Čia pat skaniai pakvips kiaušiniene, kurią kepa patys dalyviai, o saulei leidžiantis Lūžų mišku pasklis dainos, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Pasak „Zalvynės“ projekto vadovės etnografės Rimos Vitaitės, „dainų sąšaukos – įspūdingas vakaro renginys, kurį verta pamatyti. „Antroji sambūrio diena, kad ir mažai numigus, taip pat pilna įspūdžių ir renginių. Trys grupės pasklinda po bažnytkaimius, dainuojama Baltriškių, Antazavės ir Avilių bažnyčių šventoriuose. Po pietų – kulinarinio paveldo renginys. Šį kartą viskas apie lauknešėlį, nešamą laukuose triūsiantiems, į svečius važiuojantiems ar į šventes pas gimines, kaimynus einantiems. Sambūrio pabaigai - dalyvių kūrybinių projektų pristatymas. Čia išgirsime kaip jaunimas perpranta ir interpretuoja tradicines dainas, muziką. Kas pretenduoja į rimtą folkroko žanrą, kas bando folkmetalą, kas dainuoja pritariant gitarai ar kitiems „neliaudiškiems“ intrumentams. Šių metų sambūryje laukiama apie 300 dalyvių iš Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių miestų, Molėtų, Kupiškio, Rokiškio, Biržų, Pasvalio, Švenčionių ir žinoma gausiausiai atstovaujamo Zarasų rajonų. Atvyksta ir geriausi Latgalės kolektyvai - „Rakste“ iš Jekabpilio ir „Ceiruleits“ iš Livane miestų“.

Šių metų projekto svečiai - kūrybinio folkloro grupė Daiva Steponavičienė – Rugiaveidė su šeima. Kulinarinio paveldo vakarą vesti atvyksta gerai pažįstama etnologė Gražina Kadžytė. Interpretacijų koncertas „Zalvynė“ vyks Zarasuose Sėlių aikštėje.

„Zalvynė“ - tai Sėlių krašto folkloro reiškinys. Svarbiausia, kad jauni žmonės tarptų tautinėje erdvėje, kad turėtų draugų ir palaikytojų, kad jiems būtų įdomus mūsų paveldas. Ne tas folkloristas, kuris moka gražiai padainuoti tris liaudies dainas, o tas, kuris nešasi pasaulėjautos lauknešėlį į gyvenimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją