Pasak parodos kuratorės Neringos Černiauskaitės, „Patriotai” – tai ironiškas ir socialiai taiklus projektas apie jaunus kūrėjus, kurie nerimauja, kritikuoja ir tiria savo šalį, siekdami aktualizuoti daugeliui rūpimas temas, rašoma galerijos pranešime spaudai.

„Toks parodos pavadinimas, taip pat jo užrašymas kabutėse, pasirinktas sąmoningai, siekiant atkreipti tiek publikos, tiek valdžios dėmesį į dabartinę šalies padėtį, kuomet buvimas menininku, ypač jaunu, Lietuvoje tampa tam tikra patriotizmo išraiška“, - sako N. Černiauskaitė.

Šioje parodoje atsispindės Lietuvos įvaizdžio kūrimo strategijos, asmeninis šalies istorijos išgyvenimas ir net nauji ironiški patriotizmo skatinimo metodai. Anot N. Černiauskaitės, pirmasis žingsnis šį sumanymą paversti neeiline paroda – išjudinti Vilniaus, kaip kultūros centro monopolio, statusą.

„Tikimės, kad svarbiausi ir įdomiausi perspektyvių kūrėjų atradimai sukurs savotiška pilietinį diskursą, kuris bus aktualus ir suprantamas ne tik meno žinovams, bet ir platesniam žiūrovų ratui“, - sako parodos kuratorė.

Sostinėje mėnesį veiksianti paroda vėliau bus perkelta į Žeimių miestelio dvarą, kuriame pagrindinį akcentą įgaus šiuo metu sparčiai ir dažnai aklai komercializuojamo architektūros paveldo problema. Šiame dvare įsikūrę du jauni menininkai siekia paversti dvarą atviromis kūrybinėmis dirbtuvėmis, savotiška estetikos mokykla, kuri būtų atsvara provincialiai mažų miestelių kultūrai.

„Patriotuose“ nagrinėjamos temos simboliškai atsispindės ir parodos atidarymo datose – sostinėje atidarymo data sutaps su Italijos nepriklausomybės dienos švente, ta proga „Vartuose“ bus pristatyta žymių italų drabužių dizainerių perkurtų Italijos vėliavų ekspozicija. Paroda Žeimiuose bus atidaryta JAV nepriklausomybės dieną – liepos 4-ąją, taip, anot parodos kuratorių, švelniai ironizuojant prisitaikėlišką Lietuvos poziciją pasaulio politinėje arenoje.

Parodoje „Patriotai“ savo naujausius darbus pristatys gausus būrys jaunų menininkų: Agnė Bagdžiūnaitė, Laima Buivydaitė, Nerijus Erminas, Ugnius Gelguda, Tadas Gindrėnas, Simonas Glinskis, Robertas Gritėnas, Paul Herbst, Robertas Narkus, Domas Noreika, Mindaugas Šimkevičius, Milda Zabarauskaitė ir Andrius Zakarauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją