„Platforma“ sukurta pagal kontroversiškiausio prancūzų rašytojo Michelio Houellebecq‘o romaną, o „Dešimt Dievo įsakymų“ – pagal Krzysztofo Kieślowskio ir Krzystofo Pisiewicziaus „Dekalogo“ scenarijus. Į Vilnių atvykstantis Simonsas ves edukacinį seminarą lietuvių teatro kūrėjams. Abu jo spektakliai bus parodyti naujojoje Menų spaustuvės salėje.

62 metų olandas Johanas Simonsas yra „Naujosios Europos teatro realybės“ premijos laureatas ir vienas iš nedaugelio teatro menininkų, sugebėjusių atspindėti pastarųjų dešimtmečių Europos socialines ir politines transformacijas. Jo karjeros pradžią Olandijoje ženklino moto „kurti teatrą ten, kur jo niekada nebuvo“. Režisieriaus suburta grupė „ZTHollandia“, siekdama teatrą kuo labiau priartinti prie tikrovės ir suteikti jam socialinio aštrumo, o kartais ir politinės provokacijos atspalvį, tradicines scenos erdves iškeitė į apleistas bažnyčias, fabrikus, oranžerijas ir net oro uosto krovinių aikšteles. Be to, Simonsas kartu su kompozitoriumi Paulu Koeku naujai interpretavo antikines tragedijas „Prometėjas“, „Persai“, „Bakchantės“ ir iš esmės pakeitė požiūrį į antikinę dramaturgiją flandrų teatre.

Spektakliai „Platforma” ir „Dešimt Dievo įsakymų” yra savotiška dilogija. Joje keliami šiandien aktualūs skirtingų religijų, visuomenių, kartų bendravimo klausimai. „Platformoje“ aštriai nuskamba Houellebecq‘o mintis apie šiuolaikinės Vakarų visuomenės moralinį dekadansą: „Tokie, kokie esame, mes dvokiame, nes mes persisunkę egoizmo, mazochizmo ir mirties dvoko. Mes sukūrėme sistemą, kurioje nebeįmanoma gyventi; ir dar blogiau – mes norime paskleisti ją visame pasaulyje“. Nors „Platformos“ herojai įkūnija Vakarų civilizacijos bankrotą, jie patiria tai, kas duota nedaugeliui – tikrą meilę. Spektaklyje „Dešimt Dievo įsakymų“ meilės patirtis išgyvenama per akistatą su savo paties sąžine. Scenoje matome dvylika personažų, kurie dar kartą išgyvena savo prisiminimus. Vujarizmas, žmogžudystė, motinos meilė ir kitos didžiosios temos lakoniškos formos spektaklyje nagrinėjamos su emociniu įkarščiu ir įtampa.

Simonso vadovaujamo „NTGent“ teatro kūrybinė amplitudė labai plati – nuo Aischilo tragedijų iki Michelio Houellebecq‘o romanų interpretacijų (beje, Houellebecq‘as suteikė Simonsui išskirtines teises inscenizuoti jo kūrybą), o jo darbus prodiusuoja ir pristato didžiausi Europos teatro forumai – Avinjono ir Vienos festivaliai, Rūro trienalė. Nuo 2009 metų Simonsas vadovaus vienam garsiausių Vokietijoje „Münchner Kammerspiele“ teatrui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją