Renginio dalyvius pasitiko teatralizuota pilies sargyba su viduramžių laikų amunicija, praneša Lietuvos bankas.

„Šią vasarą sukanka penkiolika metų, kai Lietuvos bankas pradėjo leisti progines monetas. Per tą laikotarpį kolekcininkus pasiekė penkiasdešimt keturių pavadinimų skirtingų nominalų proginės monetos“, – pristatymo metu pažymėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

Kolekcijoje – jau dvi

Išleistų proginių monetų kolekcijoje yra dvi tiesiogiai susijusios su Kaunu.

„Pirmoji pasirodė prieš devynerius metus trims Lietuvos didžiausiems miestams skirtoje 10 litų vario ir nikelio monetų serijoje. Tada Kauną įamžinusioje monetoje matome kelių žinomiausių laikinosios sostinės architektūros paminklų fragmentus.

O šiandien išleistoje 50 litų sidabro monetoje pavaizduota Kauno pilis, kuri XIV amžiuje buvo svarbi mūsų valstybės gynybos nuo priešų užtvara.

Monetos grafinį projektą sukūrė dailininkas Giedrius Paulauskis. Tai septintoji moneta iš serijos „Lietuvos istorijos ir architektūros paminklai“, – sakė Reinoldijus Šarkinas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Kauno piliai skirtos monetos vienoje pusėje vaizduojamas stilizuotas viduramžių Vytis.

Pasak heraldikos žinovų, tai vienas iš vertingiausių to meto auksakalių sukurtų Valstybės herbų, puikiai išlikusių antspauduose, kuriuos naudojo, iš Kauno siųsdamas raštus, Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas.

Kartu su naująja moneta Lietuvos banko išleistame lankstinuke istorikas profesorius daktaras Zigmantas Kiaupa pastebi, kad Kauno pilies griuvėsiai ir restauruotas pietryčių bokštas dunkso primindami lietuvių kovas su kryžiuočiais, didvyrišką 1362 m. pilies gynimą. Čia dažnai įvairius valstybės reikalus spręsdavo Lietuvos valdovai.

Ankstyviausia šaltiniuose pažymėta didžiojo kunigaikščio Vytauto apsilankymo Kaune data yra 1384 m. gegužės 24 d. Ilgainiui, augant miestui, pilies reikšmė mažėjo.

Ji buvo naudojama kaip kalėjimas bajorams ir karo belaisviams. Šiandien tai – turistams patrauklus objektas. Čia įsikūręs Kauno regiono turizmo informacijos centras pilyje organizuoja įvairias parodas, kitus renginius.

UAB „Lietuvos monetų kalykla“ nukaldino 10 tūkst. vienetų Kauno piliai skirtų proginių monetų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją