rūmams ir jų atkūrimui skirtų parodų „Lietuvos didžiosios kunigaikštystės valdovų rūmų radiniai“, „Atkuriamiems Lietuvos didžiosios kunigaikštystės valdovų rūmams įsigytos ir dovanotos vertybės“, „Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Aleksandras“ pristatymas.

    Lankytojus lydi ir ekspozicijas komentuoja Lietuvos dailės muziejaus ir Pilių tyrimo centro „Lietuvos pilys“ specialistai, edukacinius renginius veda Taikomosios dailės muziejaus gidai.

    22.00–23.00 val.

    Senosios muzikos koncertas „Vasarvidžio nakties sapnas. XVI–XVII a. Europos valdovų dvaro muzika ir šokiai“. Atlieka senojo šokio trupė „Festa Cortese“, vadovė Alina Žutautaitė, ir ansamblis „Ludus“ iš Latvijos, programos vadovas Darius Stabinskas.

    Vilniaus paveikslų galerija (Didžioji g. 4)

    birželio 21 d. 18 – 24 val. ir 
    22 d. 00.00 – 4.00 val.
    nemokamų renginių programa

    18.00–21.00 val.

    Lietuvos dailės (XVI – XX a. pradžia) ekspozicijos ir parodų lankymas Paroda „Stendalis, maištas ir svajonės“ (Prancūzija, Grenoblis);

    Paroda „Dievai ir žmonės. Antikos mitų ir legendų pasaulis.

    XVII–XVIII a. Vakarų Europos meistrų grafika” (Lietuva, Vilnius).

    21.00–21.45 val.

    Poezijos ir muzikos jungčių valanda „Neužmirštuolių mėlyną mėnesį“

    PREMJERA:

    Juditos Vaičiūnaitės eilėraščių ciklą "Šopenas. Etiudai opus 10" skaito aktorė Jūratė Vilūnaitė, F. Chopino Etiudus op. 10 skambina pianistė Šviesė Čepliauskaitė.

    22.00–22.50 val.

    Dailės edukacijos ir smuiko muzikos valanda „Seno paveiklo šviesa“

    Penki žvilgsniai į Lietuvos dailės kūrinius: Pranciškaus Smuglevičiaus paveikslą „Ignotas Jokūbas Masalskis“ (10 salė), Jono Rustemo „Autoportretas“ (12 salė), Kanuto Rusecko „Pjovėja“ (15 salė), Jono Rustemo sukurti Frankų portretai „Jozefas Frankas“ ir „Kristina Gerhardy“ (16 salė), Vincento Slendzinskio „Senutė veria adatą“ (19 salė). Nadieždos Stepanovos ir Agnės Andriuškevičūtės komentarai. Dėstytojo Dainiaus Puodžiuko smuiko klasės studentų muzikiniai interliudai:

    Ph. G.Telemann - Fantazija smuikui solo, dvi dalys, atlieka Daiva Bendoraitytė

    E. Ysaye - Sonata smuikui solo Nr.2 pirma dalis, atlieka Vilija Litvinavičiūtė

    J. S. Bach - Sonata smuikui solo Nr.3 Largo, atlieka Rita Bieliauskaitė

    A. Vivaldi - Sonata dviems smuikams, pirmoji dalis, atlieka Daiva Bendoraitytė ir Rita Bieliauskaitė

    W. A. Mozart – Duetas, atlieka Dainius Puodžiukas ir Vilija Litvinavičiūtė

    22.50–23.00 val. (nelietingu oru)

    Instaliacijos „Nemigos aitvaras“ užžiebimas Vilniaus paveikslų galerijos rūmų kieme

    Eskizas pagal Rimanto Gibavičiaus iliustraciją Juditos Vaičiūnaitės poezijos rinktinei „Nemigos aitvaras“

    W. A. Mozart – „Eine kleine Nachtmusik“ romansas keturiems smuikams

    atlieka Dainius Puodžiukas, Vilija Litvinavičiūtė, Daiva Bendoraitytė, Rita Bieliauskaite

    23.00–23.50 val.

    Romantinės muzikos ir poezijos valanda su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais Rūta ir Zbignevu Ibelhauptais ir aktore Birute Marcinkevičiūte F. Schubert - Fantazija f- moll, op.103

    E. Grieg - Siuitos "Peras Giuntas" fragmentai: Rytas, Anitros šokis, Solveigos daina

    J. Brahms - Valsai, op.39

    R. Schumann - 3 ekspromtai iš "Rytietiškų paveikslų", op.66

    Juditos Vaičiūnaitės eilėraščiai

    24.00–00.50 val.

    „Sename dvare“: aristokratų salono nakties muzika ir literatūra, Šatrijos Raganos apysakos „Sename dvare“ fragmentus skaito aktorė Birutė Marcinkevičiūtė

    J. S. Bach - Preliudas ir fuga es- moll iš „Gerai temperuoto klavyro“ I tomo

    F. Chopin - Noktiurnai: cis- moll,op.27 nr.1 ir H- dur, op.32 nr.1 atlieka Monika Laukaitytė

    L. van Beethoven - Sonata cis- moll "Mėnesienos", op.27 nr.2

    F. Chopin - Noktiurnas F- dur, op.15 nr.1

    atlieka Mykolas Bazaras

    F. Chopin - Andante spianato ir didysis polonezas Es - dur op.22, atlieka Kristina Jaskytė

    1.00-1.45 val.

    Nakties muzikos ansambliai

    A. Dvorak - Sonatina smuikui ir fortepijonui G-dur,op.100

    atlieka Dainius Puodžiukas (smuikas), Kęstutis Pavalkis (fortepijonas)

    L. van Beethoven - Styginių trio op.3

    F. Schubert - Styginių trio B-dur, atlieka Dainius Puodžiukas (smuikas), Mantas Makrickas (altas), Gleb Pyšniak (violončelė)

    2.00–2.50 val.

    Nakties muzika grafų Chodkevičių istoriniame salone

    J. Brahms - Baladės op. 10: d-moll; D dur; h-moll, atlieka Anastasija Govorova

    R. Schumann - Andantino iš sonatos g- moll op.22

    J.Brahms - Intermezzo A-dur op.118; Intermezzo es-moll op.118, atlieka Vaiva Mažulytė

    F. Liszt – transcendentinis etiudas “Ricordanza”

    F. Chopin – Noktiurnas Des – dur, op.27 nr.2, atlieka Vaidrius Smilinskas

    3.00–3.50 val.

    Muzikos valanda prieš aušrą

    L. van Beethoven – Sonatos c- moll, op.13 II dalis Adagio cantabile F. Chopin – Noktiurnas H- dur, op.9 nr.1; Ekspromtas Fis–dur, op.36, atlieka Svajūnas Urnikis

    O. Messiaen – “Kūdikėlio Jėzaus pabučiavimas” iš “20 žvilgsnių į Kūdikėlį Jėzų”

    F. Chopin – Noktiurnas cis – moll, op.27 nr.1, atlieka Ingrida Milašiūtė

    C. Debussy - iš ciklo "Vaizdai": Atspindžiai vandenyje, Šventyklos griuvėsiai mėnulio šviesoje, Judėjimas, atlieka Viktorija Gailiūtė

    8. „Pasaulis skautišku kampu“

    Tikra skautų stovyklavietė vidury miesto

    KUR: Sereikiškių parkas.

    KADA: 18.00 – 22.00

    Pramogauti galima turint tikslą! Skautiškoje stovyklavietėje, skambant lietuvių liaudies ir skautų dainoms, besisukant smagaus žaidimo, Afrikos ar Brazilijos apeiginio šokio sūkuryje, įsiklausant į gamtą, bus galima čia pat savomis rankomis iš gamtoje rastų medžiagų susikurti tuos buities įrenginius ar grožio priemones, kuriuos šiandien galime rasti tik parduotuvėse. Pasiimk dalelę skautiškos dvasios, ir pasaulis atrodys visada besišypsantis.

    Projekto autorius: VšĮ Vilniaus skautų centras

    9. Šokio spektaklis „Riba“

    Šiuolaikinio šokio atlikėjos Loretos Juodkaitės spektaklis apie savęs pažinimą ir vidinę laisvę skambant fleitai, gitarai, įvairiems mušamiesiems ir džiazo dainininkės Andrės Pabarčiūtės vokalui

    KUR: Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Mažoji salė

    KADA: 20.00 , 23.00

    Tai spektaklis apie ribos peržengimą, apie savęs pažinimą, apie vidinę laisvę, apie žmoguje slypinčius jausmus, apie nuolatinę kovą išlikti savimi, apie tyrą vyro ir moters jausmą. Žmogaus veržimasis į laisvę išreiškiamas ekspresyviu šokiu, gyva muzika. Muzikantai groja fleita, gitara, įvairiais mušamaisiais. Kartu dainuoja ir žinoma džiazo dainininkė Andrė Pabarčiūtė. Visa tai jungia įdomios šiuolaikinio šokio atlikėjos Loretos Juodkaitės choreografija.

    Projekto autorius: VšĮ „Kūrybinio veiksmo bendruomenė“

    10. Performansas Vilnius:Užribis

    Vilniaus balsai, vaizdai, garsai, istorijos, klausimai ir išraiška danų menininkų akimis.

    KUR: Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6

    KADA: 18.00 ir 21.00

    Kas mes esame, jei mūsų įprasta aplinka tapo aukšti pastatai, parduotuvės, nepažįstamieji ir eismas? Kas yra užribis? Kas Vilniuje yra užribis? Kur esi tu? Kas mes esame? Kokios mūsų vertybės? Kokia ateitis laukia? Ar miesto gyvenimas suveda mus, ar atitolina?

    Vilnius yra pirmasis žingsnis tiriant naująją Europą – jos miestus, žmones ir jų keliamus klausimus.

    Projekto tikslas –remiantis keturių menininkų iš Danijos kūrybišku požiūriu sukurti miesto gyvenimo komentarą. 72 valandas mieste jie rinks medžiagą (t.y. garsus, vaizdus, įspūdžius ir pasakojimus) ir sudės ją į valandos laiko vaidinimą.

    Projekto autoriai: Šiaurės ministrų tarybos biuras

    11. Dizaino turgus

    Dizaino turguje – lietuvių dizainerių darbai, vaikų valandoje - Moytoy žaislai, grafinio, drabužių dizaino, šviesos valandos, aukcionas, derybos bei diskusijos.

    KUR: Vilniaus Rotušės aikštė

    KADA: 18.00 – 24.00

    Dizaino turgus – tai alternatyvus lietuviško turgaus viešoje erdvėje ir dizaino simpoziumo junginys. Paprastai turgus Lietuvoje veikia nuo ankstaus ryto iki vidurdienio, vakarinis metas turgui suteiks paslapties ir žavesio. Dizaino turgus bus sukonstruotas iš įvairiausių rekonstruotų ir pritaikytų ekspozicijai baldų. Čia lietuvių dizaineriai pristatys savo sukurtus produktus, kuriuos bus galima įsigyti. Paskutinę valandą vyks aukcionas, derybos ir diskusijos.

    Programa:

    18.00 val. – vaikų valanda. Moytoy žaislų kūrėjai pristatys žaislus, vyks gražiausio žaislo rinkimai bei personažų piešimas. Gražiausio piešinio autoriui bus padovanotas Moytoy žaislas.

    19.00 val. – grafinio dizaino valanda.

    20.00 val. – drabužių dizaino valanda – mados šou.

    23.00 val. – šviesos valanda.

    24.00 val. – aukcionas.

    Projekto autoriai: UAB „Daiktų viešbutis“, Aistė Nesterovaitė, Dalia Mauricaitė

    12. „Slaviškos šaknys Vilniaus mieste“

    Slavų kultūros tradicijų – arbatos gėrimo, rusų romanso (atl. T.Tarasova (Maskva) ir virdulių (vad. samovarų) parodos pristatymas.

    KUR: Rusų galerija, Bokšto g.4, Vilnius.

    KADA: 18.00 – 03.00, koncertai 22.00, 24.00

    Galerijoje bus pristatomos slavų kultūros tradicijos – arbatos gėrimas ir rusų romansas, taip pat virdulių ( vad. samovarų) paroda iš Vilniaus kolekcionierių klubo nario Aleksejaus Ževnovatovo ypatingos kolekcijos. Vakaro kulminacija – rusų romanso kamerinis koncertas, dalyvaujant rusų romansų atlikėjai Tatjanai Tarasovai (Maskva).

    13. Psilikono teatras „Išdurtas ir apiplėštas“

    Tikrais kriminalinės kronikos faktais, anekdotais ir poetiniais tekstais paremta audiovizualinė istorija, gyvo vaizdo ir garso projekcijomis pasakojama ant pastato sienos.

    KUR: Maironio g. 25 namo siena prie Barbakano mašinų stovėjimo aikštelės.

    KADA: 23.00, 00.30

    Tamsią naktį miesto daugiabučių gyventojai savo kieme nesijaučia saugiai. Projektas skiriamas jų nerimui mažinti ir atmosferai gerinti. 40 min. tikrais kriminalinės kronikos faktais, anekdotais ir poetiniais tekstais paremta audiovizualinė istorija, papasakota gyvo vaizdo ir garso projekcijomis ant pastato sienos.

    Pagrindinis istorijos herojus, pelę primenantis mechanizatorius, užstalėje pritrūkęs alkoholio kartu su krikšto dukters tėvu išeina į vietos parduotuvę. Pakeliui jis įsivelia į nusikalstamas istorijas:

    1. Veiksmas Nr.1 – CIGARETĖ IŠDAVIKĖ.

    2. Veiksmas Nr. 2 – GATVĖS VIDURYJE – IŠSIŠOKĖLIS.

    3. Veiksmas Nr.3 – Baudžiamasis kodeksas nužudymo iš meilės nenumato.

    4. Veiksmas Nr. 4 - VISIŠKAI NIEKO.\

    Audiovizualinė istorija taps matoma daugybei „netradicinių“ žiūrovų (600 – 2000 daugiabučių gyventojų, atsižvelgiant į projekcijų skaičių) ir pagerins meno nepaliestos vietos (daugiabučių rajono) atmosferą.

    Projekto autoriai: Auksė Petrulienė

    14. Vyno klubo „Baltoji naktis“

    Baltojo vyno degustacijos vakaras „Vyno klube“

    Vasara – baltojo vyno metas. Ragausime įvairių stilių baltąjį vyną, kuris palieka pėdsaką burnoje – tokį, kuris priverčia pamiršti dienos nuovargį. Baltojo vyno taurė taps puikios nuotaikos ir smagios nakties įkvėpėja!

    KUR: Vyno klube, B. Radvilaitės g. 7/2.

    KADA: 22.00–12.00 val. Kaina vienam asmeniui – 30 Lt.

    15. Žvilgsnis į V. Krėvės orientą

    Žodžio, vaizdo ir muzikos jungtys V.Krėvės kūrybos tematika.

    KUR: Vinco Krėvės muziejaus svetainė, Tauro g. 10-1.

    KADA: 21 val.

    V.Krėvės rinkinio „Rytų pasakos“ sklaida – apysakos „Moteris“ pristatymas (seka aktorius Tomas Vaisieta).

    V.Krėvės pėdsakai Kaspijos jūros pakrantėje – filmo „Azerstano šalis“ premjera (rež. Aida Ismailova ir Bronius Slavinskas, 35 min.).

    V.Krėvės romano „Pratjekabuda“ epizodas – „Daivų keliais“ (skaito aktorius Rimantas Vaitkevičius).

    Filmo „Airan: dievų keliai“ peržiūra (rež. Ruslanas Korostenskis, 53 min.).

    V.Krėvės svetainėje skambės azerų ir indų muzika.

    Renginį veda Vladas Turčinavičius.

    Muziejuje veikia vaikų piešinių paroda „Keliaukim į padavimų šalį piešdami“ (pagal V. Krėvės padavimus).

    16. Po Bernardinų skliautais

    Pabėgimas nuo miesto šurmulio į sakralią erdvę – krikščioniškas kinas, ekskursija, muzika, teatras ir aušros laukimas Bernardinų bažnyčioje.

    KUR: Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia, Maironio g. 10, Vilnius.

    KADA: 19.00 – 06.00

    Ekskursijos po Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios architektūrinį ansamblį. Būtina išankstinė registracija (iki birželio 19 d. imtinai) el. paštu: bernardinai@jaupra.lt arba tel.nr.: 8 682 63945.

    Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia – ypatinga šventovė: dieną ji pilna turistų šurmulio, vakarop skambanti nuo šlovinimo giesmių ir maldų, naktį nutylanti, nurimstanti ir apgaubiama šešėlių. Tai menininkų pamilta erdvė – bažnyčioje nuolat vyksta fotografijų, paveikslų parodos, knygų pristatymai, muzikiniai koncertai.

    „Tebūnie naktis“ metu Bernardinų bažnyčios architektūrinis ansamblis bus pristatytas kaip savita erdvė – krikščioniškosios kultūros židinys. Sakralioje erdvėje bus galima pabėgti nuo miesto šurmulio, rasti laiko susikaupti, pamąstyti, susipažinti su naujausiu krikščionišku kinu, išgirsti krikščioniško roko, džiazo muzikos, pamatyti spektaklį.

    Programoje:

    19.00-22.00 Ekskursijos po Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios architektūrinį ansamblį.

    21.00 Krikščioniškos muzikos koncertas Bažnyčios kiemelyje. Dalyvauja A.Jelianiauskas su grupe „Kančia“, grupės „Apaštalai“, „Ichthus“, „Gyvai“.

    01.00 Premjera! Bernardinų jaunimo teatro studijos spektaklis pagal N.Kazantzakio knygą „Dievo neturtėlis“.

    02.00 Krikščioniškas kinas.

    04.00 – 06.00 Aušros laukimas tylioje maldoje - adoracija (Koplyčioje).

    Projekto autorius: VšĮ „Bernardinų jaunimo centras“

    17. Muzikinis projektas „Romantiška naktis Vilniuje“

    Serenados ir įvairių epochų ir poetų meilės eilės iš balkono. Atlikėjai: Rasa Juzukonytė (sopranas), Deividas Staponkus (baritonas), Petras Kunca (smuikas), Aušra Motuzienė (fortepijonas).

    KUR: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos balkone, Gedimino pr. 42.

    KADA: 20.00 ir 23.00 val.

    Balkone priešais Lukiškių aikštės parkelį bus atliekamos meilės dainos ir poezija. Vėlai vakare iš balkonų sklindantys serenadų garsai, skambanti meilės poezija klausytojams sukurs ypatingą meninę, akustinę Vilniaus, kaip romantiško miesto, aurą.

    Projekto metu skambės vokalinės meilės dainos, palydimos instrumentų muzikos, originalo bei lietuvių kalbomis. Stilistiškai įvairi koncertų programa apims daugelio stilių ir žanrų muziką, įvairių epochų ir poetų meilės eiles.

    Projekto dalyviai: Rasa Juzukonytė (sopranas), Deividas Staponkus (baritonas), Petras Kunca (smuikas), Aušra Motuzienė (fortepijonas).

    Projekto autorius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija Kristina Valentonienė

    18. Vilniaus universiteto Zoologijos muziejaus ekspozicija

    Naktinės ekskursijos po vieno seniausių Europoje zoologijos muziejų ekspoziciją.

    KUR: Zoologijos katedra, Gamtos mokslų fakultetas, Vilniaus universitetas M.K. Čiurlionio g. 21/27.

    KADA: 18.00, 19.00 ir 20.00 val.

    Reikalinga išankstinė registracija (30 žmonių vienoje ekskursijoje)

    Registruotis: grita.skujiene@gf.vu.lt

    Vilniaus universiteto Zoologijos muziejus – seniausias Lietuvoje ir vienas seniausių visoje Europoje. Muziejus turi įdomią ir turiningą istorinę praeitį, siekiančią Žygimanto Augusto laikus.

    Šiuo metu muziejaus ekspozicijoje yra daug labai įvairaus amžiaus ir vertės eksponatų: grenlandinio banginio apatinis žandikaulis, menantis carą Aleksandrą II, mamuto iš Vilniaus Antakalnio gabaliukai, kaukolių ir kojų kolekcija, prof. Bojanaus baliniai vėžliai, grafo K.Tyzenhauzo paukščių kolekcija, kurią jis laikė savo miegamajame, doc. A. Račkaus ir prof. R. Kazlausko tropiniai ir Lietuvos drugiai su didžiausiais, gražiausiais ir spalvingiausiais sparneliais, devynios galybės prof. S.Podėno uodų ir t.t. Projekto autorius: Vilniaus universiteto Zoologijos muziejus, Grita Skujienė

    19. Šokio projektas „Atgyjantys kūnai“

    Gyčio Ivanausko spektaklis adaptuotas Šv.Kotrynos bažnyčiai. Atgyjančių skulptūrų istorijos kupinos žmogiškųjų santykių - meilės, jausmų ir ironijos.

    KUR: Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30

    KADA: 23.00, 01.00

    Gyčio Ivanausko teatro spektaklio „Vyrai baltais sijonais“ adaptacija Šv. Kotrynos bažnyčiai. Veiksmas vyksta altoriaus arba fasado vietoje, ten, kur stovi šventųjų skulptūros. Besirenkanti publika net neįtaria, kad skulptūros galėtų būti ne tokios, kokios buvo iki renginio. Netikėtai, pasigirdus muzikai ir įsižiebus apšvietimui, viena po kitos skulptūros atgyja, lipa į sceną kiekviena pasakodamos savo istoriją šokiu.

    Tai pasakojimas apie meilės paiešką ir jos laukimą; apie susitinkančius ir išsiskiriančius žmonių likimus, apie vienatvę ir liūdesį su saikingu humoro jausmu ir žiupsneliu ironijos. Spektaklio pabaigoje skulptūros vėl grįžta į savo vietas, kaip ir buvo pradžioje, tarsi tai vyktų cikliškai.

    Trumpai: Atgyjančių skulptūrų istorijos – santykių spektaklis, kupinas meilės, žmogiškųjų jausmų ir ironijos. Projekto autorius: VšĮ „Gyčio Ivanausko teatras“

    20. KAS: Naktinė „Znad Willi“ galerijos programa

    Dekoravimo technikos - dekupažo pristatymas, muilo liejimas, šlapias vėlimas, žvakių liejimas, mozaika, papuošalų vėrimas, rankų darbo popieriaus gamyba, lėlių gamyba, knygelių gamyba, keramika, širmų gamyba, šviestuvų gamyba.

    KUR: Išganytojo g. 2/4

    KADA: 18.00 – 23.00

    21. Naktinė galerijos „Vartai“ programa

    Pristatoma jaunųjų menininkų paroda „Patriotai“.

    KUR: Vilniaus g. 39.

    KADA: 18.00 – 23.00

    22. Naktinė Senamiesčio jaunųjų menininkų dirbtuvės programa

    Paroda „Vasaros laikas“

    KUR: Totorių g. 22/4

    KADA: 18.00 – 23.00

    23. Naktinė „Mažosios galerijos“ programa

    Šiuolaikinio meno ekspozicija

    KUR: Latvių g. 19A.

    KADA: 18.00 – 24.00

    24. Naktinė Jono Bugailiškio meno studijos programa

    KUR: Aušros vartų g. 17-10.

    KADA: 18.00 – 24.00

    25. Naktinė galerijos „Arza“ programa

    Pristatoma gintaro ir akmens papuošalų ekspozicija.

    KUR: Stiklių g. 6.

    KADA: 18.00 – 24.00

    26. Naktinė Alternatyvaus meno centro programa

    Pristatoma jaunųjų menininkų darbų paroda.

    KUR: Užupio g. 2.

    KADA: 18.00 – 03.00

    27. Naktinė galerijos „Akmens ženklai“ programa

    KUR: Jakšto g. 14-7.

    KADA: 18.00 – 24.00

    28. Naktinė galerijos „Židinys“ programa

    Senųjų lietuvių liaudies drabužių ir audinių ekspozicija, pažintis su jų gamybos būdais. Tamošaičių kūrinių ekspozicija.

    KUR: Dominikonų g. 15.

    KADA: 18.00 – 01.00

    29. Naktinė galerijos „Tulips&Roses“ programa

    Lietuvos ir užsienio menininkų darbų paroda „Regėjimo pratimai" tamsoje – naujos regėjimo galimybės. Parodos menininkai: Jesse Ash, Benoit Maire, Rosie Farell, Gintaras Didžiapetris, Liudvikas Buklys, Elena Narbutaitė

    KUR: Gaono g. 10

    KADA: 22.00 – 04.00

    Parodoje dalyvaujantiems pakviestiems menininkams nebuvo iškelti jokie reikalavimai ar pasiūlytos temos, tiesiog sukurta viena kliūtis - paroda turi vykti tik neapšviestoje galerijos patalpoje ir tik tamsiu paros metu.

    Viena vertus, dėl šio apribojimo žiūrovai ir menininkai netenka tradicinės susitikimų vietos - balto galerijos kubo, bet kita vetus, parodos ribų užtemimas atveria naujas regėjimo galimybes. Gal tamsa galerijoje iš tiesų yra prožektorius, apšviečiantis meno kūrinius? Galbūt nakties metu ne parodų lankytojai stebi kūrinius, o atvirkščiai? O gal naktį galerijos erdvė tampa tamsia vaiko palove, kurioje slepiasi raganos ir šmėklos?

    30. Interaktyvus tenisas Kompiuterinis teniso žaidimas realioje fizinėje erdvėje.

    KUR: K.Sirvydo skveras

    KADA: 23.00-05.00

    Tai kompiuterinis teniso žaidimas, pateiktas fizinėje erdvėje taip, kad dalyviai galėtų žaisti vienu metu dviejose realybėse – virtualioje ir fizinėje. „Gyvas“ tenisas nebus papildytas kompiuterio efektais, bet greičiau kompiuterinis lakstymas ir kamuoliuko atmušinėjimas virtualiuose teniso kortuose bus praplėstas tikra erdve ir dalyvių prakaitu.

    Projekto autoriai: Julijonas Urbonas ir Patrick Kochlik, Dennis Paul, Jakob Lehr, Gunnar Green (Vokietija)

    31. Norvegų folkloras ir sakralinė muzika

    Bùdės (Norvegija) katedros jaunimo choras pristatys norvegų folkloro ir sakralinės muzikos programą.

    KUR: Vilniaus rotušės laiptai, Didžioji g.31

    KADA: 01.00 val.

    32. Kinas ant žolės

    Po atviru dangumi, 4x6 metrų ekrane, kiaurą naktį - trumpametražių filmų programa „Kino šortai“.

    KUR: Sereikiškių parkas.

    KADA: 18.00–06.00 val.

    Smagi pramoga kino mėgėjams – kinas ant žolės! Sereikiškių parke su draugais ant žolės, gurkšnojant arbatą po atviru dangumi, 4x6 metrų ekrane, kiaurą naktį bus galima pasimėgauti trumpametražių filmų programa „Kino šortai“.

    Programoje:

    „3, 2, 1“

    Nuotaikinga festivalio atidarymo programa, skirta laisvai mąstančiam žiūrovui. Joje smagūs, neilgi Vakarų Europos kino kūrėjų darbai, Kirgizijos humoras ir net absurdo komedija iš Ispanijos.

    „Judesio iliuzija“

    Tai animacijos programa, kurioje išvysite Vakarų bei Rytų Europos animatorių darbus. Programos turinys labai spalvingas – jame ir ,,senąją animaciją’’ primentys darbai, ir linksma dainuojančio triušio istorija, ir net „lėlinė animacija“, priversianti rimčiau pažvelgti į save.

    „Nespalvoti Šortai“

    Programoje – nespalvoti „šortai“, atsiųsti iš Turkijos, Rumunijos, Ukrainos, Vokietijos, Estijos. Juodai baltas kinas kvies pamatyti „atvirkščiai“ - ryškias ir dažnai neįprastas gyvenimo spalvas.

    „Iki 15 min I“

    Tai dinamiška bei nuotaikinga programa, kurioje ,,šortai“ trunka iki 15 minučių. Programoje – Argentina, suaugusių žaidimai vaikų akimis, lietuviška diangnozė ir net linksmai grėsmingas įspėjimas rūkoriams.

    „Iki 15 min II“

    Tai antroji ,,šortų“ iki 15 minučių programa, kurioje taip pat vyrauja pakili nuotaika, dar didesnė dinamika. Programa pamokys nepasitikėti ,,geromis mergaitėmis“, atskleis kūrinio ,,Mažasis Princas“ prologą, privers suabejoti savo vaikino seksualine orientacija ir net išmokys pagauti lietuvišką laimikį.

    „Jausmų ryšulys“

    Pavasario – šiltų jausmų proveržio meto - pasitikimui skirta programa, kurioje dominuoja ne tik meilė, bet ir žmogiški jausmai bei vertybės. Išvysite liūdnoką auksinių vestuvių šventę ir net įsimylėjusio ,,daktaro Ai Skauda’’ prototipą iš Rusijos.

    „3 žingsniai nuo Europos“

    Ši programa ypatinga - joje nepamatysite filmų, atsiųstų Vakarų Europos kino kūrėjų. Kviečiame nutolti nuo savojo žemyno ir pamatyti Ukrainos, Rusijos, Kanados bei JAV kinematografinikų darbus. Tai puiki proga išvysti kiek kitoniškas spalvas ir formas.

    „Aplink Europą per 72 minutes“

    Programa pakvies į 72 minučių kelionę aplink Europą. Jos metu išvysite Skandinavijos, Vakarų bei Rytų Europos kino mokyklų trumpametražius darbus. Programa pakvies įsijausti į karinį konfliktą, atskleis miego paslaptį, o kai ką galbūt paskatins sukapoti savo sutuoktinį...

    „Europietiškas peizažas“

    Tai radikaliai skirtingų Europos kinematografininkų darbai. Tikra kino mišrainė – programoje yra ir pilkų, ir labai pavasariškų spalvų. Mėginsime atsakyti į klausimą, ar galima Kalėdas švęsti vienam, ragausime gurmaniškus valgius iš žmogienos, o pabaigoje pažvelgsime į pasaulį ,,apsipūtusių“senukų akimis.

    Projekto autorius: VšĮ „Vilnius -Europos kultūros sostinė 2009“

    33. Muzika OM

    KUR: Vilniaus mokytojų namų kiemelis.

    KADA: 20.00–06.00 val.

    20.00–22.00 val. – WATCHA CLAN (Prancūzija) gyvo garso koncertas

    23.00–01.00 val. – „Muzika OM“ projektas - meditacinė Afrikos, Rytų ir Pietryčių Azijos, Baltijos šalių muzika, pažintis su neribotomis vokalo galimybėmis, egzotiniais senoviniais įvairių tautų instrumentais.

    01.00–06.00 val. – DJ projektas „Baltosios naktys su naująja elektronine muzika“.

    Netradicinis, meditacinis pasaulio tautų muzikos ir šviesų projektas „Music in OM“.

    Garsas OM žymi transcendentinį garsą, iš kurio vibracijų pagal induizmo mokymą atsirado Visata. OM yra simbolis, kuris į harmoningai sujungia absoliučiai viską: gamtos stichijas, visatos erdves, gyvybės formas, sielas ir gyvenimus. Neeilinis muzikinis, edukacinis ir meditacinis reginys „Music in OM“, skirtas jaunimui, turistams ir visiems naktinėjantiems.

    Programoje – meditacinė Afrikos, Rytų ir Pietryčių Azijos, Baltijos šalių muzika, pažintis su neribotomis vokalo galimybėmis, egzotiniais senoviniais įvairių tautų instrumentais.

    Projekto autoriai: Renata Naujalytė

    34. Koncertas „Gyva improvizacija“

    Gyva styginių kvarteto „Chordos“ ir saksofonininko Liudo Mockūno improvizacija.

    KUR: Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje

    Vokiečių g. 20.

    KADA:

    20.00, 23.30 val.

    Projekto autoriai: styginių kvartetas „Chordos“

    35. Aušros vartų šviesa

    KADA:

    20.00 – 20.45 Akatisto giesmė, atlieka Šv. Teresės bažnyčios choralinė grupė

    23.00 – 24.00 Vibrofonu groja Marius Šimkūnas

    24.00 – 06.00 Apšviestas Šv.Mergelės Marijos paveikslas

    KUR: Aušros vartai (Aušros vartų g.14)

    36. „Šviesa švietė tamsoje, ir tamsa jos neužgožė“

    KUR: Dievo Gailestingumo šventovė (Dominikonų g. 12)

    KADA: 20.00 – 08.00 val.

    21.00 Adoracijos pradžia
    21.30 – 23.00 Šlovinimas
    23.00 – 24.00 Sakralinė muzika
    24.00 – 08.00 Atvira šventovė

    37. Naktinė „Amatų gildijos“ galerijos programa

    Pristatoma istorinė, tradicinė, liaudiška ir architektūrinė keramikos ekspozicija. Keramikos amatą pristatys Mindaugas Rutkauskas ir Vygantas Vasaitis, medžio apdirbimą – Algirdas Verseckas.

    KUR: Pranciškonų g. 6.

    KADA: 18.00 – 23.00

    Unikali istorinės, tradicinės, liaudiškos ir architektūrinės keramikos ekspozicija.

    38. Rankų darbo žibintų instaliacija „Rasos“

    13 menininkų rankų darbo žibintų instaliacija „Rasos“. Rankų darbo žibintų instaliacija „Rasos“ kvies senamiesčio praeivius užsukti į jaukiai apšviestą Latako gatvę pasigėrėti įvairių menininkų šiam renginiui sukurtais meniškais šviesos objektais. Visi, apsilankę šiame renginyje, turės progos nekasdieniškai nueiti daugeliui kasdienį maršrutą.

    Šviečiančiuose objektuose realizuotos unikalios menininkų (Tado Gindrėno, Dianos Radavičiūtės, Vytenio Lingio, Renatos Valčik, Rasos Žmuidienės, Elvyros Katalinos Kriaučiūnaitės, Marijos Marcelionytės, Danutės Kairytės, Miglės Datkūnaitės, Karinos Matiukienės, Irmos Balakauskaitės, Agnės Juršytės, Ramintos Šumskytės) kūrybinės idėjos praeivį pakvies stabtelėti prie kiekvieno žibinto ir pasigėrėti meniškai atgimusia senamiesčio gatve.

    KUR: Latako g.

    KADA: 23.00 – 06.00

    Projekto autoriai: VšĮ „Vilniaus grafikos meno centras“

    39. Atrask Vilniaus universiteto biblioteką iš naujo

    Vienai nakčiai Vilniaus universiteto biblioteka atvers duris ir atskleis įspūdingus istorinius pasakojimus.

    KUR: Vilniaus universiteto bibliotekos centriniai rūmai, Universiteto g. 3.

    KADA: 18.00, 19.30, 21.00, 22.30 ir 24.00 val.

    Vietų skaičius ribotas (1 ekskursija 30 žmonių).

    Registracija el. paštu Jelena.saikovic@kf.vu.lt iki birželio 19 d. imtinai, nurodant vardą, pavardę bei ekskursijos valandą.

    Ekskursija po Vilniaus universiteto biblioteką supažindins ir leis iš arčiau pamatyti seniausią ir turtingiausią šalies akademinę biblioteką, kurioje saugoma per 5 milijonus knygų ir kuri yra didžiausia spaudos ir rašto paveldo saugykla Lietuvoje.

    Kviečiami visi norintys atrasti besikeičiančią, atvirą ir draugišką Vilniaus universiteto biblioteką. Naktinio pasivaikščiojimo po biblioteką metu bus aplankytos P. Smuglevičiaus, J. Lelevelio, Baltoji salės, observatorijos bokštelis ir nauji bibliotekos interjerai.

    Projekto autoriai: Vilniaus universiteto biblioteka

    40. Šviečiančios lietuvių pasakos

    „Teatriuko“ aktorių atliekamos lietuviškos lopšinės ir Sigutės Ach žibintų instaliacija.

    KUR: Tymo kvartalo Kūdrų parkas.

    KADA: 23.00 – 24.00

    Novatoriškas kultūrinis ir edukacinis projektas, kuriuo siekiama puoselėti bendro šeimos laisvalaikio tradicijas, populiarinti lietuvišką dainavimą ir muzikavimą šeimoje, atkreipti visuomenės dėmesį į Kūdrų parką – nepelnytai pamirštą unikalų paveldosaugos ir aplinkosaugos objektą, muzika ir kitais menais pristatyti Tymo kvartalo istoriją ir meno kolektyvų, kuriančių Užupyje bei Paupyje, kūrybą.

    Tymo kvartalo Kūdrų parke bus pastatyta palapinė, čia „Teatriuko“ aktoriai atliks lietuviškų lopšinių programą. Kūdrų parkas ir palapinė bus papuošti dailininkės Sigutės Ach žibintų instaliacija „Šviečiančios lietuvių pasakos“.

    Projekto autorius: Viešoji įstaiga „Teatriukas“

    41. Filmų peržiūra „Skalvijos“ kino centre „Kino naktis“

    KUR: Kino centras „Skalvija“.

    KADA:

    23 val.

    „Repriza“(„Reprise“)

    Rež. Joachim Trier

    Vaid.: Espen Klouman Hoiner, Anders Danielsen Lie, Christian Rubeck, Odd Magnus Williamson (drama, Norvegija, 2006, 1.45).

    01.00 val.

    „Adomo obuoliai“ („Adam’s Apples“)

    Rež. Anders Thomas Jensen

    Vaid.: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Ali Kazim, Paprika Steen

    (juodoji komedija, Danija, 2005, 1.29).

    03.00 val.

    „Pavaduojanti mokytoja“ („Vikaren“)

    Rež. Ole Bornedal

    Vaid.: Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Jonas Wandschneider, Sofie Gråbøl, Sonja Richter (drama, Danija, 2007, 1.30).

    42. Poezijos skaitymai „Skaičiau per naktį“

    KUR: Vilniaus universiteto Alumnato kiemas, Universiteto g. 4.

    KADA: 20.00–02.00 val.

    Programoje:

    20.00 val. – „Skaičiau per naktį“ atidarymas.

    Pristatomi nakties dalyviai – dainuojantys ir skaitantys poetai (sąrašas pateikiamas su galimybe įsitraukti ir atsitiktinai pasirodžiusiems): Eugenijus Ališanka, Neringa Abrutytė, Henrikas Algis Čigriejus, Vytautas Dekšnys, Almis Grybauskas, Aidas Marčėnas, Vladas Braziūnas, Antanas A. Jonynas, Liutauras Degėsys, Rimvydas Stankevičius, Birutė Marcinkevičiūtė, Gintaras Grajauskas, Arūnas Spraunius, Donatas Petrošius, Benediktas Januševičius, Marius Burokas , Darius Pocevičius, Gytis Norvilas, Julius Keleras, Julius Žėkas.

    20.20 val. – skaitymai.

    21.50 val. – muzikinė improvizacija (Justinas Mačys – fleita).

    23.15 val. – skaitymai.

    00.00 val. – muzikinė improvizacija.

    00.15–02.00 val. – skaitymai su poetiniais, muzikiniais ir eksperimentiniais intarpais.

    02.00 val. – prizas ištvermingiausiam dalyviui – graviruotas kavinukas su užrašu „Skaičiau per naktį“.

    Projekto autorius: VšĮ „Lietuvos rašytojų sąjunga“

    43. Koncertas „Tebūnie naktis“

    KUR: Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčia.

    KADA: 20.00

    Lietuvos radijo ir televizijos choro koncertas, vadovė ir dirigentė Regina Malickaitė, atlikėjai - Igoris Kramarevas (trimitas) ir Renata Marcinkutė Lesieur (vargonai).

    Projekto autorius: Renata Marcinkutė Lesieur

    44. Audiovizualių menų projektas „Sidabrinė šviesa“

    Dailininko Sigito Staniūno tapyba ir muzikantų sambūrio „Medusa Art Project“ kompozicijos ir performansai.

    KUR: Umiastovskių rūmai, Trakų g. 2.

    KADA: 18.00 – 06.00

    Tapybą, garso, vaizdo ir teatro sritis apimantis renginys vyks septyniose ratu išdėstytose Umiastovskių rūmų salėse. Čia bus sukurtas vaizdinių ir garsų labirintas, kurį sudarys tapybos kūriniai, istoriniai objektai, vaizdo instaliacijos, garso kompozicijos ir meniniai performansai. Žiūrovai turės galimybę susipažinti su įvairiomis meno formomis ir netgi netikėtai jose dalyvauti.

    Projekto metu dailininko Sigito Staniūno kūrinių gimimas bus perkeltas į interaktyvią erdvę ir demonstruojamas tiesiog parodos metu. Tam bus pasitelktos šiuolaikinės garso ir vaizdo priemonės. Projekte dalyvaus į grupę „Medusa Art Project“ susibūrę įdomūs ir įvairios patirties turintys Lietuvos muzikantai, grojantys ambient, folk, electronic, rock, experimental, glitch, dub stilių muziką.

    Projekto autorius: VšĮ „Sigito Staniūno projektai“

    45. Naktinis Botanikos sodas

    Ekskursija su fakelais į Botanikos sodą, naktinės gyvūnijos ir augalijos stebėjimas, vaistažolių arbatos gėrimas.

    KUR: Vilniaus universiteto Botanikos sode, Vingio parke.

    KADA: 20.00–04.00 val.

    20.00 – ekskursija vaikams

    Vilniaus universiteto botanikos sode (Augalų sistematikos ir geografijos skyriuje) vyks ekskursijos po sodo teritoriją. Ekskursijų metu dalyviai sužinos botanikos sodo istoriją, išgirs legendas apie šią vietovę, sužinos apie sode esančias gamtines ir kultūrines vertybes. Ekskursijos vyks ir tamsiu paros metu, objektai bus stebimi su fakelais.

    Tamsiu paros metu botanikos sode atbunda ir naktinė gyvūnija bei augalija. Čia auga naktižiedės, tabakas – tai augalai, kurie tik naktį pradeda žydėti ir skleisti stiprų kvapnų aromatą, viliojantį naktinius vabzdžius. Renginio metu gyventojai bus supažindinti su trimis naktinių gyvūnų grupėmis: vabzdžiais, šikšnosparniais ir paukščiais. Apie visas gyvūnų grupes pasakos gamtininkai specialistai bei gamtininkai mėgėjai.

    Visiems atėjusiems į botanikos sodą bus pasiūlyta arbatos iš senojo vienuolyno vaistažolyno.

    Projekto autorius: Aplinkosaugos informacijos centras

    46. Lindyhopo šokių vakarėlis

    KUR: kavinė Coffee Inn, Gedimino 9.

    KADA: 21.00–24.00 val.

    47. Linijiniai šokiai ir grupė "4 FUN"

    Neporinių, smagių ir nesudėtingų linijinių (Linedance) šokių mokymas ir grupės 4FUN koncertas.

    KUR: Sereikiškių parkas

    KADA: 21.00 - 05.00

    Linijiniai (linedance) šokiai tai populiariausi kantri, disco, lotynų Amerikos, funky, airiški, graikiški šokiai linijose. Tai neporiniai, smagūs ir nesudėtingi šokiai.

    21.00 – 21.15 Linijinių šokių grupių pasirodymai.

    21.15–22.45 KANTRI stiliaus linijinių šokių mokymas. Šokių mokys LINEDANCE LT vadovai.

    21.45 – 22.15 Groja grupė 4FUN.

    22.15 – 23.00 Linijinių šokių grupių pasirodymai.

    23.00 –23.30 FUNKY stiliaus linijinių šokių mokymas. Šokių mokys LINEDANCE LT vadovai.

    23.30 – 00.00 Groja grupė 4FUN.

    00.00– 00.15 Linijinių šokių grupių pasirodymai.

    00.15 – 00.45 LATINO ir DISCO stiliaus linijinių šokių mokymai. Šokių mokys LINEDANCE LT vadovai.

    00.45 – 01.15 Groja grupė 4FUN.

    01.15 – 02.15 KANTRI, FUNKY, LATINO, DISCO linijinių šokių mokymai. Kartojimas.

    02.15 –05.00 Linijinių šokių laisvoji programa.

    Dalyviai:

    Neringos Kirklienės šokių studija,Vilnius
    Renatos Janušonienės šokių studija, Vilnius
    Rūtos Židžiūnienies šokių studija, Klaipėda
    “Salida” šokių studija, Šiauliai
    “Šelmiai” šokių studija, Radviliškis
    “Brandi kava” šokių klubas, Šiauliai
    “Te kyla” šokių studija, Ukmergė
    “Nova” šokių studija, Vilnius
    “Svaja” šokių studija, Alytus
    “Viena linija” šokių klubas, Kaunas
    “Audringa”linijinių šokių klubas, Kaunas
    “Keturios linijos” šokių klubas, Kaunas.

    Projekto autorius: Neringa Kirklienė

    48. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus programa 

    KUR: Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemo amfiteatras, Vilniaus g. 41

    KADA: 18.00 – 03.00

    18.00-02.00 atviros muziejaus ekspozicinės salės

    19.00-20.30 edukacinė programa vaikams "Animacija - vaikų džiaugsmas"

    21.00-22.15 grupės „Atalyja“ koncertas.

    22.30-24.00 indiška muzika ir šokis su indiškos arbatos gurkšniu.

    24.00-01.10 filmas "Dhrupad", 1983 m. (rež. Mani kaul) apie indų vokalinio dainavimo tradiciją.

    1.30-3.00 audiovizualinis alternatyvios muzikos atlikėjų McKaras ir Oorchach projektas

    Renginio autorius: Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus