Pirmasis režisierių pasveikino ceremonijoje dalyvavęs LR kultūros ministras Jonas Jučas. Šiuo garbingu prizu dar buvo apdovanoti ir du Turkijos teatro režisieriai. Prieš dvejus metus, atvykę į Stambulą pirmą kartą „Meno Forto“ aktoriai pavergė Turkijos žiūrovus ir teatralus vaidindami W.Shakespeare‘o „Otelą“.

Spaudos ir kritikų atsiliepimai tada liudijo, kad Eimunto Nekrošiaus spektaklis buvo iškiliausias 2006 metų festivalio įvykis. Todėl šiemet „Meno Forto“ trupei buvo skiriamas išskirtinis dėmesys. Tą rodė ir šiemet atvežtam J.W.Goethes „Faustui“ suteikta svarbiausioji Turkijos sceninė aikštelė – didžioji Atatiurko Kultūros Centro salė, esanti apčioje Stambulo širdyje, Taksim aikštėje, ir tai, kad daugiau nei 1200 žmonių talpinanti salė buvo pilnutėlė.

Net kultūros ministras J.Jučas buvo maloniai nustebintas, kaip turkijos žiūrovai dėmesingai stebėjo ir šiltai priėmė keturias valandas trukusį lietuvių spektaklį. Nežiūrint įtemptos darbotvarkės ir vėlaus meto ministras rado laiko po spektaklio pasveikinti ir pabendrauti su „Meno Forto“ aktoriais.

Specialiai dėl Nekrošiaus spektaklio buvo atidėta šio įspūdingo teatro rekonstrukcijos pradžia. Tai buvo paskutinis renginys jame ir netrukus čia prasidės kapitaliniai darbai, truksiantys iki 2009 metų pabaigos, kai kultūros centras atvers savo duris programos „Istanbulas – Europos kultūros sostinė 2010“ renginiams.

Taigi tiek kultūros ministras, tiek ir visi „Meno Forto“ aktoriai tikrai turėjo apie ką kalbėti su festivalio organizatoriais, kultūros fondo atstovais.

Tais pačiais metais vyks ir 17-asis teatro festivalis, taigi jo direktorė profesorė Dikmen Gürün atsisveikindama Eimuntui Nekrošiui tarė ne „viso gero“, bet „iki pasimatymo“. Na, o kol kas „Meno Forto“ trupės ir Nekrošiaus „Fausto“ laukia dar vienas svarbus išbandymas. Birželio pabaigoje du „Fausto“ sperktakliai bus parodyti J.W.Goethes tėvynėje – Vokietijoje.

Šiemet vienas svarbiausių Europos teatro forumų, festivalis Theater der Welt sukvies pasaulinį teatro elitą į Halle miestą. Pristatyti „Fausto“ interprataciją vokietijos teatralams, taip pat atsakinga, kaip vaidinti W.Shakespeare dramas Didžiojoje Britanijoje arba A.Čechovą – Rusijoje. Šiuos išbandymus Nekrošiaus teatras jau seniai įveikęs, tad tikėkimės, kad ir lietuvišką „Faustą“ Vokietija priims, juolab, kad Vokietijoje Nekrošiaus gerbėjų netrūksta.

1996 metais Drezdene vykusiame festivalyje buvo parodytos A.Čechvo „Trys Seserys“, 2005 – Štutgarte, Maskvoje Nekrošiaus pastatytas A.Čechovo „Vyšnių Sodas“. Berlyno Hebbel teatras yra vienas iš legendinio Nekrošiaus „Hamleto“ koprodiuserių. Keliems Vokietijos miestams 1998 metais pavyko pamatyti net roko operos „Meilė ir Mirtis Veronoje“ antrąjį variantą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją