Suomijoje šis spektaklis vyks po atviru dangumi, kur pagrindinis veiksmas bus tuščioje metalinėje degalų cisternoje, kuri buvo naudojama pirmojo pasaulinio karo metu. Anot režisieriaus, Andrejus Tarkovskis būtų galėtjęs čia nufilmuoti vieną „Stalkerio“ scenų.

C. Graužinis į Suomiją atvyko, pakviestas statyti Šiaurės šalių „Master Class”, metus trunkančio seminaro dalyviams diplominio spektaklio 2000 metais.

Dabar režisierius vadovauja teatrui VIIRUS, Helsinkyje. Ši teatro trupė – Suomijos švedai, kurie sudaro šios šalies gyventojų mažumą ( pirmieji teatrai, atsiradę Suomijoje buvo kalbantys švediškai).

Suomijoje režisierius yra pastatęs penkis spektaklius, du iš jų savo vadovaujamame teatre. Prieš trejus metus „No return“, pagal F. Kafką, ir visai neseniai pagal A. Kamiu – „Kaligulą“. Šiuos spektaklius tikimasi šį rudenį atvežti į Vilniaus menų spaustuvę.

Paradoksalu tai, kad švediškai kalbanti VIIRUS teatro aktorių trupė, gastroliuodama užsienyje atstovauja Suomijos kultūrą ir rodo lietuvių režisieriaus statytus spektaklius. Paklaustas apie Suomijos teatrinį gyvenimą, režisierius prasitarė, kad kol kas Lietuvoje jis įdomesnis.

„Tiesą pasakius, nelabai jaučiuosi iš Lietuvos išvažiavęs“, - pasakoja C. Graužinis. Rudenį jis ketina statyti du spektaklius su Cezario trupe, iš kurių vieną – pagal jo paties parašytą pjesę apie šiuos laikus Lietuvoje.

„Žmonės įpratę daugiau neigti, negu teigti toje neįmanomoje erdvėje, kuri vadinasi Lietuva“, - sako režisierius ir ketina plačiau nagrinėti šią problemą būsimame darbe.

Vaizdo reportaže siūlome susitikti su pačiu Cezariu Graužiniu ir pamatyti ištraukas iš Helsinkyje statomo spektaklio repeticijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją